Kritika

Woody nyomában – Párizs – Manhattan

Sophie Lellouche egy egész filmet áldozott Woody Allen iránti rajongásának – még ha nem is tud versenyre kelni a mester klasszikusaival, filmje jóleső nosztalgiát ébreszt és remek szórakozást ígér.

Egy film megváltoztathatja az ember életét? És egy színész? Alice (Alice Taglioni) mindkettőben hisz. Gyógyszerészként Woody Allen filmjeit írja fel pácienseinek pirulák helyett, és saját magát is a Woody életbölcsességeivel gyógyítja. Kamaszkora óta a new yorki színésszel „beszéli meg” ügyes-bajos dolgait, s miközben valójában magányos, saját magának is hazudik a boldogságról. Amikor feltűnik a színen az ideálisnak tűnő Vincent (Yannick Soulier), azt hiszi, végre megtalálta a szerelmet is – csakhogy az valójában a földhözragadt, Woody filmjeit még csak nem is ismerő Victor (Patrick Bruel) személyében vár rá…

Sophie Lellouche filmje egy igazi habkönnyű francia csók, amit a saját forgatókönyvéből dolgozó rendezőnő Woody Allen homlokára szán. Igazi rajongói film ez, aki otthon van a new yorki mester életművében, különösen fogja élvezni – de azt azért jobb már most tisztázni,  Lellouche filmje nem tudja megugorni a Woody Allen alkotásai által igencsak magasra tett lécet. Tény, hogy a Párizs – Manhattan tobzódik a woodys helyzetekben, a woodys karakterekben, de a film nagyrészében mégiscsak utánérzés marad. A történet sajnos borzasztóan nehezen indul be, túl sokat időzik Alice előéletének megismertetésén, de miután végre elkapja a lendület, egy nagyon helyes, vidám randifilm kerekedik belőle, ami a francia humor legjavát kínálja. Végül a jóízű, néhol pikírt, néhol felüdítő poénok elviszik a hátukon a filmet, és a jópofa karakterekkel és a Woody Allen féle irónikus kommentárokkal együtt elegendő muníciót adnak 77 percnyi szórakozáshoz.

Értékelés: 6/10

Párizs – Manhattan (Paris – Manhattan)
színes, feliratos, francia romantikus vígjáték, 77 perc, 2012

rendező: Sophie Lellouche
forgatókönyvíró: Sophie Lellouche
zeneszerző: Jean-Michel Bernard
operatőr: Laurent Machuel
vágó: Monica Coleman

szereplők:
Alice Taglioni (Alice)
Patrick Bruel (Victor)
Marine Delterme (Hélene)
Woody Allen (önmaga)
Louis-Do de Lencquesaing (Pierre)
Yannick Soulier (Vincent)
Margaux Châtelier (Laura)
Arsene Mosca (Arthur)

IMDb

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs.hu egyik alapítója, 2020 augusztusáig főszerkesztője. Geográfusként és filmtörténetre specializálódott bölcsészként végzett, PR-, branding- és marketingtanácsadóként dolgozik. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com