Magazin

5 lakberendezési tipp, amit a tévéből leshettünk el (X)

A ’90-es években minden nő olyan frizurát szeretett volna, mint amilyen Rachelnek volt a Jóbarátokban. A 2000-es években férfiak milliói hordtak olyan bőrkabátot, mint Neo a Mátrixban. A tévés sorozatok és a filmek számtalan módon hatnak ránk és az aktuális divatra – talán nem is gondolnánk, de bizony abban is befolyásolnak minket, hogy miként rendezzük be az otthonunkat. Lássuk, hogyan!

Trendkövetés

Talán nem is tudatosul bennünk, de a filmekben, sorozatokban látható lakberendezési megoldások nagyon is meghatározzák, hogy milyen stílust tartunk szépnek és divatosnak. Gondoljunk csak az amerikai konyhás nappalira: a rendszerváltás előtt idehaza lényegében ismeretlen volt ez a megoldás, aztán a hollywoodi filmek hatására villámgyorsan a legfelkapottabb kialakítássá vált.

Nem kell azonban ilyen nagy dolgokra gondolni: a tévé és a mozi hatása az apróságokban is megjelenik az otthonunkban. Például abban, hogy milyen színt választunk a nappaliba, hogy milyen komódok közül válogatunk az üzletben vagy hogy melyik minta mellett tesszük le a voksunkat a tapéta kapcsán.

Ha mostanában megnézünk egy átlagos amerikai filmet, mondjuk egy romantikus vígjátékot, akkor azt látjuk, hogy a pasztell színek dominálnak, esetleg némi vintage-beütés tapasztalható a lakberendezésben, és a tágas tereket részesítik előnyben a berendezők. Nem csoda, hogy sok-sok magyar háztartásban is ezek köszönnek vissza.

Előtérben a kényelem

Tipikus jelenet tetszőleges filmből, sorozatból: a főhős hazaér, ledobja a kulcsait és a cipőit, aztán lehuppan a kanapéra és felteszi a lábát a dohányzóasztalra. A szobában nincs makulátlan rend, de azért látszik, hogy mindennek megvan a maga helye. Az egész olyan életszerűnek, valóságosnak hat – és egyből látszik, hogy a szereplő a kényelmet tekinti az elsődleges szempontnak a berendezésnél.

Hacsak a történet nem úgy kívánja, nagyon ritka, hogy egy amerikai filmben steril környezetet lássunk. Az alkotók arra törekszenek, hogy a helyiségek ne tűnjenek díszletnek. Vegyük elő ismét a Jóbarátokat: mind a fiúk, mind a lányok lakása maximálisan élhetőnek tűnik, ahol valódi emberek laknak. Nem kétséges, hogy ezek hatására mi is hasonlóan alakítjuk az életterünket, hiszen otthonunk nem egy múzeum – ahogy azt a lakberendezési magazinok átadják –, hanem az a tér, ahol a mindennapjaink játszódnak.

Fontos az egyéniség

Hollywoodban a díszlettervező és berendező külön szakmának számít. Egy szereplő lakása pedig nem csupán díszítőelem, hanem a történetmesélés és karakterábrázolás eszköze. Nézzük most példaként az Így jártam anyátokkal című sorozatot. Barney lakása vérbeli legénylakás: erről árulkodnak a szürkés színek, az ultramodern berendezés és a minimalista bútorok, high-tech eszközök. Ezzel szemben Lily és Marshall albérlete kellemesen otthonos, barnás színekben pompázik, a komódok és más bútorok sokkal inkább a klasszikus stílust követik, csúcstechnológiának pedig nyoma sincs.

A valóságban mi is arra törekszünk, hogy a minket körülvevő enteriőr visszatükrözze a személyiségünket. Mi is azt szeretnénk, hogy aki csak belép a lakásunkba, azonnal tudja, hogy mi az, ami számunkra fontos és milyen értékeket vallunk. Ennek megfelelően választjuk ki a színeket, a dísztárgyakat, a falon lógó képeket vagy a lakástextíliát.

Nem mindegy, mit nézünk

Azért nézünk kosztümös drámákat, mert a mi lakásunk is ilyen, vagy azért ilyen a lakásunk, mert kosztümös drámákat nézünk? A kérdést nehezen lehet eldönteni, az azonban vitán felül áll, hogy a kettő között összefüggés van. Ha például a mostanában népszerű Utódlás című sorozatot daráljuk, akkor valószínűleg vonzódni fogunk a magas minőséget, luxust képviselő komódokhoz, bútorokhoz és más tárgyakhoz. Ezzel szemben Wes Anderson rajongójaként inkább a harsány színeket, kicsit retró-érzetű lakberendezést érezzük majd magunkénak.

Amikor stílusváltásban gondolkodunk, remek ötlet lehet filmekből, sorozatokból inspirálódni. Ilyenkor keressünk olyan tartalmakat, amik alapvetően elütnek attól, amiket eddig néztünk. Ha például a klasszikus stílus felé indulnánk el, akkor jó választás lehet a Netflixen futó A korona című sorozat, míg a modern stílusban a Mad Men – Reklámőrültek nyújthat támpontokat.

Új technológiák nyomában

Az 1990-es években ámulva néztük, hogy Amerikában minden háztartásban van telefon (akár több készülék is), vagy éppen mosogatógép. A többségünk alighanem valamilyen filmben vagy sorozatban látott először „lapostévét”, esetleg olyan hangasszisztenst, mint az Alexa. A technikai fejlődés pedig nem áll meg, így ma is elleshetünk olyan innovációkat a filmekből, amik aztán a mi háztartásunkban is megjelennek és megkönnyítik a mindennapokat.

Mindig van új a nap alatt

Ha az esték nagy részét amúgy is a tévé előtt vagy a moziban ülve töltjük, érdemes lakberendezési szemmel is nézni az alkotásokat. Kukkantsunk a szereplők háta mögé, és nézzük meg, miként van berendezve a konyha, a nappali vagy a gyerekszoba. Egész biztos, hogy elleshetünk majd olyan apró fogásokat, menő részleteket, amik a mi otthonunkban is pazarul mutatnának.

Szponzorált cikk

Támogatott tartalom

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com