Magazin

Ezt bezsákolták! – Minden idők 10 legjobb kosaras filmje

A sportfilmek különleges válfaját alkotják a kosárlabda köré szerveződő alkotások, a palánk alatt ugyanis olyan kérdések kerülhetnek a felszínre, mint a női egyenjogúság, az afroamerikaik társadalmi helyzete, az alkohol-, és drogfüggőség, illetve az apa-fiú kapcsolatok ambivalenciája.

“A kosárlabda költészet mozgás közben.”A játék ördöge főhőse, az NBA sztár Ray Allen gyönyörű összefoglalását adja a játék szépségének. A sport itthon viszonylag alacsony népszerűségnek örvend, azonban a Netflixen debütált The Last Dance hazai sikere megmutatta, hogy Michael Jordan és a Chicago Bulls ‘90-es évekbeli szériája még mindig elevenen él mindenkiben.

Íme, a legjobb filmek, amik a kosárlabda körül forognak!

 

A legjobb dobás (David Anspaugh, 1986)

Mérhetetlenül naiv David Anspaugh filmje, és éppen ezért imádnivaló. A legjobb dobás minimalista története az ’50-es évek Indiana államába kalauzol el bennünket, ahol egy pöttöm kis falu, pöttöm kis iskolájának, pöttöm kis kosárlabda-csapata próbál boldogulni a megyei bajnokságban új edzőjével, a marcona, kétes múltú Norman Dale-lel (Gene Hackman). A falu népének a kosárlabda olyan, mint hívőnek a Biblia; követik, tisztelik, a tanok szentek és sérthetetlenek. Nem csoda, hogy ellenzik Dale minden korábbi tapasztalásukat felülíró edzői felfogását. 

A Hickory iskola hét kosarasa a falu legnagyobb büszkesége. A goromba edző szabályai lassan egy csapattá kovácsolják őket, akik nem nevetik ki a legkisebb, legügyetlenebb társukat, hanem vállt vállnak vetve harcolnak egymásért. A legjobb dobásban a kosarazás szenvedélyként jelenik meg, amely feledteti a problémákat, kiutat nyit a hétköznapok nehézségeiből, a lélek terapeutája. Dale-t dühkezelési problémák miatt tanácsolták el egy évtizede az egyetemi csapatától, a suli legjobb kosarasa, Jimmy (Maris Valainis) korábbi edzőjét gyászolva hagyott fel a társas érintkezéssel, Shootert (Dennis Hopper) kitaszította mind a falu, mind a saját fia az alkoholizmusa miatt, maga a közösség pedig azért képtelen fejlődni, mert nem mer nagyban gondolkodni és képtelen a változásra. 

Sokféle ember sokféle nyűggel, de egyetlen céllal; elfogadásra leljenek. A Hickory fiainak csodájában a történelemírás csak egy extra adalék, hiszen a szereplők számára ez a lehetőség volt A legjobb dobás, hogy egyszer s mindenkorra révbe érjenek, a film végére pedig mintegy mindegy, hogy a gyűrűről kifelé vagy befelé pattan a laszti. (Gyenes Dániel)

Dunai Marcell

Dunai Marcell

Dunai Marcell a Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi tanulmányok szakán végzett, jelenleg szakirányú továbbképzését végzi mentálhigiénés segítő szakember szakon. A ráckeresztúri Fiatalkorúak Drogterápiás Otthonában dolgozik terápiás munkatársként: munkájából kifolyólag vonzza a függőségek pszichológiája, a felépülés folyamata és az ennek tükrében megjelenő emberi kapcsolatok filmes reprezentációi.

Gyenes Dániel

Gyenes Dániel

Gyenes Dániel a PPKE kommunikáció szakos, filmen és újságíráson specializált hallgatója. Ha egy filmben egyszerre jelenik meg a misztikum és a társadalomkritika, nála tuti befutó.

Avatar

Sergő Z. András

Sergő Z. András alapító, főszerkesztő-helyettes. Közép-Kelet-Európa, különösen a román újhullám, a délszláv és a magyar film követője. Kedvencei a dokuk, a kamaradarabok, sport- és valláspolitika. [email protected]

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel a Magazin és Moziban rovat szerkesztője. Kedvencei az életszagú, morális kérdéseket feszegető filmek, a kamaradarabok és az igényes blockbusterek.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya