Kritika

Válságstáb Afrikában – Egyesült állatok

Kifejezetten népszerű téma manapság a gyerekeknek szánt alkotásokban a környezetvédelem. Az Egyesült állatok a Loraxhoz hasonlóan képes ezt a fajsúlyos témát a moziban előforduló legfiatalabb korosztálynak is fogyasztható formában tálalni.

Ha a készítők biztosra akarnak menni, akkor érdemes aranyos, beszélő állatok kárán bemutatni, hogy mi történik bolygónkkal, hiszen melyik gyerek ne szeretné az állatokat, ráadásul ma már minden valamire való 8 éves kívülről fújja, mit jelent a globális felmelegedés. A mese üzenete nemes, és feltételezi, hogy ez a generáció képes tanulni elődeik ballépéseiből.

A film első tíz percében körbeutazzuk a Földet, hogy szembesüljünk az elvetemült pusztító, az Ember rémtetteivel: olvadó jégsapkák, bozóttüzek, az óceánok olajszennyezése, hogy csak a leghétköznapibb katasztrófákat említsem. A bolygó különböző pontjain élő állatoknak így nincs más választása, mint elhagyni élhetetlenné vált lakhelyüket. Úti céljuknak belövik az élet bölcsőjét, Afrikát, ami még mindig a legkevésbé emberlakta terület. Ám mikor odaérnek kiderül, hogy ott sincsen kolbászból a kerítés…

Afrikában mi más is lehetne a probléma, mint a szárazság. Ám kivételesen nem Természet Anyánk felelős a vízhiányért, hanem már megint a nyughatatlan és pénzéhes Ember, aki jobb híján egy luxusszállodát épített Afrika közepébe, amit egy mesterséges tóvá átalakított felduzzasztott folyóval vett körül – nem gondolva az így szomjan maradó szavanna állataira. Ezt persze már az állatok sem tűrhetik szótlanul: hogy kifundálják mi legyen a következő lépés, válságstábot hoznak létre.

A történet szintje a Sammy nagy kalandja 2-ével vetekszik, így a gyermekeiket elkísérő felnőttek ne lepődjenek majd meg a történet didaktikusságán. További elmaradhatatlan elemként felcsendül egy-két mini dal, az állatkák szófordulatai pedig a gyerekek szavajárását idézik (feltételezem persze, hogy felnőtt ember nem használja a „pajti” szót). A bátor állatok mellett az egyetlen azonosulási pontot persze egy kislány nyújtja, aki pénzéhes apjával szembeszállva próbál meg kiállni az állatok jogaiért – mi felnőttek pedig azonosulási pont híján vessünk számot tetteinkkel. A történet ezen része rendesen le van butítva, nem hogy árnyalatok nincsenek, de ezen az egy szem gyereken kívül minden ember alávaló.

A vérbeli mesét a gyerekek biztosan élvezni fogják, de azért találni egy-két, az idősebbeknek szánt mozzanatot is, például a nem kevés iróniával bemutatott Klíma konferenciák, ahol szó szerint semmi nem történik. Legalább háromra is ellátogatunk, de eredményekről vagy megállapodásokról semmi hír. A másik szórakoztató jelenség egy francia kakas, aki amellett, hogy jelszavaival és tetteivel a forradalmárokat idézi, megjelenésekor a Marseilles csendül fel leitmotívumként.

A számítógépes animáció annyira alaposan és szépen ki van dolgozva, hogy magamtól nem is jöttem volna rá, hogy egy német produkcióval állunk szemben. Ezen a téren nincs hiba, felér a Dreamworkstől megszokott színvonallal.

A film Erich Kästner Az állatok konferenciája című könyve alapján készült. Az eredeti regényben az állatok az állandó háborúzás és a gyerekek nyugalma érdekében gyűlnek össze – ami érhető is, hiszen a II. világháború végén, 1949-ben íródott. Ezzel szemben a 2013-ra aktualizált történetben nem a háború vagy a gyerekek nyugalma a cél, hanem saját túlélésük, és hogy vegyük már végre észre: nem csak mi lakunk ezen a bolygón.

Értékelés: 6/10

 

 

Egyesült állatok (Konferenz der Tiere / Animals United)
színes, magyarul beszélő, német animációs film, 93 perc, 2010

rendező: Reinhard Klooss, Holger Tappe
író: Erich Kästner
forgatókönyvíró: Oliver Huzly, Reinhard Klooss, Klaus Richter, Sven Severin
zeneszerző: David Newman
producer: Reinhard Klooss, Holger Tappe
vágó: Alexander Dittner

szereplők:
Ralf Schmitz (Billy hangja)
Thomas Fritsch (Socrates hangja)
Christoph Maria Herbst (Charles hangja)
Bastian Pastewka (Angie hangja)
Margot Rothweiler (Winifred hangja)
Frank Schaff (Erdmännchen hangja)
Tilo Schmitz (Nashorn Biggie hangja)
Constantin von Jascheroff (Erdmännchen hangja)
Santiago Ziesmer (Affiger Friseur Bongo hangja)
Uli Krohm

IMDb

Piller Mónika

Piller Mónika az ELTE-n végzett filmelmélet és filmtörténet, illetve dán szakon. Szakdolgozatát az izlandi filmek és a globalizáció témakörében írta. Specializációja a skandináv film, a dokumentumfilm és az animációs film. Jelenleg a Magyar Televíziónál dolgozik szerkesztő-riporterként.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com