Kritika

Varázsszó – Az Igenember

Vannak olyan korszakok az ember életében, amikor nem vágyik társaságra. Ilyenkor nem veszi fel a telefont, kimenti magát minden program alól, amire a barátai hívják, és vacak filmeket néz DVD-n. Ez bizonyos fokig természetes, csak arra kell vigyázni, bele ne ragadjunk ebbe az állapotba – mint az Igenember (Yes Man) fõhõse, Carl (Jim Carrey), aki egy idõ után reflexbõl mindenre nemet mond. A forgatókönyvírók azonban kitalálnak neki egy igen csak hatásos és vicces terápiát.
Amit – annak ellenére, hogy a filmbéli kidolgozottsága és megmagyarázottsága eléggé haloványka – akár magunkra is alkalmazhatunk. De még erre sincs szükség – elég, ha megnézzük Jim Carrey ökörködését, és egész biztosan fülig fog érni a szánk, és ki akarjuk próbálni ezt a mindenre igent mondós mókát. Hiszen még egy hitelügyintézõnek is felpörög tõle az élete, összejön egy gyönyörû nõvel, csupa adrenalin, kacagás és buli az élete, – és a miénk is, ha mindenre igent mondunk. Sõt, még a karrierünk is felpöröghet, bár elsõre talán furcsán hangzik, hogy jó ötlet minden hitelkérelmezõnek igent mondani. De hát pont ez a – kicsit talán túlságosan szájbarágott – tanulság lényege; meg kell találni az egyensúlyt, és nem elvetni a sulykot, mint azt az enyhén lökött fõszereplõnk teszi.

Jim Carrey kétségtelenül játszott már komolyabb és jobb szerepet is, de ez az a kategória, amiben ismertté vált – ezt a figurát egyenesen neki formázták. Zooey Deschanelre sem lehet panasz: csinos, kedvesen vadóc, és ezúttal nem csak a szép kék szemeit engedik játszani (mint a rossz emlékû Az eseményben) – igaz, ez sem az a darab, amiért Oscar-díjat fognak kapni a színészek.

Ez csak egy egyszerû, hollywoodi vígjáték, ami Danny Wallace bestsellere alapján készült, és – divatos szóval mondva – tipikus feelgood mozi. Nem marad meg bennünk sokáig, de könnyed, laza szórakozást biztosít. Sõt, talán ennél többet is: Danny Wallace (eredetileg angol környezetre írt) életigenlõ módszere talán képes valóban megérinteni minket. Nem hiszem, hogy lenne olyan kõszívû nézõ, aki a moziból kifelé jövet képes lenne nemmel válaszolni az elsõ kérdésre, amit hozzá intéznek – én például azonnal beruháztam egy Fedél Nélkülre…

Az Igenember (Yes Man)
színes feliratos amerikai vígjáték, 104 perc, 2008

rendezõ: Peyton Reed
író: Danny Wallace
forgatókönyvíró: Nicholas Stoller, Jarrad Paul, Andrew Mogel
operatõr: Robert D. Yeoman
producer: Jim Carrey, David Heyman, Richard D. Zanuck
vágó: Craig Alpert

szereplõk:
Jim Carrey (Carl Allen)
Terence Stamp (Terrence Bundley)
Zooey Deschanel (Renee Allison)
Fionnula Flanagan (Tillie)
Jarrad Paul (Reggie)

IMDb-átlag: 7,3
yesisthenewno.warnerbros.com/

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com