Magazin

Brüsszel Fantastic Film Festival 2018: Ghoulok, Vámpírok, VR szemüvegek és Zombik mindenütt

Alighanem a Brüsszel Fantastic Film Festival Európa legizgalmasabb műfaji filmfesztiválja, ami a horror, sci-fi és a fantasy filmek krémje mellett meghökkentően változatos programokkal várja minden évben a szubkultúrák elkötelezettjeit és a műfajturistákat. Idén a fesztiválról a Filmtekercs is tudósít. 

Az 1983 óta megrendezésre kerülő mustra idén többek között 12 világpremiert mutat be és olyan régóta várt filmeket, mint a The Man Who Killed Don Quixote (Terry Gilliam), a Mandy (Panos Cosmatos), az I Kill Giants (Anders Walter) és a Muse (Jaume Balagueró). A vetítési lista ezen felül olyan neveket vonultat fel, mint Ryuhei Kitamura, John Cameron Mitchell, Paco Plaza, Lloyd Kaufman, Xavier Gens, Kiyoshi Kurosawa és Kim Ki-duk.

Miközben ez a legideálisabb hely akkor is, ha valaki frissíteni szeretné a belga filmmel kapcsolatos ismereteit. A Work in Progress szekcióban a hazai filmesek kapnak lehetőséget, hogy munkájukat a szélesebb közönség elé tárják.

A vetítésekhez kapcsolódó kerekasztal-beszélgetések és fórumok idén elsősorban az aktuális morális és ideológiai trendeket helyezik a középpontba. Olyan kérdésekkel foglalkoznak, mint a migráció, feminizmus és nacionalizmus a filmek tükrében. A fesztivál tiszteletbeli vendége, Guillermo del Toro rendező pedig karrierje állomásairól fog beszélni a nagyérdeműnek.

A fókuszban álló műfajok a legkísérletezőbb és mindenképpen az egyik leglátványosabb részét teszik ki a filmvilágnak, a BIFFF (Brussels International Fantasy Film Festival) pedig igyekszik eleget tenni ennek a kihívásnak, és a filmek mellett bátran kalandozik az azokhoz kapcsolódó egyéb művészeti területeken. Kiállítások sora és képregénypiac várja az ide látogatókat. A kosztüm, make up, testfestő verseny pedig alap, itt már a bejárati kapun történő belépés után olyan művészi igénnyel kidolgozott jelmezeket látsz, amilyeneket még valószínűleg soha. Az általuk rendezett vámpírbál pedig kétségkívül az egyik legnagyobb gothic örömünnep az évben.

Mindemellett a Gaming Madness szekció 12 napon keresztül a legújabb és legnépszerűbb számítógépes játékok tesztelésére nyújt lehetőséget, de a technológia szerelmesei választhatnak a számos ingyenes VR vetítés közül is.

Akiket vonzanak a műfaji peremvidékek, itt tényleg tobzódhatnak. Az elkövetkező 4 napban nem hiszem, hogy sokat fogok aludni.

Mlinárik Mariann

Mlinárik Mariann az ELTE-n szerzett MA diplomát filmelmélet és filmtörténet, illetve történelem szakokon. Érdekli a streaming platformok világa. Szívesen készít interjúkat. Szabadidejében fotózik, néhány képe az oldalon is látható.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com