Kritika

Van, amibõl sosem elég – Harmadik Shrek

Ha egyszer egy üzlet beindul! Bizony, bizony, kedvenc ogrénk harmadik kalandja már elsõ hétvégén háromszor annyit hozott a konyhára, mint az elsõ – nem csoda, hogy az alkotók újra és újra összedugják a fejüket, hogy még sziporkázóbb poénokkal, még lenyûgözõbb látvánnyal kényeztessék a rajongókat! Bár az elsõ rész üdítõ frissességét semmi nem feledteti, a színvonal nem lanyhult, csak a problémák száma sokasodott Shrekék háza táján.
 

Szegény Shrek feje fölött ugyanis összecsapnak a hullámok – nem elég, hogy apósa halálával nem csak a fele királyság szakad a nyakába, Fiona bejelenti, hogy ideje felnõni az apasághoz is. A kettõ már túl sok zöld barátunknak, aki nekiindul hû társaival, a lökött Szamárral és a pimaszul sármos Csizmás Kandúrral, hogy felhajtsák az egyetlen még élõ rokont, Artúrt, hogy az vegye át a koronát. Meg is találják a srácot, arra azonban nem számítanak, hogy egy szuperlúzerrel állnak szemben, akit Szõke Herceg is ki akar ütni a nyeregbõl, hogy magának szerezze meg a hatalmat. Kalamajka a köbön, puffognak a poénok, mi pedig nagyon jól mulatunk.

Ami a történetet illeti, sokkal eredetibbre sikerült, mint a második részé, az Artúr-mondakör (és vele az egész pereputty, Lancelot, Ginevra és Merlin) beemelése igazi vérfrissítés. A hercegnõdömping azonban már kicsit túlzás – hogy hogyan lett Hófehérkébõl kung-fu sztár? Az új szereplõk térnyerése a Shrek-Fiona páros duózásától veszi el a teret, amit én kifejezetten hiányoltam – csakúgy, mint Fiona alakváltoztatását. Persze a régi jó csapat sem hiányzik – Mézi vezetésével az egész mesebirodalom képviselteti magát gonoszostul, mindenestõl, hogy ki-ki a megfelelõ oldalra állva foglaljon állást a hatalmi harcban.

A film természetesen a már jól ismert magyar hangokkal került a mozikba – így nem is nyilatkoznék Mike Myers, Eddie Murphy, Antonio Banderas, Cameron Diaz vagy az Artie szerepében debütáló Justin Timberlake alakításáról. Tulajdonképpen a vége fõcím alatt már megszokott dalocskánál többet nem is érzékelünk belõlük – teljesség kedvéért el kell mondani, hogy ezúttal ismét Eddie Murphy és Antonio Banderas dalol nekünk sajnos az elsõ rész legendássá vált dallamai közelébe sem érve. Térjünk vissza a magyar hangokhoz! Gesztesi Károly, mint mindig, eszméletlen, örök kedvencem azonban Kerekes József Szamár szerepében. Fiona hercegnõnek Für Anikó, Csizmás Kandúrnak Selmeczi Roland kölcsönzi hangját. Ha pedig csak Kautzky Armand balzsamos orgánumát hallanánk, biztos minden lány odalenne Szõke Hercegért.

Egy animációs film esetében nem szabad elmenni a látvány mellett sem szó nélkül. E tekintetben nem látni semmi egetrengetõen újat, de a már korábban megszokott igényes kidolgozás – ki nem hagynák Szõke Herceg hajfürtjeinek dobálását! – még most is megelégedéssel töltheti el a nézõt.

Összességében a Harmadik Shrek bár nem múlja felül a már-már klasszikussá vált elsõ részt, de méltó, a második résznél mindenképpen jobb folytatás.
 
 
Harmadik Shrek (Shrek the Third)
színes magyarul beszélõ amerikai animációs film, 93 perc, 2007

rendezõ: Raman Hui, Chris Miller
forgatókönyvíró: Jeffrey Price, Peter S. Seaman, J. David Stem, David N. Weiss, Jon Zack, Joe Stillman
zeneszerzõ: Harry Gregson-Williams
producer: Aron Warner
executive producer: Andrew Adamson
vágó: Michael Andrews

szereplõk:
Mike Myers (Shrek)
Eddie Murphy (Szamár)
Cameron Diaz (Fiona)
Antonio Banderas (Csizmás Kandúr)
Julie Andrews (Lillian királynõ)
John Cleese (Harold király)
Rupert Everett (Szõke herceg)
Regis Philbin (Mabel)
Justin Timberlake (Artie/Arthur király)
Eric Idle (Merlin)

IMDB-átlag: 6,5
www.shrek.com/noflash.html

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!