Kritika

Ufóhaver – District 9

District 9

Peter Jackson ritkán szokott mellényúlni, ha blocbusterről van szó. Most azt is bebizonyította, hogy még csak nagy nevekre sincs hozzá szüksége.

Mert valljuk be, sem a rendező-forgatókönyvíró Neill Blomkamp, sem a főszereplő Sharlto Copley neve nem cseng ismerősen. Ez utóbbiét mindenesetre érdemes megjegyezni, kevés ennyire klasszul felépített antihőst látni, mint amilyet ő alakít a vásznon, biztos vagyok benne, hogy eztán többször fogunk vele találkozni. Neill Blomkamptra pazarolni szürkeállományunkat egyelőre még talán felesleges, mert részéről, bár kétségtelenül korrekt, de mégiscsak hagyományos iparos munkát láthatunk.

A történetet szerint Földre pottyan egy űrhajónyi marslakó, akik valamilyen technikai hiba miatt nem tudják elhagyni a planétát. Jópofa elem, hogy mindezt nem Washington, hanem Johannesburg fölött teszik. Van egy ufókért felelős hivatal, akik részéről pont a szerencsétlen Wikusra (Sharlto Copley) hárul a feladat, hogy az idegeneket kitelepítse a várostól felépített ufónegyedbe. Amikor a dolgok kicsúsznak a kezei közül, kénytelen összefogni egy rákszerű földönkívülivel.

Hát ilyen idegenekkel barátkozós figurát már láttunk, volt már dokumentarista sci-fi is, nem is egy a közelmúlt filmjei között, akciódúsabb mozit is hordott már a hátán a világ, ami talán még csak nem is fulladt giccsbe a végén. Valami miatt a District 9 mégis kifejezetten szerethető mozi. Talán amiatt, hogy a Sharlto Copley alakította főhőssel maximálisan azonosulni lehet, talán amiatt, hogy Blomkamp a jól ismert elemeket remek arányérzékkel vegyíti. Akárhogy is legyen, mi is csak jegyvásárlásra buzdítjuk a nézőt.

Címkék
Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs főszerkesztője és egyik alapítója. Geográfusként végzett, majd szabadúszóként írt. Miközben filmes diplomáján is dolgozik, saját PR ügynökségét építi. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek. [email protected]

Add Comment

Click here to post a comment

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya