Kritika

Virtuális Rodolfo – Who Am I – Egy rendszer sincs biztonságban


who-am-i-3
Napjaink bűvésze már nem a való világban tevékenykedik, székhelyét áttette a virtuális térbe. A hacker varázspálcája a billentyűzet, cilindere végeláthatatlan mély adathalmaz. Kilétét rendszerint homály fedi, de ha a tökéletes trükkre vágyunk, nem kell mást tennünk csak követni a fehér nyulat. Jól figyelnek?

A virtuális valóság mára életünk mindennapi részévé vált. Nehéz elképzelni úgy egy tömegközlekedési eszközt, hogy a legkülönfélébb korú, nemű és státuszú emberek ne nyomogatnák telefonjukat, tabletjüket vagy laptopjukat szörfölgetve a virtuális tér gerjesztette hullámokon a szürke hétköznapokat néhány percre elfeledve munkahelyük felé zötykölődve. A virtuális valóság olyan szinten életünk részévé vált, hogy egyre inkább elfelejtjük, hogy az egész csupán egy jól felépített illúzió. A tökéletes trükkben Cutter remekül foglalja össze a jelenség lényegét: „Keressük a titkot, de nem leljük, mert valójában nem is keressük. Nem a nyugtató lecsengésre várunk, hanem az illúzióra”.

A Z-generáció szabadideje nagy részét a világhálón tölti, kapcsolatait a közösségi oldalakon építi ki, így nem meglepő, hogy jövőjét, előbbre jutási lehetőségét is a virtuális valóságban képzeli el. A Who Am I – Egy rendszer sincs biztonságban főhőse is ezen nemzedék büszke képviselője: Benjamin (Tom Schilling) egy teljesen átlagos tinédzser srác, akit kortársai teljes mértékben ignorálnak, szociális élete a nullával egyenlő, a lányok felé sem néznek. Egyetlen képessége a számítógépek beható ismerete, amit azt követően kezd el komolyabban kamatoztatni, hogy megismerkedik egy illegális hackertámadásokat végrehajtó bandával, ahol végre otthonra és megbecsülésre lel. A frissen létrejött csoport (CLAY) minden egyes akciójával egyre nagyobb halat támad meg, aminek következtében rövidesen hajtóvadászat indul ellenük.who_am_i2

A filmben bemutatott hackercsoportot minden bizonnyal napjaink legismertebb szervezete, az Anonymus inspirálta. Az Anonymus csakúgy, mint a CLAY, kétes megítélésű, a szólásszabadság vagy az alapvető emberi értékeket veszélyeztető szervezetek ellen intéz (hacker)támadást: a szcientológiai egyház, a PayPal, a Ku Klux Klán vagy gyermekpornográfiát terjesztő oldalak mind áldozatául estek már az Anonymus támadásainak. Baran Bo Odar rendező egy hasonló szervezet felemelkedésének és bukásának történetét meséli el kiegészítve a Z-generációs fiatalok lelki világának és mozgatórugóinak bemutatásával.

Odar megint nagyon közel járt ahhoz, hogy egy éjsötét, izgalmas, korunkra reflektáló alkotást tegyen le az asztalra, ám csakúgy, mint előző filmje esetében, ismételten elcsúszott egy banánhéjon. A Néma csönd egy kegyetlen, tapintható atmoszférájú thriller, amit ha 20 perccel megkurtítottak volna, és mellőzték volna a mondanivaló direkt közlését, akkor a Mocsárvidék vagy a True Detective előfutáraként tekinthetnénk rá. A Who Am I-ban Benjamin felemelkedése majd zuhanása az unalomig ismert sablonok szerint halad, azonban Odar ezt még azzal is megfejeli, hogy a teljes konklúziót és az elgondolkodtatónak szánt mondatokat a narrátor által a néző szájába rágja. Így pedig hiába izgalmas és fordulatos a történet (a lezárást senki nem fogja elfelejteni), hiába nehezedik ránk az éjsötét atmoszféra (a darknetbeli találkozók bemutatása láttán Lynch vagy Fincher is elismerően csettintene) a túlságosan direkt és leegyszerűsített közlésmód miatt a mondanivaló veszít súlyából, a néző pedig úgy érzi, hogy hülyének van nézve.who_am_i1

A film végéig nagyon nehéz eldönteni, hogy Odar alapvetően szórakoztató céllal készítette filmjét, amiben a hackelés csak egy eszköz az akciók és izgalom kiteljesítéséhez (Die Hard 4) vagy pedig a mű vizsgálatának tárgya maga a hackelés, amit az akciók és izgalom adagolásával próbál átélhetőbbé tenni (Blackhat). Hiába figyeltük azonban végig a kezüket, csak az utolsó 15 percben válik egyértelművé, hogy Odar, csakúgy, mint Benjamin, a virtuális valóság bűvésze, egy modernkori Rodolfo. A lezárás során az ember csak ámul a zseniálisan kidolgozott, több rétegű csavarokon, azonban miután elmúlik a trükkök hatása és visszatérünk a való világba, rájövünk, hogy a felhőtlen szórakozás és az illúzió élvezete közben semmiféle gondolattal nem lettünk gazdagabbak.

 

Dunai Marcell

Dunai Marcell a Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi tanulmányok szakán végzett, jelenleg szakirányú továbbképzését végzi mentálhigiénés segítő szakember szakon. A ráckeresztúri Fiatalkorúak Drogterápiás Otthonában dolgozik terápiás munkatársként: munkájából kifolyólag vonzza a függőségek pszichológiája, a felépülés folyamata és az ennek tükrében megjelenő emberi kapcsolatok filmes reprezentációi.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés