Kritika

Vicces vagy kínos? – A Főnök

a-fonok-jelenet-04Ben Falcone, és neje, Mellissa McCarthy, a félrecsúszott Tammy után ismét összefogtak, hogy megnevettessék a komika rajongóit – A Főnök, bár a mellékszereplőknek köszönhetően egy fokkal jobban sikerült, mint elődje, még mindig messze van attól, amit jó filmnek mondanánk.

A bennfentes kereskedésért lesittelt nagymenő, Michelle Darnell (Mellissa McCarthy) szabadulása után úgy dönt, egykori asszisztense (Kristen Bell) segítségével brownie bizniszbe kezd. Amikor egykori szeretője, Renault (Peter Dinklage) ajánlatot tesz neki, el kell dönteni, hogy megint a profitra hajt, vagy inkább újdonsült családját választja a nagy dohány helyett. Darnell karakterét McCarthy még stand-up komédiásként alkotta, hogy aztán közel két évtizeddel később a szélesvásznon egy egész filmet szenteljen neki.

Less be A Főnök kulisszái mögé!

A történetből rögtön látszik, hogy igazi tanmesével állunk szemben: McCarthy karaktere megint tuskó, de a végére az ő szívét is meglágyítja a szeretet. A Koszorúslányokban nyújtott alakításáért Oscar-díjra jelölt színésznő a jól begyakorolt figurát hozza, nagypofájú és gátlástalan – csak most szerencsére sokkal gusztusosabb kiadásban jelenik meg, mint a Tammyban vagy a Női szervekben. Ez az amiben McCarthy nagyon jó, képes megszerettetni olyan figurákat is, akikkel egyébként épeszű ember sosem barátkozna. Most sincs ez másképp, Darnellt is úgy ahogy szívünkbe zárjuk – a gond csak az, hogy ettől még ez a film nem lesz se jobb, se viccesebb. Sajnos a humorosnak szánt jelenetek nagy része sokkal inkább kínos, mint szellemes – azt hiszem, ezúttal a Falcone házaspár készülékében van a hiba, mert egy-két a trailerben már elsütött poéntól eltekintve a teljes nézőtér némán nézte végig a filmet. Egy agresszív brownie-csata vagy két felnőtt nő óvodásokat is megszégyenítő szópárbaja sajnos nem az a fajta humor, amit szofisztikáltnak nevezhetnénk.

a-fonok-jelenet-01A fókusz McCarthyn van, érdemes azonban a pár másik tagjának, Ben Falconénak is szentelni egy kis figyelmet. Falcone – aki egy aprócska szerepben pár mondat erejéig maga is feltűnik a filmben – számos tévésorozatban elsősorban színészként látható, íróként az Újabb Bolondos Dallamok: Együtt a csapat szériában debütált. Rendszeresen felbukkan felesége filmjeiben, de tény, hogy karrierje messze elmarad a nőétől – és a jelek szerint rendezőként sem fog kilépni az árnyékából. Érdekes, hogy filmjeiben mindig hagy teret a szomszéd srácnak”: a Tammyben Mark Duplasst, most A Főnökben pedig Tyler Labine segítségével gyömöszöl a történetbe egy tökéletesen felesleges szerelmi szálat. Kicsit mintha saját alteregói lennének ezek a jellegtelek férfiak, akik kedvességükkel, figyelmességükkel vesznek le a lábukról egy náluk sokkal dögösebb csajszit. Szerencsére új filmjében egy izgalmas pasi is helyet kapott: a komoly és vígjátéki szerepeket folyamatosan váltogató Peter Dinklage a film egyértelműen legszínesebb figurája, aki a film legjobb pillanatait ajándékozza nekünk.

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs.hu egyik alapítója, 2020 augusztusáig főszerkesztője. Geográfusként és filmtörténetre specializálódott bölcsészként végzett, PR-, branding- és marketingtanácsadóként dolgozik. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek.