Kritika

Versenyben a tökfejségért – Képtelen kampány

Képtelen kampány (The Campaign)

Dog FightJay Roach idén már letett az asztalra egy remek politikai drámát (Versenyben az elnökségért), de ennyivel nem érezte teljesnek a 2012-es amerikai elnökválasztás tematikájának feldolgozottságát. Fogta korunk két legharsányabb komikusát (Will Ferrell és Zach Galifianakis), és csatába küldte őket, hogy végre eldöntessék, ki a jobb politikus és nevettető. A versengést döntetlennel zárnám: mindkét kandidátus épp ugyanannyira gyenge szakmájában.

A film

A népszerű demokrata kongresszusi tag, Cam Brady Észak-Karolina 14. szavazókörzetében kampányol újraválasztásának érdekében, valójában azonban nincs tétje fellépéseinek és beszédeinek, ugyanis versenytárs híján bármilyen ballépést elkövethet. A választók megszokták, hogy egy nagyképű, egoista férfivel képviseltetik magukat. A békés politikai helyzet azonban megszűnik, amikor a kőgazdag Motch fivérek akarják megszerezni az értékes területet, hogy aztán eladják Kínának. Republikánus színekben versenybe küldik a naiv és ügyetlen, de jószívű helyi idegenvezetőt, Marty Hugginst, hogy egy profi kampánymenedzser kezei közt megszerezze számukra a győzelmet.

A harc azonban nem egyszerű: Cam Brady neve már szinte brand, az ellenfél pedig nulláról indul. Nem kérdéses hát, hogy a küzdelmet aljas eszközökkel és mocskolódással kell megvívni. A poénok természetesen ezekre a túlkapásokra vannak kiélezve, mindenféle árnyaltságot és intelligens humort mellőzve a vígjátékból. Nem okos szatíraként mutatja be a választások gyenge pontjait és hátulütőit: lehetetlenebbnél lehetetlenebb szituációkat generál, amivel azt sugallja, hogy szerinte így nézhetnek ki a választások egy párhuzamos, lökött dimenzióban.campaign1

A kampány a végéhez közeledve egyre lejjebb és lejjebb merészkedik a mocsokban, egyrészt szorosabbá téve a versenyt, másrészt kétségbeesetten küzdve a nézői nevetésért. Ahol lassított felvételben mutatják, ahogy egy (számítógéppel generált) csecsemőt megütnek, ott valaki nagyon melléfogott, ráadásul később A némafilmes négylábú sztárja, Uggie is kap egy jobbhorgot. Ahogy a két politikus kampányfőnöke hozzá nem értő módon terelgeti a két még inkompetensebb fekete bárányát, ugyanúgy voltak bajban az írók a forgatókönyvvel. A sablont tökéletesen elsajátították, a dialógusok viszont egy leadási határidő előtti egy-két órában születhettek meg.

A szereplőválogatáson biztosra mentek, sikerült két sikeres és elismert komikust megnyerniük a szerepre, akik még illettek is a szerepkörbe. A két színészen nem múlott a film, ők mindent kihoztak magukból, amit lehetett. Will Ferrell korábbi vígjátékaiból (Pancser Police, Tesó-tusa) merített, Zach Galifianakis pedig a Terhes társaság csetlő-botló figuráját hozta magával (illetve az ölebét megkettőzve), az alapanyagot viszont nem tudták fényesre csiszolni, ráadásul a szürke mellékszereplők (Jason Sudeikis, Dylan McDermott) is nehezítették a páros dolgát.

Jay Roach több remek vígjátékon van már túl (Apádra ütök, Austin Powers-széria), és a választást mint drámai témát is éretten kezeli (Versenyben az elnökségért, Újraszámlálás), a kettő ötvözésével azonban mellényúlt. Hiába nem veszi komolyan magát a film, mégsem működik. A választást felesleges, felelősség nélküli felhajtásként, a kampányfőnököket szemellenzős idiótákként mutatja be, s az egész politikai szennyet egyetlen igazmondással oldozza fel. Ha paródiát vagy szatírát akarunk készíteni, a viccnek legalább a fele legyen igaz. Így csak egy poén nélküli, százszor elsütött, hosszú viccet kapunk. Abból pedig, köszönjük, nem kérünk. DOGD5217123.dng

A lemez (Kiss Tamás)

A Pro Video kiadványán kimaradt jelenetek kaptak helyet bónuszanyagként. Megtekintésük után nyugtázhatjuk, hogy ezek a szcénák sem húzták volna ki a Képtelen kampányt a csávából. Valójában az extrák csak megerősítik, hogy Jay Roach képtelen volt áthidalni az érdemi mondanivaló és a blőd komédiázás közti szakadékot  még ha szemmel láthatóan kereste is a megoldást. Például Marty Huggins függetlenedése kapcsán a fejlődési ív emberibb kialakításának szándéka is megfordult az alkotói kútfőkben. Legalábbis erre utal, hogy a tökfilkó már jóval a választási nap előtt figyelmeztette volna erkölcsét átmenetileg elvesztett vetélytársát; hogy az alkotók a független képviselő házalására is szántak volna időt; vagy hogy a végső győztes az időközben Amerikába érkező kínai munkásoknak is a segítségére sietett volna. Ám e jelenetek végül kimaradtak, s el is vesztek a bónuszanyagok kevésbé sziporkázó gegjei között.

Értékelés: 3/103pont

Képtelen kampány (The Campaign)
színes, magyarul beszélő, amerikai vígjáték, 85 perc, 2012

rendező: Jay Roach
forgatókönyvíró: Shawn Harwell, Chris Henchy
operatőr: Jim Denault
producer: Will Ferrell, Zach Galifianakis, Adam McKay, Jay Roach
vágó: Craig Alpert

szereplők:
Will Ferrell (Cam Brady)
Zach Galifianakis (Marty Huggins)
Jason Sudeikis (Mitch)
Sarah Baker (Mitzi Huggins)
Dylan McDermott (Tim Wattley)
Katherine LaNasa (Rose Brady)
Brian Cox (Raymond)

IMDb

Szűcs Tamás

Szűcs Tamás a Corvinus Egyetemen végzett kommunikáció szakot és az ELTE-n filmelmélet és -történet szakot. Korábban a Filmtekercs hírrovatának vezetője volt, jelenleg kommunikációs tanácsadó egy PR ügynökségnél. Specializációja Hollywood, a közel-keleti filmek, az amerikai talk showk és sitcomok.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com