Kritika

Van, amire nincs mentség – Halálos iramban 6.

fast-furious-6-1Például arra, miért nem írok meg egy kritikát időben. Meg arra, hogy valaki olyan vacak filmet készít, hogy arról még fröcsögni sincs kedve az embernek. A Halálos iramban 6. részének visszhangja meglepően jó (7,7 IMDb-n???) – ők vajon egy másik filmet láttak?

Ostoba sztori, a filmtörténet leggagyibb dialógusai, indokolatlanul összeterelt sztárparádé, totálisan irreális akciók, még-gyorsabb-még-keményebb-dobjunk-be-még-egy-tankot-is, és persze ütött egy szöget a megbocsáthatatlan szinkronnal a magyar forgalmazó is. Na jó – hogy lássátok, hogy nem vitatom el a film erényeit – a Vin Diesel, Dwayne Johnson, Kim Kold bunyó nagyon menő, de ha egy film csak ennyit tud felmutatni, teljesen felesleges a pénzünket és (atyám, 145 perc???) az időnket pazarolni erre. Még egy gondolat az ominózus verekedésről: nem gondoltam, hogy elképzelhető olyan szituáció, amikor Szikla valaki mellett aprócskának tűnik – a Teddy mackó után Kim Kold ismét bebizonyította, hogy bizony hatalmas egy ember.
ent-130528-fast-furious-6jpg-0dd2588ac25585baHogyan jutottunk idáig? Már Rob Cohen 2001-es első része sem volt túl eredeti (gondoljunk csak a Keanu Reeves-Patrick Swayze féle Holtpontra), de legalább tombolt az adrenalin, és tényleg jól működött a csapat. A Halálosabb iramban a gyenge folytatások tipikus példája, olyannyira jelentéktelen, hogy még az alkotók is elfelejtkeztek róla, és kihagyták a vásznon oly’ jól mutató Eva Mendest a nosztalgia partiból. A Tokiói hajszára érkezett meg Justin Lin, aki aztán a széria negyedik részében végre meg tudta mutatni, hogy is kell ezt csinálni. A Halálos iram a sorozat talán legjobban sikerült darabja, Vin Diesel és Paul Walker párosa összeszokottan pörög, a végeredmény pedig egy igazán klassz kis akciófilm. Az önmaga paródiájára sikerült Ötödik sebességben váltja Dwayne Johnson Michelle Rodriguezt, és itt dobja be Lin a tokiói szálat is – és ez az a pont, ahol ismét elindul a lejtőn a sorozat. Sajnos nem érzi ezt a rendező, és ahelyett, hogy más állás után nézne, a hatodik részre csinál egy Fast and Furious All Star Bandet. Biztosan akad, akinek tetszik, hogy Lin belegyömöszölte a filmbe a korábbi öt mozi utolsó statisztáját is, de a gond, hogy mindeközben egyetlen szereplőnek sem jut elég tér, mindenki tőmondatokban beszél, a személyes történetek meg lábjegyzetekké degradálódnak. Persze lehet, hogy lenne tér egy kis karakterábrázolásra (valószínűleg itt most mindenki felröhögött), ha a történet nem pattogna gumilabdaként összevissza.

Kész röhej, mennyire meg van csavarva. A menekülésben lévő csapatot Hobbs (Dwayne Johnson) a teljes kegyelem ígéretével rántja össze, Dominic (Vin Diesel) a feltámadni látszó Letty (Michelle Rodriguez) kedvéért száll be egy terrorista banda üldözésébe. Hőseink persze körbeutazzák a fél világot, törnek a kocsik ezerrel, Vin Diesel pedig még John McClane-t is megszégyenítő módon hány fittyet a fizika törvényeire. Nyilvánvaló, hogy ez kell a népnek, a számok Lint igazolják, készül a hetedik rész is – de ettől még a Halálos iramban 6 nem lesz több egy válogatott eszközökkel dolgozó kínzásnál.

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs főszerkesztője és egyik alapítója. Geográfusként végzett, majd szabadúszóként írt. Miközben filmes diplomáján is dolgozik, saját PR ügynökségét építi. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek. [email protected]

Add Comment

Click here to post a comment

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya