Kritika

We no speak americano – Pofázunk és végünk

Pofázunk és védünk (Ride Along)

Ride Along (Kevin Hart)2014 eddigi legsikeresebb amerikai vígjátéka néhány hónap késéssel megérkezett Magyarországra. Az Egyesült Államok legújabb felfedezettje, a stand-up komikusként befutott Kevin Hart így hazánkban is bemutatkozik a buddy-moviek hagyományait követő filmben, sajnos azonban a Pofázunk és végünk egyszerűen annyira amerikai, hogy a kiváló szinkron ellenére sem tudjuk teljes egészében élvezni az akcióvígjátékot.

„Én nem bolond vagyok” – hatásszünet – „hanem őrült” – hangzik az Ice Cube által alakított főszereplő szájából az idézett mondat, és a legtöbb jó ízlésű néző valószínűleg fogja a fejét, hogy mégis mi ez. Biztos vagyok benne, hogy eredeti nyelven ez nem egy erőltetett beszólás volt, hanem tényleg hitelesen mutatja a karakter tökösségét – sajnos erre a magyar mozikban nem nagyon van esély.

A forgalmazó részéről teljesen érthető volt a szinkronizálás melletti döntés, hiszen a Pofázunk és végünk célközönsége valószínűleg jóval kisebb lelkesedéssel váltott volna jegyet, ha végig olvasnia kell. Sajnos az akcióvígjátékban sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek a szövegezésen alapuló humorra, mint az akcióra, ráadásul az egész film tele van amerikai popkulturális utalásokkal, így a szinkronizálással még többet veszítünk.

Valójában az akciójelenetek és a maga a történet is mintegy mellékesen van jelen a moziban. Ben Barber (Kevin Hart) be akarja bizonyítani barátnőjének, Angelának (Tika Sumpter), hogy belőle egyszer még igazi nyomozó lesz, úgyhogy elkíséri egy napra a lány detektív bátyját, ezzel egyszersmind bevágódva a rendőrségnél, és megszerezve a testvér áldását a családalapításra. Közben azért leszámolnak a – mostanában az amerikai filmekben rendre a főellenség származási helyét adó – szerb maffiával is.

Pofázunk és védünk (Ride Along)

Szerencsére nem veszi komolyan magát a mozi, de ezt nem is nagyon várhattuk, hiszen a főszerepet a hazánkban (még) nem túl ismert Kevin Hart stand-up komikusra osztották, aki személyiségével és humorával uralja az egész filmet. A színész pályafutása leginkább a szintén Philadelphiából származó Eddie Murphy-vel mutat párhuzamosságot, aki szintén egy buddy-movie-val, a 48 órával robbant be komikus pályája után a szélesvászonra. Hart az utóbbi egy évben sikert sikerre halmozott az Egyesült Államokban, biztos vagyok benne, a jövőben még sokat hallunk róla (például már készül a Pofázunk és végünk folytatása).

A stand-up humor sajátossága végigkíséri az egész akcióvígjátékot: rengeteg az önirónia, Ben Barber kvázi végig magát oltja a film alatt, alacsony méretére (Kevin Hart 163 cm magas) ő maga teszi a legtöbb utalást. Működik, a srác karaktere az egyik legszimpatikusabb, ülnek a szalonrasszista poénjai is („ti fehérek vagytok, úgysem verekedtek!”), viszont mindez tényleg eredeti nyelven lenne igazán élvezetes. Már csak azért is, mert a globalizáció hatására rengeteg angol jövevényszó van a magyar nyelvben is, amelyeket erőltetetten lefordítottak. A torzulást fokozza Ben Barber videójátékos identitása, és az ehhez kapcsolódó nyelvezet: az assface23 becenév egyszerűen nem ugyanaz, mint a seggarc23.

Azért meg kell említeni a nyelvtől független pozitívumokat is. Az alkotók kerülik a testnedves poénokat, a szövegek egy része pedig még magyarul is szórakoztató és idézhető („Az a baj a gondolkodással, hogy nem értesz hozzá”). Ice Cube figurája viszont szerintem kissé erőltetett, és sajnos rontja a filmélményt a történet bosszantó kiszámíthatósága is.

Avatar

Tóth Nándor Tamás

Tóth Nándor Tamás külpolitikai és kulturális újságíró volt. A kettő metszetéből alakult ki filmes specializációja: a politikai témájú és a társadalmi változásokat feldolgozó filmek, valamint a Mediterrán-térség, Németország és Latin-Amerika filmművészete. A Filmtekercs Egyesület pénzügyi vezetője. [email protected]

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya