Kritika

Vérszívóképző – Vámpírakadémia

vámpír_akadémia

vámpír_akadémiaNehéz meghatározni, mi a legnagyobb baj a Vámpírakadémiával. Az eredetiség hiánya? A súlytalan történet? A túlbonyolított mitológia? A kapkodó vágás? A bamba főhősök? Azt hiszem, inkább a másik oldalról kéne megközelíteni a kérdést: mi működik a Vámpírakadémiában?

A Vámpírakadémia Richelle Mead regénysorozatának első részét dolgozza fel. Mead ötlete nem a legeredetibb, de kétségkívül rátermetten próbálta kombinálni a momentán népszerű trendeket: van itt tinirománc, varázslóiskola (tényleg, mágiát is tanulnak), akció, no meg persze vámpírok. Vagyis valami olyasmik: ebben a világban ugyanis több alfaja van Drakula leszármazottainak, akik közül a furcsábbak a dampyrok, akik se nem sápadtak, se nem égeti őket a napfény, de még csak vérre sincs szükségük. Az ő feladataik védeni a morákat, a ténylegesen véren élő nemeseket a strigáktól, a lélektelen, gyilkoló vámpíroktól.

Vámpírakadémia (Vampire Academy)Na, miután minden olvasó kellően összezavarodott, a történet már ugrik is tovább az akadémia bemutatására, felrakja a fontosabb karaktereket a térképre, és már kezdődnek is az órák. Valami eszeveszett tempóban dobálja az információkat a film, a nézőnek egyszerűen nincs ideje feldolgozni őket, máris jönnek az újabb megjegyzendő dolgok és események. Valami sztori-szerűség is kezdene kibontakozni: a dampyr Rose és legjobb barátnője, egyben védence, Lissa egy év bujkálás után kerül vissza a címbeli intézménybe, a Szent Vlagyimir Akadémiára. Rejtélyes okok miatt onnan ugyanis korábban megszöktek. Még rejtélyesebb okok miatt ritka kötelék alakult ki köztük, ami miatt Rose ki-be járkálhat Lissa elméjébe (ez eléggé kényelmessé teszi a bonyodalmak megoldását). Ennél is nagyobb talány, hogy ki öl meg kisállatokat és teszi őket, mindenféle barátságos üzenetekkel Lissa szobájába? Ugye miután szépen felsorakoznak a szereplők, neked is nyilvánvaló, hogy kinek van vaj a füle mögött? (Spoiler nélkül annyit azért elárulok, hogy nyilván nem az, aki leleplezetlen gyűlölettel mered hősnőinkre.)

vámpírakadémiaAlapvetően nem érzem reménytelennek a Vámpírakadémiát, hiszen vannak benne egész jó ötleteket (lásd a vámpírokat alfajokra, rasszokra bontani), de a kivitelezésben mind egytől egyig elbukik (akkor a dampyrok most mit is keresnek itt, ha nincs szükségük vérre?). Valahogy mégsem tudom utálni. A fékezhetetlen tempó, a viccesnek szánt beszólások (fogazásgátló, komolyan?) egy idő után parodisztikus magasságokba/mélységekbe viszik a filmet, amit kellő távolságtartással szemlélve akár szórakoztatónak is találhatunk.

A javaslatom így az, hogy aki a Vámpírakadémia megnézésére vetemedik, ne várjon túl sokat. A no-name főszereplők nem tudnak életet lehelni a soványka sztoriba, a gyors tempó miatt atmoszféra teremtésre sincs idő. Elég pihent állapotban el lehet rajta röhögcsélni, de tényleg csak akkor, ha nincs más választásotok.

U. I.: A leglényegesebb információ kimaradt. Lányok, egy valamire helyes fickót sem találhattok a filmben.

Avatar

Polgári Lilla

Jelenleg elsős kommédiás mesterszakos hallgatóként az ELTE padjait koptatom. Két szenvedélyem van: a filmek és az írás, így e kettő kombinációjából indultam el az újságírói, de különösképpen a kritikusi pálya felé. Nem lehet elég korán kezdeni: családi beszámolók szerint 4 évesen a Schindler listáját néztem újra és újra, akkor még szerény (ám mai napig őrzött) VHS-gyűjteményünk egyikén. Ma már a sorozatok is jelentős szerepet töltenek be (izé, sok időt vesznek el); sok esetben vészesen függő lettem.

Filmek: vegyesen. Igyekszem bepótolni a klasszikusokat, bár ahogy haladok, kezdek rájönni, hogy arra egy élet is kevés. Legközelebb talán Tim Burton „korai” filmjei (a Nagy hallal bezárólag) állnak, valamint mindenféle kifordított mese (A herceg menyasszonya, Csillagpor, Leharcolt oroszlánok). A 3D-t nem szívelem, viszont általa a nagy vásznon tekinthetek meg filmeket, amik anno kimaradtak (Toy Story 1-2., Titanic, idén Jurassic Park). Mert minden moziban az igazi.

Add Comment

Click here to post a comment

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya