Kritika

Vámpírfilm hanyag eleganciával – Éjsötét árnyék

Tim Burton és Johnny Depp újabb filmmel rukkolt elő, mely korántsem olyan sötét, mint azt a címe sejteti. Ugyan a vámpírfogacskák életeket oltanak ki, s a családi átok kétszáz év hosszúra nyúlik, a szerelmi bánat kicsapongásokat és humort is megenged, s a sajátosan pörgő burtoni stílus közhelyes motívumokon nyugszik.

Egy klasszikus vámpírmese felütéssel indítunk: kikötő, út az Új Világba, egy gazdag család és rege a vér erejéről. Ám a kivirágzó birodalom sorsa sötétre fordul, amikor az ifjú Barnabas Collins boszorkányos szolgálónőjének testi bájait elfeledi igaz szerelme megtalálásakor. S hogy a bosszú még nagyobb legyen, nem csak a halál sújt le a családtagokra, hanem a halhatatlanság is.

A történet igazán kétszáz évvel később kezdődik el,

amikor Barnabas 1972-ben visszatér az akkorra elszegényedett, pszichológiailag megroggyant Collins-famíliához.

Tim Burton igazán hanyag vámpírfigurát hozott létre, nem jár vele a mélabú, sem a megállíthatatlan járvány. Az egész inkább egy túl hosszúra nyúlt családi csetepaténak tetszik. Ám a két kor egymásba illesztése zseniális: kirajzolódik, mi az átvihető érték, s mi az, amiben csak a család tinilánya tud útbaigazítást adni. És persze fergeteges Johhny Depp játéka merev nyakával, sajátos szájtartásával és fura járásával, ahogy a mellette felvonuló sztárgárda is hozza a színvonalat: Michelle Pfeiffer, Helena Bonham Carter, Eva Green.

Emellett dicséretet érdemelnek a varázslatos helyszínek, a mesés maszkok és a lendület. Állítom a filmtörténet egyik legviharosabb szexjelenetének lehetünk szemtanúi, ami után gyakorlatilag nem marad ép bútor a szobában. Csakhogy a történet maga is kissé hanyag, a sablonok hadát sokszor a megmozduló szobrok, vért könnyező festmények és a felpattanó titkosajtók sem feledtetik.

Az Éjsötét árnyék afféle Tim Burton-esszencia:

belekerült a Sweeney Todd sötétsége, Az Álmos völgy legendájának misztikussága, a Charlie és a csokigyár játékossága, az Ollókezű Edward típusfigurája és a Karácsonyi lidércnyomás humora. Ettől még  egyáltalán nem lett csúcsfilm, csak éppen nagyon Tim Burton-ös.

 

 

Éjsötét árnyék (Dark Shadows)
színes, magyarul beszélő, amerikai vígjáték, 113 perc, 2012

rendező: Tim Burton
forgatókönyvíró: Seth Grahame-Smith, Dan Curtis
zeneszerző: Danny Elfman
operatőr: Bruno Delbonnel
producer: Johnny Depp, Christi Dembrowski, David Kennedy, Graham King, Richard D. Zanuck
vágó: Chris Lebenzon

szereplők:
Johnny Depp (Barnabas Collins)
Michelle Pfeiffer (Elizabeth Collins Stoddard)
Helena Bonham Carter (Dr. Julia Hoffman)
Eva Green (Angelique Bouchard)
Chloe Grace Moretz (Carolyn Stoddard)
Jonny Lee Miller (Roger Collins)
Gulliver McGrath (David Collins)
Alice Cooper (önmaga)
Christopher Lee (Bill Malloy)

IMDb

Keller Mirella

Keller Mirella az ELTE Filmelmélet és filmtörténet, illetve Magyar nyelv és irodalom szakán végzett. Jelenleg a Nyelvtudományi Doktori Iskola PhD-hallgatója. 2008 óta publikál filmes cikkeket, 2010 óta a Filmtekercs.hu szerzője.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com