Kritika

Western kínai módra – Fehér sárkány, vörös tigris

071118fehersarkany_dvd.jpgAz utóbbi években nagyon rákattantam a távol-keleti filmmûhelyek darabjaira, így kezem-lában törtem, hogy én írhassak Allen Lan 2002-es darabjáról. Az elsõ negyedórában még szemöldök felvonva bámultam a képernyõt, aztán úgy döntöttem, akármi is volt a célja a rendezõnek, én jól fogok szórakozni.

A film

A Fehér sárkány, vörös tigris a Tigris és sárkány indította történelmi keretekbe ágyazott akciómozi-hullámot igyekezett meglovagolni, de valahol fél úton elakadt. Kezdjük azzal, hogy a történet csak a film felénél kezd némi értelmet nyerni, ami jelen esetben nem a trükkös, hanem a bizonytalan történetkezelés jele. A karakterek kissé bugyuták, a párbeszédek pedig egyszerûen viccesek. A már említett kritikus elsõ negyedóra után kezdtem erõsen gyanakodni, hogy itt bizony egy paródiával állunk szemben. Ráadásul nemcsak a hongkongi filmgyártás nagyszerû történelmi tablóit éreztem kifigurázva, hanem lépten nyomon felfedezni véltem a hetvenes évek amerikai westernjeire jellemzõ jegyeket is. A valóság azonban az, hogy Allen Lan ezt sajnos komolyan gondolta. És így a végeredmény nem nevezhetõ másnak, mint siralmasnak. Ennek ellenére jól szórakoztam – mert igenis vicces, mikor egy film valahol fennakad a intertextuális filmhálón, és egy amolyan fura mixként táplálkozik a vacakabbnál, vacakabb elemekbõl.

A DVD

Hát ez még annyi szót sem érdemel, mint a film maga – egy elõzetessel kell beérniük a bátor nézõknek.

Fehér sárkány, vörös tigris (Flying Dragon, Leaping Tiger)
színes hongkongi akciófilm, 97 perc, 2002

rendezõ: Allen Lan

szereplõk:
Sammo Hung Kam-Bo (Luk Ching-yang)
Pei-pei Cheng (Liu Ru Yuen)
Jade Leung (Liu Yun-long)

IMDB-átlag: 5,7

A DVD-t kiadja az SPI International
Megjelenés: 2006. november 23.
Ár: 990 forint

Filmtekercs.hu

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.

Add Comment

Click here to post a comment

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya