Moziban

Van, amire nincs bocsánat – Sétáló agyhalottak

Setalo-agyhalottak-4Nincs rá bocsánat, hogy elkészítették a Sétáló agyhalottakat. De ez a bűn nem mérhető az ADS Service rémtettéhez, hogy rászabadította ezt a sem nem vicces, sem nem látványos horrorparódiát a magyar mozikra.

Miért van szükség VoD filmeket moziba kényszeríteni? Azt még el tudom képzelni, hogy egy megszállott zombi rajongó egy hideg téli este munka után lebutulva hajlandó megnézni ennek a tragédiának az első tíz percét – majd elkapcsolni. (Meg is teheti, a film fent van a UPC mozitárában.) Na de kifizetni a mozijegyet, és végigszenvedni 88 tökéletesen érdektelen percet?

Scott Dow rendező csapatának az volt a koncepciója, hogy meglovagolva az utóbbi évek zombidivatját, elkészítik a Zombieland, a The Walking Dead és az Eleven testek paródiáját. Egyetlen ponton hibádzik a dolog: a film egy cseppet sem vicces. Egyetlen egyszer röhögtem, de akkor már kínomban, amikor a Rick Grimes kifigurázásának szánt Lincoln Sheriff (Dave Sheridan) lelövi a saját szarát, amikor nincs víz, amivel lehúzhatná. Azt hiszem, ez volt a mélypont.

Setalo-agyhalottak--91286Persze a humor hiányát is lehetett volna ellensúlyozni jó dialógokkal, látványos darálással (a low budgetnek köszönhetően a film gyakorlatilag nem mutat semmit), minimális színészi alakítással – na ezek, a poénokhoz hasonlón, még nyomokban sem találhatók meg a műben, aminél izgalmasabb, látványosabb, viccesebb filmek készülnek bármelyik filmszak stílusgyakorlat óráin is.

Jobb híján az ember próbál összeszedni minél több ismerős elemet – találni is dögivel, az alkotók járatosak a zombi világban, idézgetik is rendesen a klasszikus jeleneteket. Ha viszont egy csöppnyi tisztelet is lett volna bennünk az említek művek irányába, nem készítik el ezt a minősíthetetlen borzalmat… Egyetlen gondolat menti a menthetőt, ha valójában a Sétáló agyhalottak nem a film címét, hanem célcsoportját jelöli…

twd1_640x282

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs főszerkesztője és egyik alapítója. Geográfusként végzett, majd szabadúszóként írt. Miközben filmes diplomáján is dolgozik, saját PR ügynökségét építi. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek. [email protected]

Hirdetés

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés