Kritika

Wahlberg izmos, Ferrell sír – Megjött Apuci

Megjottapuci (2) Ha láttál már életedben három amerikai vígjátékot, gyakorlatilag láttad a Megjött Apucit is: ötlettelen alaptörténet, humorosnak szánt alpáriság, végtelenül kiszámítható fordulatok. Néha ugyan aranyos a film, de úgy tűnik, Hollywood még mindig beéri azzal, hogy sztárokat pakol egy másodrangú forgatókönyvhöz, elsüt egy-két altesti poént, majd mindezt megkoronázza egy érzelgős konfliktusfeloldással. Jó lenne már mindezt nagyon gyorsan elfelejteni, a magyar szinkronnal egyetemben.

Sean Anders, aki mind íróként (Családi üzelmek, Dumb és Dumber kettyó, Túl jó nő a csajom), mind rendezőként (Förtelmes főnökök 2, Apa ég!) a hollywoodi vígjátékok végeláthatatlan sorát gyarapította eddig is, ismét saját terepén alkot. Azonban ahogy korábbi munkái sem, a Megjött Apuci sem tudja megújítani a műfajt, de összességében még csak a szintet hozni sem. Az utolsó bő negyed óra kivételével a film eszméletlenül hullámzó minőségben tár elénk egy apa-mostohaapa küzdelmet, amin az alapvetően a célra teljesen megfelelő két színész (Mark Wahlberg és Will Ferrell) játéka sem tud javítani, sőt…

Brad (Will Ferrell), az érzelgős, túlságosan óvatos és védelmező, széplelkű, örökké-ingben-járok férfi, hosszas idő és megannyi probálkozást követően végre kezdi elnyerni mostohagyerekei elfogadását, sőt szeretetét, mindaddig, amíg azok igazi apja, Dusty (Mark Wahlberg) be nem toppan a család életébe a maga izomrengetegével, hatalmas motorjával és csilingelő övével. Az eleinte kedves és jófej Dusty hamar nyilvánvalóvá teszi: mindent elkövet, hogy visszanyerje ex feleségét és két kisgyermekét. Így a film az akár ígéretesnek is mondható kezdetet követően azonnal lecsúszik egy átlagos versengjünk a gyerekek szeretetéért történetbe.

megjott apuci

Mindezzel pedig nem is lenne feltétlen baj – noha lássuk be, ez igen csak távol áll már az eredetiségtől –, csak hogy Anders (aki rendezte és írta is a filmet) ezúttal is beleesik a hiába, amelybe megannyi vígjátékalkotó is. Poénként eladni a rasszizmust, az erőszakot, a szexualitást vagy adott esetben a nemzőképtelenséget egyszerűen igénytelen, unalmas és sokszor felháborító is. Ne mutassuk már azt a gyerekeinknek, mennyire vicces, ha egy tolószékben ülő fiatalt feldönt egy, az arcába repülő kosárlabda. Hozzá kell sajnos tenni, hogy éppen ezeken a fajta poénokon nevetett legjobban a magyar közönség is, úgyhogy a készítők szempontjából teljesen érhető, miért kapnak létjogosultságok az ilyen elemek.

Az egyetlen üdítő történetszál az anyuka oldaláról érkezik, akivel szerencsére nem játszatták ki a kötelező elbizonytalanodós kártyát, így hitelesebb maradhatott a film. A két apuka dinamizmusa se működne rosszul, ha az összecsapások tárgyai mások lennének. Így viszont a színészi játék tényleg a minimumra csökken: Ferrell állandóan sír, Wahlberg pedig állandóan szúrós szemmel néz. Ezen pedig a megszokott szinkronhangok se segítenek. A két gyerekszínész (Scarlett Estevez és Owen Vaccaro) viszont szerethető és aranyos volt, általuk átérezhettük valamicskét, min is mennek keresztül a gyermekek ilyen helyzetekben.

A befejezés tényleg frappáns és szórakoztató volta ellenére a Megjött Apuci összességében semmivel sem több vagy jobb, mint egy átlagos vígjáték, amely olykor elszórakoztat, hogy aztán egy-egy trágár vagy alpári poénnal visszazökkentsen a valóságba. Hollywood még mindig nem tud (vagy akar?) minőségi családi vígjátékot készíteni, tisztelet a kivételnek, és sajnos az a nagy igazság, hogy amíg a magyar filmes szakma nagy vagy akár csak egy része is jókat nevetgél azon, hogy Wahlberg tetemes hosszúságú nemiszervvel büszkélkedik, érthetővé válik a megerőltetés hiánya.

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com