Magazin

A film noir hajnala – Asszony a tóban (hangoskönyv)

asszonyatobanIgazán tökös krimi LA-ből, egy 100 % magánhekussal, valahol a ’30-as évek cool gengszterhangulatán túl, a film noir hajnalán. Ezt hozza az Asszony a tóban hangoskönyv változata, amelyhez Galamb adja hangját meglehetősen profi módon.

Valóban a film noir hajnalán járunk, az Asszony a tóban Raymond Chandler legterrmékenyebb írói pályaszakaszán, 1943-ban készült és játszódik, amely már úgy hordozza magában a műfaj legjellemzőbb jegyeit, ahogy a szerző is nagyban megalapozza az amerikai krimiirodalom későbbi nagyjait. Érdemes megfigyelni, hogyan követi Chandler életművét saját főhőse, Philip Marlowe. Az 1934-es, majdnem debütáns „Finger Man” című novellájától kezdve egészen az 1959-es, befejezetlen Poodle Springsig életművének legtöbb darabjában jelen van és a szerzővel együtt öregszik a magánnyomozó, aki sok itallal és dohánnyal, de mindig hideg fejjel, magabiztosan, amolyan magányos farkasként teszi dolgát. Néha picit pechje van, de hát kinek nincs.

Ilyen történet hát az Asszony a tóban is, amely pár évvel a regény után, 1947-ben Robert Montgomery vitt filmre, s ő maga alakította a főszereplőt is. A történet szerint a nyomozó egy gazdag los angelesi férfi, Derace Kingsby fogadja föl, hogy megkeresse egy hónapja eltűnt feleségét. Marlowe azonban – fellátogatván az utolsó ismert helyszínre, Kingsby hegyi tóparton álló házához – egy hullát talál a vízben. A test ugyan nem a keresett nőé, mégis hamar látszik, minden mindennel összefügg.

A fülledt nyári LA hangulat, a ’40-es évek Amerikájának szexista stílusa, Marlowe remekül megírt karaktere és – ami mindezt egybegyúrja – Galambos Péter, vagyis Galamb ezerféle hangja, ez mind az, ami élvezetessé teszi a Kossuth Kiadó hangoskönyvét. A Jóbarátok Ross Gellerének hangja csak Kautzky Armand vagy Végvári Tamás orgánumához mérhető. Öblös mély hangját a narrátor és a főszereplő kapta (aki ez esetben egy és ugyanaz), a többi szereplő pedig igazi egyéniséget kapott egy-egy sajátos stílusjegy formájában.

Raymond Chandler: Asszony a tóban
Kossuth kiadó, 2008

Avatar

Sergő Z. András

Sergő Z. András alapító, főszerkesztő-helyettes. Közép-Kelet-Európa, különösen a román újhullám, a délszláv és a magyar film követője. Kedvencei a dokuk, a kamaradarabok, sport- és valláspolitika. [email protected]

Add Comment

Click here to post a comment

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya