Kritika

Visszatértem. – Valami Amerika 2.

Herendi a film elõtt elmondta, hogy féltek bizony, hogy nem sikerül majd megfelelni az elvárásoknak. Én is féltem tõle. Megnéztük a filmet, és a teremben észlelt reakciók után azt hiszem, a filmkészítõk elégedetten hátradõlhetnek, én pedig leporolhatom a magyar filmben vetett hitem.

Ha készül is jó magyar film, a zsánerrel – ami manapság a vígjáték szinonimája idehaza – igencsak hadilábon állunk. Az eredeti történetekbõl hamar kifogy a szufla, a remake-ek rettenetesre sikeredtek, a Macskafogó folytatása – bár nem nevezném kifejezetten rossznak – elõdje nyomába se ért, sõt anno Herendi Magyar Vándora is elég gyengén muzsikált. Egy-két üdítõ kivételtõl eltekintve – mint Goda Krisztina Csak szex és más semmilye –, a magyar vígjáték sokkal inkább kínos, mintsem vicces.

És akkor Szabó Gyõzõ azt mondta „Visszatértem.“ Divinyi Réka, Harmat Gábor és Herendi Gábor keményen megdolgozott a folytatásért, végül hat évbe telt, mire kiforrta magát a Valami Amerika folytatása – és bizony nem hogy nem marad el elõdjétõl, de talán még meg is haladja azt. Remek a ritmus, ülnek a poének, szuperek a karakterek, a régiek és újak egyaránt. Nincs semmi felesleges mélylélektan, csak a Producerekre hajazó jól adagolt sztori, az elsõ résznek tisztelgõ zene, és vízben vezényel táncos jelenetek, hogy dobjunk egy csontot a kebelbarátoknak is – minden, amit egy remek vígjátékot csak még ütõsebbé tehet.

A Várkonyi testvérek (Szabó Gyõzõ, Pindroch Csaba, Hujber Ferenc) András lottónyereményébõl leforgatták a Bûnös várost – Kovács Lajos ezzel biztosan bevonul a filmtörténelembe –, mely hatalmasat bukik. A leégett srácok Alex (Szervét Tibor) után erednek Amerikába, hogy visszaszerezzék tõle a pénzüket. Mire észbekapnak a fickó ismét rászedi õket, és Bala (Csuja Imre), a maffiózó nyomására kénytelenek megrendezni egy Alex által írt, rémséges darabot. A fiúk felturbózzák a mûvet – de azt nem sejtik, hogy a bukás hozza a nagy lét… Na és persze ott vannak a lányok (Ónodi Eszter, Oroszlán Szonja, Tompos Kátya, Lucia Brawley) is, akik az érzelmi szálakat kavarják meg teljesen. Hogy hogyan? A moziban megtudjátok.

Valami Amerika 2.
színes magyar vígjáték, 110 perc, 2008

rendezõ: Herendi Gábor
forgatókönyvíró: Divinyi Réka, Harmat Gábor, Herendi Gábor
operatõr: Márton Balázs
producer: Herendi Gábor
vágó: Király István

szereplõk:
Pindroch Csaba (Várnai Tamás)
Szabó Gyõzõ (Várnai Ákos)

Hujber Ferenc (Várnai András)
Szervét Tibor (Alex Brubeck)
Ónodi Eszter (Eszter)
Oroszlán Szonja (Timi)
Tompos Kátya (Vivi)
Csuja Imre (Bala)
Lucia Brawley (Cinthia)

IMDb-átlag: elsõként kiutaltam egy erõs 8-ast
www.valamiamerika2.hu

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com