Magazin

A dicsőség zászlaja filmzene

Flags of Our Fathers OSTClint Eastwood, A dicsőség zászlaja rendezője zeneszerzőként is szívesen jegyzi filmjeit: a Titokzatos folyó és a Millió dolláros bébi dallamai is tőle származnak. Fia, Kyle Eastwood is követi e téren az apai példát, és ebben talán felül is múlja az öreg cowboyt: a Levelek Ivo Dzsimáról (A dicsőség zászlaja testvérfilmje) csodálatos zenéje az ő alkotása. Mindketten részt vettek A dicsőség zászlaja filmzenéjének elkészítésében.

Az idősebb Eastwood alkotásai adják a filmet aláfestő dallamok többségét, de szerepel a cédén hat világháborús, korabeli szám is, valamint két klasszikus (egy Haydn és egy Mozart). A negyvenes évek zenéjének élvezete ízlés kérdése; noha kétségtelen, hogy a filmben fontos szerepet játszanak, az albumra nem lett volna muszáj felrakni őket. Magam zavarónak találom a csendes, nyugodt dallamok hangulatát megtörő, ma már erőltetetten vidámkodónak ható számokat – elismerve, hogy ugyanez a zavar a film egyik fő mondanivalójához szépen passzol.

A film főtémája egy sallangmentes zongoradallam. Feltűnik a Goodbye Ira és a Platoon Swims című számban is, előbbiben egyszerűbben, utóbbiban egy drámai hangulatú folytatás követi. Ugyanezzel a témával kezdődik a cédé legszebb száma is: a The Medals második fele félelmetesen, szívbemarkolóan gyönyörű filmzene, a zongora hangulatfestő alkalmazásának iskolapéldája. Végül a főtémával búcsúzik az End Titles Guitar c., utolsó előtti szám is.

A lemez húsz száma közül említésre méltó még a Wounded Marines és az Armada Arrives: egyaránt komor, baljóslatú harci témák, ám az előbbi visszafogottsága révén kissé unalmas, utóbbi pedig – szándékosan – monotonul önismétlő. Sajnos a kettő közé elviselhetetlen törést illeszt a The Thunderer című korabeli induló.

A dicsőség zászlaja filmzenéje határozottan nem valami emlékezetes darab – kivéve a The Medals-t. A filmet hatékonyan és szépen aláfestette, a film nélkül viszont erőtlen a maga nagyon visszafogott, nagyon halkra hangszerelt szépségével és mindent belengő melankóliájával. Elismerésre méltó Clint Eastwood tehetsége és stílusérzéke, de zeneszerzői minőségében nem ér fel rendezői önmagához.

Music from the Motion Picture Flags of our Fathers
Warner Music, 2006

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés