Kritika

Western kínai módra – Fehér sárkány, vörös tigris

071118fehersarkany_dvd.jpgAz utóbbi években nagyon rákattantam a távol-keleti filmmûhelyek darabjaira, így kezem-lában törtem, hogy én írhassak Allen Lan 2002-es darabjáról. Az elsõ negyedórában még szemöldök felvonva bámultam a képernyõt, aztán úgy döntöttem, akármi is volt a célja a rendezõnek, én jól fogok szórakozni.

A film

A Fehér sárkány, vörös tigris a Tigris és sárkány indította történelmi keretekbe ágyazott akciómozi-hullámot igyekezett meglovagolni, de valahol fél úton elakadt. Kezdjük azzal, hogy a történet csak a film felénél kezd némi értelmet nyerni, ami jelen esetben nem a trükkös, hanem a bizonytalan történetkezelés jele. A karakterek kissé bugyuták, a párbeszédek pedig egyszerûen viccesek. A már említett kritikus elsõ negyedóra után kezdtem erõsen gyanakodni, hogy itt bizony egy paródiával állunk szemben. Ráadásul nemcsak a hongkongi filmgyártás nagyszerû történelmi tablóit éreztem kifigurázva, hanem lépten nyomon felfedezni véltem a hetvenes évek amerikai westernjeire jellemzõ jegyeket is. A valóság azonban az, hogy Allen Lan ezt sajnos komolyan gondolta. És így a végeredmény nem nevezhetõ másnak, mint siralmasnak. Ennek ellenére jól szórakoztam – mert igenis vicces, mikor egy film valahol fennakad a intertextuális filmhálón, és egy amolyan fura mixként táplálkozik a vacakabbnál, vacakabb elemekbõl.

A DVD

Hát ez még annyi szót sem érdemel, mint a film maga – egy elõzetessel kell beérniük a bátor nézõknek.

Fehér sárkány, vörös tigris (Flying Dragon, Leaping Tiger)
színes hongkongi akciófilm, 97 perc, 2002

rendezõ: Allen Lan

szereplõk:
Sammo Hung Kam-Bo (Luk Ching-yang)
Pei-pei Cheng (Liu Ru Yuen)
Jade Leung (Liu Yun-long)

IMDB-átlag: 5,7

A DVD-t kiadja az SPI International
Megjelenés: 2006. november 23.
Ár: 990 forint

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés