Kritika

Zavaró tényező – A sas

Bosszantó, mikor az embert nem hagyják nyugodtan filmet nézni. Különösen akkor, ha egy jó film élvezetét zavarják meg unos-untalan. Jelen esetben a jó film Kevin MacDonald A sas című alkotása, a zavaró tényező pedig az egyébként Oscar-díjas operatőr, Anthony Dod Mantle munkálkodása.

Az egész film alatt az volt az érzésem, hogy Anthony Dod Mantle nem bír magával. A totálok és a premier plánok folyamatos váltogatása, a sokszor követhetetlenül gyors kameramozgás, a gyakorta kiégetett képek nem hogy nem szolgálták a történetet, de gyakran egyenesen értelmezhetetlenné tettek jeleneteket. Egy művészfilmben sem szeretek lemaradni a lényegről, de egy történelmi kalandfilmben kifejezetten idegesít, ha nem látom rendesen, mi történik a hősökkel – éppen ezért Dod Mantle művészieskedő, öncélú túlkapásait a kifejezetten megkapó tájképekért cserébe sem tudom megbocsátani.

Ettől – az egyébként igen fontos tényezőtől – eltekintve kifejezetten jónak találtam Kevin Macdonald filmjét. Az elmúlt évek nagy költségvetésű történelmi tablóit tekintve különösen értékelem, hogy a film nem fulladt giccsbe, a végső összecsapás előtti pátosz is még belülről súrolta a jóízlés határait. Nevetséges is lett volna túlságosan nagy szavakat adni a hősök szájába, akik közül valójában egyik sem volt feddhetetlen. A háború, melyet vívtak, egyik fél számára sem jelentett dicső küzdelmet. Talán pont emiatt voltak a film hősei hitelesek és szerethetők, felrajzolt erényeiknek és hibáiknak köszönhetően a szemünk előtt váltak hús-vér karakterekké.

Az igazi karakterek megformálásához jó színészekre van szükség, most ez is adott volt. A számomra értetetlen módon felkapott Channing Tatum teljesen korrekten hozta a családja becsületének visszaállításáért küzdő Marcus Aquila alakját, remek csapatot alkotott az új generáció egyik legtehetségesebb színészével, Jamie Bellel. A mellékszerepekben Donald Sutherland és – most sajnos jófiúként – Mark Strong erősítette a csapatot. A stáblistán kisebb tömegben tűntek fel a magyar nevek, Marcus Aquila apjaként például Laklóth Aladár tűnt fel egy-egy emlékben. Az idehaza forgatott filmben a nemzetközi hírű kaszkadőr csapaton túl a magyarok oroszlánrészt vállaltak a fantasztikus díszletek kialakításban is. További érdekességeket Jegyzet rovatunkban olvashatsz A sas című film születéséről.

A sas (The Eagle)
színes, feliratos, amerikai-angol történelmi kalandfilm, 114 perc, 2011

rendező: Kevin Macdonald
forgatókönyvíró: Jeremy Brock, Rosemary Sutcliff
zeneszerző: Atli Örvarsson
operatőr: Anthony Dod Mantle
producer: Duncan Kenworthy
vágó: Justine Wright

szereplők:
Channing Tatum (Marcus Aquila)
Jamie Bell (Esca)
Donald Sutherland (Aquila)
Mark Strong (Guern)
Denis O’Hare (Lutorius)
Dakin Matthews (Claudius)
Douglas Henshall (Cradoc)
Tahar Rahim (Seal herceg)

IMDb-átlag: 6,3
focusfeatures.com/the_eagle

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs.hu egyik alapítója, 2020 augusztusáig főszerkesztője. Geográfusként és filmtörténetre specializálódott bölcsészként végzett, PR-, branding- és marketingtanácsadóként dolgozik. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com