Magazin

84 évesen elhunyt Ken Russell, brit filmrendező

A zenét, szexet és erőszakot érzékkel keverő ikonikus brit filmrendező halálát hétfőn jelentették be. A Yahoo News cikkét kivonatolva közöljük.

Ken Russell kevés filmjével ért el gazdasági sikereket. A legismertebbek közé tartozik az Oscar-díjat nyert D.H. Lawrence adaptáció, a Szerelmes asszonyok és a Tommy, amelyben a rendező a The Who rockoperáját pszichedelikus extravaganzává formálta, méghozzá olyan sztárok fellépésével, mint Elton John, Eric Clapton és Tina Turner.

Lenyűgözték a változó elmeállapotok, imádta a horrort, a vallásos kavalkádot és a gótika túlzásait. A kritikusok néha megvetéssel beszéltek róla: Pauline Kael szerint Russell filmjei „ócskává tesznek mindent, amihez hozzáérnek”.

Ennek ellenére sokan úgy gondolták, hogy a rendező hatása a filmművészetre alulértékelt.

Az 1971-es Twiggy, a sztár című filmjének címadó színésznője így beszélt az elhunyt hagyatékáról: „Olyan rendezők, mint Steven Spielberg és George Lucas is azt mondják, hogy gyerekkorukban Ken Russell filmeket néztek. Úgy gondolom nem kapta meg az elismerést, amit megérdemelt.”

Russell 1969-ben készült Szerelmes asszonyok című filmjével érte el legnagyobb sikereit. Őt és a film íróját, Larry Kramert Oscar-jelöléssel, a női főszerepet játszó Glenda Jacksont pedig Oscar-díjjal jutalmazták érte.

A brit polihisztor

Ken Russell 1927-ben született egy angol kikötővárosban, Southamptonban, és már gyerekkorában beleszerelmesedett a filmművészetbe.

Kétségbeesetten próbálta elkerülni, hogy csatlakoznia kelljen családja cipőüzletéhez, ezért egy, a Kereskedelmi Tengerészet felé tett rövid kitérő után balettozni és színészkedni kezdett, ehhez azonban nem volt igazi tehetsége. Ezután fényképészetet tanult, amihez már volt érzéke, és divatfotós lett belőle, majd elkerült a BBC-hez, ahol művészeti műsorokkal foglalkozott.

Ezek Russell keze alatt azonban gyorsan többé váltak, mint egyszerű dokumentumfilmek, ennél valami sokkal izgalmasabbat alkotott.

A zene központi szerepet játszott a rendező művészetében. 1970-ben készített egy filmet az orosz zeneszerzőről, Csajkovszkijról, amit így foglalt össze, mielőtt az ötletet eladta volna egy stúdiónak: „egy nimfománról szól, aki beleszeret egy homoszexuálisba”.

Hasonlóan sajátos módon fogott neki az 1975-ös Lisztomániához, amelyben Liszt Ferencet XIX. századi szívtipróként mutatta be. A film főszerepét Roger Daltrey, a The Who énekese kapta, de megjelenik még a pápát játszó Ringo Starr is.

Kerényi Máté

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com