Kritika

Vérpezsdítő vérhajsza – Daybreakers – A vámpírok kora

Gondoltad volna, hogy a vámpírok is szenvedhetnek vérszegénységben? És azt, hogy egy nap ők fogják uralni a Földet, mialatt az emberi faj a kihalás szélére kerül? Mindez lehetséges, főleg ha a Spierig fivérek új moziját nézed!

A maguk által írt történet 2019-ben játszódik, amikorra egy különös vírusnak köszönhetően mindenki vámpírrá változik, az embereknek pedig már csak öt százaléka maradt életben. Nem is csoda, hiszen a vámpírtársadalom egyre nagyobb erőkkel vadászik rájuk a fokozódó vérhiány miatt. A megoldás kulcsa Dr. Edward Dalton (Ethan Hawke) hematológus kezében van, egy új vérhelyettesítő szer kidolgozásával egy csapásra megoldhatná a vérszegénység, a korcsosuló vámpírok és a pusztuló emberiség gondját. Azonban lehet, hogy létezik más gyógymód…

Az alapötlet remek. A mindennapi, dolgozni járó, tömegközlekedő, autózó, városi vérszívók világa új színfolt a hagyományos vámpír legendák körében. Az is tetszik, hogy nem rugaszkodik el ettől a mitikus valóságtól, az éjszaka teremtményei nem sebezhetetlen kősziklák, nincsenek természetfeletti képességeik és vega-vámpír csoportok sem léteznek. Egyedül Dr. Dalton küzd ilyesféle gondokkal, ő is csak azért, mert bántja, hogy fajtája mennyire semmibe veszi, kihasználja az embereket, egyszerű vértartályokként kezelve őket.

A Spierig testvéreknek első amerikai filmjükben alacsony költségvetéssel kellett dolgozni, ez azonban egyáltalán nem látszik meg a kész alkotáson. A látvány és a képek gyönyörűen ridegek és élesek, kiválóan passzolnak a vámpírok stílusához, az aprólékosan kidolgozott éjszakai, „vérszívósított” város kreativitása szintén dicséretes.

A karakterek szimpatikusak és jól megformáltak, a szereplő gárda korrekt módon, hitelesen kelti életre a forgatókönyvet. Ethan Hawke mellett feltűnik többek között Sam Neill, mindketten könnyedén, mindenféle erőlködés nélkül játszanak, szerepeik nem jelentenek nekik túl nagy kihívást. Claudia Karvan kapta a fennmaradásért küzdő bátor ember lány szerepét. Próbálkozik ugyan némi szerelmes érzelmet vinni az akció és művérdús alkotásba, ez azonban felesleges, szerencsére elnagyolt szál marad.

Daybreakers A vámpírok kora (Daybreakers)
színes, feliratos, ausztrál-amerikai akciófilm, 98 perc, 2009

rendező: Peter Spierig, Michael Spierig
forgatókönyvíró: Peter Spierig, Michael Spierig
zeneszerző: Christopher Gordon
operatőr: Ben Nott
producer: Chris Brown, Bryan Furst, Sean Furst
vágó: Matt Villa

szereplők:
Ethan Hawke (Edward Dalton)
Willem Dafoe (Lionel ‘Elvis’ Cormac)
Claudia Karvan (Audrey Bennett)
Sam Neill (Charles Bromley)
Isabel Lucas (Alison Bromley)
Harriet Minto-Day (Lisa Barrett)
Michael Dorman (Frankie Dalton)

IMDb-átlag: 6,6
www.daybreakersmovie.com

Kollár Flóra Anna

A BGF túltelített turizmus-vendéglátás szakának táborát erősítem, így bárkiben joggal merül fel a kérdés, mit keresek egy filmkritikai oldal szerkesztői között. A válasz a sokoldalúság, az ember addig próbáljon ki mindent, amihez kedvet, tehetséget érez, míg lehetősége van rá. Így voltam ezzel én is, mikor 2008 augusztusában, laikus filmimádóként a Filmtekercshez kerültem. Azóta nagy szerelmem, a rendezvényszervezés mellett folyamatosan fejlesztem a bennem érlelődő újságírót.

Filmek: Mindenevő lévén, nem tudok listát írni a kedvenceimről. Felőlem támadhat a Mars, apríthatnak a zombik, hősködhetnek a túsztárgyalók, szenvedhetnek fiatal, vagy épp idősödő párocskák az élet nagy dolgain. Jöhet a szórakoztató „limonádétól” kezdve, a könnyekig megható drámán keresztül a sötét hangulatú thrillerig minden; bármit szívesen megnézek, majd szelektálok.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!