Kritika

Woody-krimi – Kasszandra álma

080103kasszandra_lead.jpgA gazdag nagybácsi, akármennyire is erõlködnek a szülõk, mindig nagy hatással van a fiatal fiúkra. Ez persze fõleg akkor okoz problémát, ha nem éppen pozitív ez a hatás.

Woody Allen tökéletesítette a Match Pointot. A Kasszandra álma ugyanúgy feltörekvõ fiatalamberekrõl szól, csak épp ezúttal sokkal hihetõbb, szimpatikusabb karakterek kerültek a vászonra a lelkiismeretlen teniszoktató helyett. Megint Ewan McGregor játssza a kevésbé szimpatikus figurát, de ezúttal ott van Colin Farrell is, akivel tökéletes színészpárost alkotnak. A családi kapcsolatok olyan élõvé teszik a szereplõket, mintha a szomszédainkról lenne szó, de kettejük között még ennél is több van. Egyszerûen lenyûgüzõ, amit õk ketten létrehoznak, mindketten bebizonyítják, milyen fantasztikus színészek. Ahogy az igazi testvérek között, itt is rengeteg szintje van a kapcsolatnak, az érzelmek egész skáláját zongorázzák végig a másfél óra alatt, de a mélyben végig ott érzõdik az az eltéphetetlen, leküzdhetetlen testvéri – ha nem is szeretet, de valamiféle erõs kapocs.

080103kasszandra_02.jpg
Ha másért nem, már kettejük játékáért érdemes megnézni a Kasszandra álmát. Ezen túl azonban csak egy átlagosnál kissé drámaibb krimi. Esetleg az teheti érdekessé, hogy Woody Allen rendezte – de õ már mutatott nagyon hasonló mûveket, ezt talán egy kicsit kiforrottabb, de semmiféle meglepetést nem okoz. Ugyanazzal a profizmussal készült, mint az tõle megszokott (a fényképezés például lélegzetelállító, de ez nem csoda, hiszen hazánkfia, Zsigmond Vilmos volt az operatõr), de a felállás, a dráma ugyanaz, mint már több filmjében láthattuk, a megoldás, a befejezés pedig még egy kis csalódást is okoz. A bûn és bûnhõdés problémájára ilyen „ex has” érkezõ, nyilvánvalóan tanulságos választ adni nem szerencsés – bár valószínûleg mindenkinek átjön az üzenet, de talán mégsem kéne ennyire szájba rágni, mi lesz azzal, aki letér a jó útról.

Ennek ellenére a Kasszandra álma egy szép, intelligens film, a színészpáros alakítása pedig gyakorlatilag kihagyhatatlanná teszi a mûfaj kedvelõinek körében.

Kasszandra álma (Cassandra’s Dream)
színes feliratos amerikai-angol krimi, 108 perc, 2007

rendezõ: Woody Allen
forgatókönyvíró: Woody Allen
zeneszerzõ: Philip Glass
operatõr: Zsigmond Vilmos

szereplõk:
Ewan McGregor (Ian)
Colin Farrell (Terry)
Tom Wilkinson (Howard)
Hayley Atwell (Angela Stark)
Mark Umbers (Eisley)
Sally Hawkins (Kate)
Clare Higgins (Mrs. Blaine)
John Benfield (Mr. Blaine)
Tamzin Outhwaite

Imdb átlag: 7,5
www.cassandrasdreammovie.com

Filmtekercs.hu

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.

Szólj hozzá!

Click here to post a comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..