Kritika

Vidám kórkép – Vágyak szerelmesei

thanks-for-sharing04Az előzetes sugallta habkönnyű romkom helyett a Vágyak szerelmesei komoly film egy komoly problémáról – még ha azt egy kevésbé komoly műfaj, a vígjáték ruhájába öltöztetve is kapja a néző. Stuart Blumberg nem lacafacázik, Mark Ruffalót hozza kellemetlen helyzetbe – aki azonban nem jön zavarba, sőt, remekül veszi az akadályokat.

Stuart Blumberg szereti a rázós témákat – de nem szereti a mélabús filmeket. Ő az, aki bizonyára úgy vélekedik, nincs olyan kínos téma, amin a humor ne segítene – éppen ezért időről időre vígjátékok formájában mesél kényes kérdésekről. Az Ég velünkben arról elmélkedett, lehet-e jó haverságban egy katolikus pap (Edward Norton) és egy rabbi (Ben Stiller), különösen, ha egy lány (Jenna Elfman) is bezavar a képbe. A gyerekek jól vannakban egy leszbikus pár életébe pottyantja be közös porontyuk biológiai apját, most pedig nemes egyszerűséggel a szexfüggőség nem éppen sima útján terelgeti szereplőit.

Adam (Mark Ruffalo) öt éve józan. Mikor találkozik a meseszép és szórakoztató Phoebe-vel (Gwyneth Paltrow), úgy érzi, itt az idő, hogy újra randizzon – teszi mindezt a családjával küszködő Mike (Tim Robbins) segítségével, miközben ő maga a kezdő terápiás Neil (Josh Gad) útját egyengetni. Bár a romantika is helyet kap a Vágyak szerelmeseiben, sokkal inkább buddy filmmel állunk szemben, hiszen a középpontban a három különböző élethelyzetben lévő, de ugyanazon problémán osztozó férfi barátságának története van. A hármas valamennyi tagja jól teljesít, de Ruffalo az, aki egymagában is elvinné a filmet egészen őszinte, bátor alakítást nyújtva. A film egyetlen gyenge pontja a női fronton található, az Alecia Moore néven kreditált Pink kezében nemcsak a borotva áll hiteltelenül, egész alakításában nem sikerült elszakadni énekesnőként megismertetett énjétől.

gamestar-filmajanlo-20140102_screenshot_20140102133218_4_originalA szexfüggőség témája egy vígjáték esetében szinte könyörög a testnedves poénokért, a forgatókönyvíró páros (Stuart Blumberget Matt Winston segítette a munkában) szerencsére azonban nem engedett a kísértésnek, és csak pont annyi kínos szitut írt a filmbe, amennyi valóban a történetet szolgálja. Nem csak a poénok visszafogása, de a hús-vér karakterek is rendkívül hitelessé teszik a filmet, különösen Neil esetében izgalmas, hogyan válik a szemünk előtt egy visszataszító lúzer saját magáért és barátaiért küzdő harcossá. A film annak ellenére, hogy mindvégig megmarad a zsáneren belül, mégis kellőképpen erős vonalakkal, rendkívül empatikusan ábrázolja a betegség komolyságát. Különösen hálás vagyok az alkotóknak azért, hogy a film végén sem engedtek elveikből, és nem csak hogy nem fojtották szirupba a történet finisét, de pontosan annyit állítottak, ami valóban igaz: ebből a betegségből kigyógyulni nem lehet, csak együttélni vele.

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs főszerkesztője és egyik alapítója. Geográfusként végzett, majd szabadúszóként írt. Miközben filmes diplomáján is dolgozik, saját PR ügynökségét építi. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek. [email protected]

Add Comment

Click here to post a comment

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya