Kritika

Új izgalmak – Alkonyat – Napfogyatkozás

Fogalmam sincs miért jönnek sorban az égi jelenségekkel, miközben sehol a Nap és a Hold, azt viszont már egyre inkább értem, mi ez a nagy felhajtás az Alkonyat saga körül – a harmadik részre a sorozat kinőtt a tinédzserkorból, és végre minden korosztály számára igazi szórakozást kínál.

Tovább folyik a szenvelgés Bella (Kristen Stewart) és Edward (Robert Pattinson) között, de bekavar a képbe most már komolyan is Jacob (Taylor Lautner ) és Victoria (Bryce Dallas Howard ). Míg az előbbi Bella érzéseit kavarja fel, az utóbbi életére tör – annyira nagy fenyegetést jelentve, hogy a farkasok és a vámpírok összefogni kénytelenek ellene.

És mindez igen, igen izgalmas. A sagában most debütáló David Spade rendező remekül egyensúlyoz az egymás át- és átszövő magánéleti és akciószál között, kifejezetten aggódunk az egyébként egyáltalán nem kétséges végkimenetet illetően – és ez bizony nagy szó napjaink Hollywoodjában. Talán a rendezőváltásnak köszönhető az is, hogy a korábban szirupos érzelmi szál sokkal reálisabb, sokkal tapinthatóbb lett, hol vannak már Bella lassan szálló tincsei az első részből? Szerencsére sehol. Javier Aguirresarobe operatőr még a napsütötte floridai felvételeket is megszűrve remekül hozza az Újholdban már megteremtett esős hangulatot, az egyetlen, amivel próbára teszi az idegeinket, a közelik túlságosan nagy arányú használata. A színészekről nincs nagyon mit mondani, mindenki a már jól megismert formáját hozza, Robert Pattinsonnak eszméletlenül jól megy a szemrebegtetés – illene már valami mást is csinálnia, ha nem szeretné, hogy Taylor Lautner kidolgozott felsőtestével el ne szipkázza tini rajongótáborát.


Alkonyat – Napfogyatkozás
(The Twilight Saga: Eclipse)
színes, feliratos, amerikai fantasy, 2010

rendező: David Slade
író: Stephenie Meyer
forgatókönyvíró: Melissa Rosenberg
zeneszerző: Howard Shore
operatőr: Javier Aguirresarobe
producer: Wyck Godfrey, Greg Mooradian, Karen Rosenfelt
vágó: Art Jones

szereplők:
Kristen Stewart (Bella Swan)
Robert Pattinson (Edward Cullen)
Taylor Lautner (Jacob Black)
Xavier Samuel (Riley)
Bryce Dallas Howard (Victoria)
Billy Burke (Charlie Swan)
Ashley Greene (Alice Cullen)
Jackson Rathbone (Jasper Hale)
Nikki Reed (Rosalie Hale)
Anna Kendrick (Jessica)
Jodelle Ferland (Bree)
Kellan Lutz (Emmett Cullen)

IMDb-átlag: 4,5
http://www.eclipsethemovie.com/

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs.hu egyik alapítója, 2020 augusztusáig főszerkesztője. Jelenleg a Filmtekercs Vizuális Kultúráért Egyesület alelnökeként a Filmtekercs offline rendezvényeiért és partnerkapcsolataiért felel. Geográfusként és filmtörténetre specializálódott bölcsészként végzett, PR-, branding- és marketingtanácsadóként dolgozik. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek.

2 hozzászólás

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

 • Szerintem van magyarázat az égi jelenségekre, ha nem is túl egzakt:)

  1. Alkonyat

  alap vámpírmotívum (Edward)

  2. Alkonyat – Újhold

  az újhold az újabb férfibőrbe bújt csodalény megjelenését jelzi (Jacob)

  3. Alkonyat – Napfogyatkozás

  a napfogyatkozás az együttállás szimbóluma, a két hódoló rövid ideig tartó egyidejű jelenlétét jelenti(Edward és Jacob)

 • Ez gyönyörű! És ezzel nagyjából ki is merítettük a film mélyebb rétegeit. 🙂

Podcast

Hirdetés

Hirdetés