Kritika

Van, amire nincs mentség – Halálos iramban 6.

fast-furious-6-1Például arra, miért nem írok meg egy kritikát időben. Meg arra, hogy valaki olyan vacak filmet készít, hogy arról még fröcsögni sincs kedve az embernek. A Halálos iramban 6. részének visszhangja meglepően jó (7,7 IMDb-n???) – ők vajon egy másik filmet láttak?

Ostoba sztori, a filmtörténet leggagyibb dialógusai, indokolatlanul összeterelt sztárparádé, totálisan irreális akciók, még-gyorsabb-még-keményebb-dobjunk-be-még-egy-tankot-is, és persze ütött egy szöget a megbocsáthatatlan szinkronnal a magyar forgalmazó is. Na jó – hogy lássátok, hogy nem vitatom el a film erényeit – a Vin Diesel, Dwayne Johnson, Kim Kold bunyó nagyon menő, de ha egy film csak ennyit tud felmutatni, teljesen felesleges a pénzünket és (atyám, 145 perc???) az időnket pazarolni erre. Még egy gondolat az ominózus verekedésről: nem gondoltam, hogy elképzelhető olyan szituáció, amikor Szikla valaki mellett aprócskának tűnik – a Teddy mackó után Kim Kold ismét bebizonyította, hogy bizony hatalmas egy ember.
ent-130528-fast-furious-6jpg-0dd2588ac25585baHogyan jutottunk idáig? Már Rob Cohen 2001-es első része sem volt túl eredeti (gondoljunk csak a Keanu Reeves-Patrick Swayze féle Holtpontra), de legalább tombolt az adrenalin, és tényleg jól működött a csapat. A Halálosabb iramban a gyenge folytatások tipikus példája, olyannyira jelentéktelen, hogy még az alkotók is elfelejtkeztek róla, és kihagyták a vásznon oly’ jól mutató Eva Mendest a nosztalgia partiból. A Tokiói hajszára érkezett meg Justin Lin, aki aztán a széria negyedik részében végre meg tudta mutatni, hogy is kell ezt csinálni. A Halálos iram a sorozat talán legjobban sikerült darabja, Vin Diesel és Paul Walker párosa összeszokottan pörög, a végeredmény pedig egy igazán klassz kis akciófilm. Az önmaga paródiájára sikerült Ötödik sebességben váltja Dwayne Johnson Michelle Rodriguezt, és itt dobja be Lin a tokiói szálat is – és ez az a pont, ahol ismét elindul a lejtőn a sorozat. Sajnos nem érzi ezt a rendező, és ahelyett, hogy más állás után nézne, a hatodik részre csinál egy Fast and Furious All Star Bandet. Biztosan akad, akinek tetszik, hogy Lin belegyömöszölte a filmbe a korábbi öt mozi utolsó statisztáját is, de a gond, hogy mindeközben egyetlen szereplőnek sem jut elég tér, mindenki tőmondatokban beszél, a személyes történetek meg lábjegyzetekké degradálódnak. Persze lehet, hogy lenne tér egy kis karakterábrázolásra (valószínűleg itt most mindenki felröhögött), ha a történet nem pattogna gumilabdaként összevissza.

Kész röhej, mennyire meg van csavarva. A menekülésben lévő csapatot Hobbs (Dwayne Johnson) a teljes kegyelem ígéretével rántja össze, Dominic (Vin Diesel) a feltámadni látszó Letty (Michelle Rodriguez) kedvéért száll be egy terrorista banda üldözésébe. Hőseink persze körbeutazzák a fél világot, törnek a kocsik ezerrel, Vin Diesel pedig még John McClane-t is megszégyenítő módon hány fittyet a fizika törvényeire. Nyilvánvaló, hogy ez kell a népnek, a számok Lint igazolják, készül a hetedik rész is – de ettől még a Halálos iramban 6 nem lesz több egy válogatott eszközökkel dolgozó kínzásnál.

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs.hu egyik alapítója, 2020 augusztusáig főszerkesztője. Geográfusként és filmtörténetre specializálódott bölcsészként végzett, PR-, branding- és marketingtanácsadóként dolgozik. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!