Kritika

A DeLorean nem csak egy kocsi?! – Driven

09/17/17 San Juan, PR--Still photographs of the filming of Driven, directed by Nick Hamm, Director of Photography: Walter Lindenlaub. Cast members include Jason Sudeikis, Lee Pace, Corey Stoll, Michael Cudlitz and Erin Moriarty.

A DeLorean szó hallatán az emberek többsége a Vissza a jövőbe című filmre és az időgépként használt autóra gondol. Azonban nemcsak a trilógia által halhatatlanná tett jármű, hanem tervezője, John DeLorean története is filmre kívánkozik: ez a Driven.

A Vissza a jövőbe-trilógiáról sok minden eszünkbe jut: Doki, Marty McFly, fluxuskondenzátor, légdeszka és persze a DeLorean. Az azonban már kevésbé közismert, hogy az „időgép” tervezője önmagáról nevezte el az autót: ő volt John DeLorean. Magyarországon csak elvétve hallani róla – pedig édesanyja révén magyar származású volt –, így Amerikával ellentétben nem a kollektív tudatunk része a mérnök emelkedése és bukása, sőt az sem, hogy egyszer még kábítószer-kereskedelemmel is megvádolták. Ezt egykori szomszédjának és barátjának, Jim Hoffmannak köszönhette, aki pitiáner drogcsempészből lett FBI informátor.

A Driven, amely ezeket az eseményeket dolgozza fel, már csak az újdonság ereje miatt is érdekes film lenne, azonban nem ezért válik maradandó, szórakoztató élménnyé. A hetvenes években játszódó alkotás a korszak funky hangulatát idézi színeivel, kosztümjeivel és persze a zenéjével, melynek ritmusát a film narratívája is felveszi. Bár a flashbackes szerkezetben elmesélt történet DeLorean (Lee Pace) tárgyalásán nyit, és Hoffman (Jason Sudeikis) tanúvallomásából ismerjük meg az eseményeket, a Drivennek mégis csak a végállomása a bírósági terem.

Az odavezető út sokkal fontosabb, mely a két férfi között kialakuló bromance-t tematizálja: Hoffman először isteníti DeLoreant, majd bekerül a sztármérnök belső körébe és kölcsönösen megszeretik egymást.

Mikor Jim megismerte John DeLoreant, a megvalósult amerikai álmot látta benne: bevándorló, munkásosztálybeli szülők gyermekeként híres autótervező mérnök lett, aki éppen saját vállalkozásba fogott. A saját magáról elnevezett DeLoreannek már a terve is magával ragadja Jimet és a közönséget, akik a hűséges barát szemén keresztül lesznek tanúi a cég szárnyalásának. Ahogyan azt a folyamatot is Hoffmanon keresztül ismerjük meg, miképp válik DeLorean egyre kétségbeesettebbé, vállalkozása egyre sikertelenebbé, miközben a csőd szélére sodródik. A két férfi barátsága azonban állandó, így a Driven üzenete is a barátság értékéről szól.

És bár Jim és DeLorean kapcsolata áll a film fókuszában, említést érdemel a Hoffmant sakkban tartó FBI ügynök, Benedict Tisa (Corey Stoll) és a piti bűnöző dinamikája is, mely egy hajszálnyit markánsabbra sikeredett. A szerencsétlen Jim és ügyetlenkedései, illetve Tisa ügynök ideges keménykezűsége remek kontrasztot, sőt humorforrást alkotnak. A Driven amúgy is telis-tele van vígjátéki elemekkel, melyekkel nem meglepő, hogy a Hoffmant alakító Jason Sudeikis képes a legjobban játszani. A leginkább altesti poénokkal dolgozó vígjátékokból és olyan filmek szereplőjeként ismert színészt, mint a Családi üzelmeka Drivenben végre egy humoros, ám mégis komolyan vehető alkotás főhőseként láthatjuk. Ezt láthatóan maga Sudeikis is élvezi, ugyanis az első perctől kezdve megragadja a kezünket és végigvezet minket ezen a sokak számára eddig ismeretlen történeten. Jóvoltából számos helyzetkomikumra épülő jelenetet látunk – első bénázása a lehallgató készülékkel fergeteges –, de Corey Stollon és Lee Pace-en kívül a feleségét alakító Judy Greerrel is hibátlanul együttműködnek, ha vicces szóváltásokról van szó.

Az üdítő humorral előadott sztorit megtámogatja a film dögös stílusa is: a Puerto Ricó-i gyönyörű, élénk színvilágú díszleteken meg sem látszik a Maria hurrikán óriási pusztítása, a jelmezek pedig igazi klasszikus, hetvenes éveket idéző ruhák.

Ezeket remekül egészíti ki a hangulatos, pörgős filmzene, melynek dallamai között néha felcsendül egy-egy jól ismert sláger is.

Az ezen eszközökkel megteremtett feel good-érzés azonban elveszi a thrillerként beállított film suspense-ének élét. A feszültség csupán annyira erős, hogy épp fenntartsa az érdeklődésünket, és tulajdonképpen csak a cselekmény végén mutatkozik meg igazán, a Jim és DeLorean barátságát próbára tévő jelenetben. Az ezt követő híradó-tudósítások archív felvételei pedig már csak két tényt árulnak el: milyen kísértetiesen hasonlít Lee Pace az általa megformált DeLoreanre, illetve azt, hogy mennyire nagy hangsúlyt fektet Nick Hamm rendező a történet valós mivoltjára. A Driven láttán biztosak lehetünk abban, hogy tényleg minden titkot megtudhatunk a Vissza a jövőbe-trilógia időgépéről és annak tervezőjéről, John DeLoreanről.

Avatar

Rakita Vivien

Rakita Vivien az ELTE Bölcsészkarán végzett film szakon. Kedvence a midcult, illetve a történelmi és gengszterfilmek, valamint sorozatok széles skálája. 2017 óta tagja a Filmtekercs csapatának.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya