Kritika

Vezetni veszélyes – Cserbenhagyás

CserbenhagyásAmerikában az autó családtag. Autóval viszik iskolába a gyereket, autóval járnak meccsre, és autó viszi ki a temetőbe a halottakat.

Néha azonban ez a családtag foszt meg más családtagoktól. A Learner és a Dwight família tagjai egy kellemes délutánt töltenek el, jó messzire egymástól. Aztán autóba szállnak, és ki-ki a maga útján elindul hazafelé. Nem sejtik még, hogy találkozni fognak, és ez egyikük halálát fogja jelenteni.

Igen, ez bizony elég hatásvadász felállás. De talán még ez a legjobban kidolgozott ebben a filmben. Igaz ugyan, hogy a baleset utáni rész a lényeg, de itt érzi az ember a legnagyobb feszültséget, itt kezdi el szeretni a szereplőket, és itt határozza el, hogy mostantól nem fog egy ideig autóba ülni. A dráma lényegi része azonban a baleset után történik. Egyik részről a pánik és a lelkiismeret-furdalás, a másikról meg a gyász kezdi ki az idegeket és a kapcsolatokat. Sajnos elég szájbarágós eszközökkel tálalják elénk a dolgokat (például mindig arról a szereplőről látunk csúnya közelieket, akit aktuálisan éppen utálnunk kell), másrészt viszont a nem túl bonyolult szituációt meglehetősen izgalmas bonyolításokkal sikerült felturbózni. Mindenki változik, mindenkinek van szeretnivaló és utálnivaló oldala egyaránt, ráadásul a „ki volt a gyilkos?” című játékba is sikerül meglepő fordulatokat vinni – néha már túlzó módon is igyekezve színesíteni a drámát.

Ezt a célt szolgálja Jennifer Connelly is – bár kicsit ellentmondásos a szerepe, de ő aztán tényleg minden érzelmet hatványozottan – és ennek ellénre hitelesen – képes eljátszani. A hangsúly azonban nem rajta, hanem Joaqin Phoenixen és Mark Ruffalón van. Nem éppen húzónevek; jelen esetben viszont a középszerű filmhez illő középszerű színészekként pont megfelelő választás voltak. Nem nehéz kitalálni, milyen alakítást nyújtattak: középszerűt.

Komoly hibát nem találni a filmben. Tényleg igyekeztek mindent megtenni, hogy nézhetővé tegyék a két család őrlődését – talán pont a nagy igyekezet látszata a zavaró. De annak ellenére, hogy elég mozgalmas ahhoz, hogy ne legyen unalmas, azt az érzést nem sikerült elérnie, hogy ez igen, ezt érdemes volt megnézni.

Filmtekercs.hu

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.

Szólj hozzá!

Click here to post a comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..