Kritika

Ezt dobta a gép – Visszatérés Epipóba

Az HBO-n debütál az öt éven át készült magyar dokumentumfilm, a Visszatérés Epipóba. Oláh Judit rendező egy személyes hangvételű filmet forgatott gyerekkora egyik meghatározó élményéről és az azt övező botrányról.

Volt egyszer egy nyári tábor gyerekeknek, amit egy Sipos Pál nevezetű magyartanár szervezett a ’80-as években. Ám az izgalmakkal és kalandokkal teli háromhetes nyaralásoknak egyszer csak szó nélkül vége lett. Sok táborozó gyerek már csak felnőttként, egy tűzként terjedő cikknek köszönhetően jött rá a hirtelen megszűnés okára. 2014-ben Magyari Péter tényfeltáró írásában több áldozat és tanú megszólaltatásával tárta nyilvánosság elé az addig elhallgatott történetet. Sok érintettben, köztük Oláh Judit rendezőben ekkor merült fel több évtized után Epipo emléke és az ott történt események.

A Visszatérés Epipóba régi táborozók, szülők és áldozatok visszatekintéseit gyűjti össze és formálja egy teljes alkotássá. A keretet Oláh Judit (aki maga is 4 évig járt a táborba) személyes története adja. Saját gondolatait finoman fűzi össze másokéval, s narrációjával végigkísér minket a filmen. Kikérdezi saját szüleit, s elbeszélget két áldozattal, akiket gyerekkorukban Sipos szexuálisan zaklatott. Ezenkívül bepillantást nyerünk néhány régi táborozó csoportterápiájába is, ahol színjátszás segítségével próbálják értelmezni 25 éves élményeiket.

S ami a legérdekesebb: elvisz minket Epipóba, ami egy külön kis birodalom volt, a saját törvényeivel és szokásaival. Az oda járó gyerekeket elbűvölte a tábor misztikuma, ami elütött a szocializmus megszokott úttörő táborainak szürkeségétől. Ahogy egy régi táborozó fogalmazott: „az kötelező volt, a mi világunkba viszont érdem volt bekerülni”. Epipóban mindenki új nevet kapott, rejtélyes szertartásokon és küldetéseken vett részt és titkos nyelven kommunikált. Annyira egyedi volt, hogy a résztvevő gyerekek nem is szívesen meséltek róla külsősöknek, hiszen hogyan is érhették volna meg, mekkora csoda Epipo.

Szerencsére a film eredeti archív felvételekkel kelti életre a tábort, így mi, kívülállók is bepillantást nyerhetünk Epipo világába.

A régi, VHS kamerával felvett videók igazi kincsek, melyek visszarepítenek az időben, s Oláh rendkívül ügyesen használja fel őket egy sokoldalú narratíva kigöngyölítésére. Ahogy ismerkedünk a táborral, a résztvevőkkel, Sipos személyével, egyre inkább kopik Epipo fénye. Büntetésekre, megalázásokra, pozícióval való visszaélésekre derül fény, amikből nyilvánvalóvá válik, hogy sok gyereknek nem volt idilli élmény a táborozás. A Visszatérés Epipóba legerőteljesebb pillanati az egykori áldozatokkal készített interjúk, amikben elmesélik, miképp kerültek a karizmatikus táborvezető hálójába.

Oláh Judit kétségtelenül nagy fába vágta a fejszéjét. Nemcsak egy roppant összetett, bonyolult, érzelmektől túlfűtött jelenséget járt körbe, de tette ezt szinte minden oldal szerepeltetésével. Lelkiismeretesen minél több érintettet szólaltat meg filmjében, a bántalmazottaktól egészen a tábor régi konyhás nénijéig. Ez bár színesíti a képet, de egyben elvonja a figyelmet az igazán érdekfeszítő csoportos részektől. Később kísérletet tesz Sipos bevonására is, sikertelenül. Ettől kissé antikatartikus lesz a dokumentumfilm, amire rányomja bélyegét az egykori táborvezető nyomasztó árnyéka.

A rendező folyamatos kamera mögötti és előtti jelenléte határozza meg a film hangvételét, ennek köszönhetően egy rendkívül személyes alkotás keletkezett.

A többéves munka gyümölcseként született Visszatérés Epipóba fő célja a történtek feldolgozása és megértése. Egy terápiás műről van szó, ami ebből adódóan kicsit magába fordul. Nem tekint ki, nem von le következtetést, nem üzen, inkább csak ismertet. Önmagáért létezik. Létrejöttével eredményt, megnyugvást a benne szereplőknek hozott, amit nézőként csak kívülről szemlélünk. Betekintést nyerünk ugyan Oláh által, de mindig kívülállók maradunk, hisz a film inkább neki készült, mint nekünk.

A film az HBO GO kínálatában megtekinthető.

Takács Janka

Janka a párizsi Sciences Po egyetem média és kommunikáció szakán végzett, marketinges szakemberként dolgozik. Mozifüggő, legfőképp a régi hollywood-i filmeket és az indie filmeket kedveli, de egy ütős filmzenével bármikor le lehet venni a lábáról.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com