Kritika

Ufóhaver – District 9

District 9

Peter Jackson ritkán szokott mellényúlni, ha blocbusterről van szó. Most azt is bebizonyította, hogy még csak nagy nevekre sincs hozzá szüksége.

Mert valljuk be, sem a rendező-forgatókönyvíró Neill Blomkamp, sem a főszereplő Sharlto Copley neve nem cseng ismerősen. Ez utóbbiét mindenesetre érdemes megjegyezni, kevés ennyire klasszul felépített antihőst látni, mint amilyet ő alakít a vásznon, biztos vagyok benne, hogy eztán többször fogunk vele találkozni. Neill Blomkamptra pazarolni szürkeállományunkat egyelőre még talán felesleges, mert részéről, bár kétségtelenül korrekt, de mégiscsak hagyományos iparos munkát láthatunk.

A történetet szerint Földre pottyan egy űrhajónyi marslakó, akik valamilyen technikai hiba miatt nem tudják elhagyni a planétát. Jópofa elem, hogy mindezt nem Washington, hanem Johannesburg fölött teszik. Van egy ufókért felelős hivatal, akik részéről pont a szerencsétlen Wikusra (Sharlto Copley) hárul a feladat, hogy az idegeneket kitelepítse a várostól felépített ufónegyedbe. Amikor a dolgok kicsúsznak a kezei közül, kénytelen összefogni egy rákszerű földönkívülivel.

Hát ilyen idegenekkel barátkozós figurát már láttunk, volt már dokumentarista sci-fi is, nem is egy a közelmúlt filmjei között, akciódúsabb mozit is hordott már a hátán a világ, ami talán még csak nem is fulladt giccsbe a végén. Valami miatt a District 9 mégis kifejezetten szerethető mozi. Talán amiatt, hogy a Sharlto Copley alakította főhőssel maximálisan azonosulni lehet, talán amiatt, hogy Blomkamp a jól ismert elemeket remek arányérzékkel vegyíti. Akárhogy is legyen, mi is csak jegyvásárlásra buzdítjuk a nézőt.

Címkék
Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs főszerkesztője és egyik alapítója. Geográfusként végzett, majd szabadúszóként írt. Miközben filmes diplomáján is dolgozik, saját PR ügynökségét építi. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek. kataorsolya@filmtekercs.hu

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A szuperhősök már ezerszer megmentették a világot a moziban. Mi a helyzet a tévével?

A VLOGtekercs ebben a hónapban a képregényadaptációk közül azokkal foglalkozik, amik nem a mozit célozzák. A tévében és a streaming-szolgáltatókon sorra érkeznek azok a képregényfeldolgozások amik valamilyen módon különlegesek, ráadásul nem csak saját kategóriájukban. A szuperhősök már meghódították a teljes popkultúrát, beleértve a kiképernyőt is, most megmutatjuk, hogyan!

Műsorvezető: Németh Míra

Szöveg: Vida László

Vágó: Nagy Tibor

Főcím: Gyenes Dániel

Projektvezető: Nagy Tibor

Producer: Molnár Kata Orsolya