Magazin

Te mire vagy képes? – A filmtörténet 5 legjobb sportfilmje (X)

A sport évtizedek óta hálás filmtéma nemcsak Hollywoodban, hanem a világ minden részén. Olyan sportfilmeket gyűjtöttünk össze, amelyek különböző szempontból vizsgálják meg, mennyire különböző utak vezetnek a győzelemhez.

Maga a sportfilm csalóka fogalom, hiszen rengeteg különböző irányt vehet egy sportról vagy sportolókról szóló alkotás – ugyanúgy teret adhat drámának, életrajzi filmnek, akciófilmnek, vígjátéknak. Egy sportfilm szólhat konkrét vagy metaforikus küzdelmekről, szívmelengető diadalokról vagy fájdalmas kudarcokról. Sikertörténetek és tragédiák övezik a sportfilm útját, így ezek a darabok azokat is könnyedén megszólíthatják, akik egyébként nem néznek sportközvetítéseket, vagy akár nem is pontosan ismerik a film apropóját adó játék szabályait.

Véleményed van a cikkről vagy a filmről? Írd meg nekünk kommentben!

Ami közös a sportfilmekben, hogy rendkívüli hősöket mutatnak fel, illetve a nézőben is rendkívüli érzelmeket mozgósítanak. Akaratlanul is összehasonlítjuk magunkat a főszereplőkkel: vajon bennünk lenne elég erő és kitartás, hogy végigjárjuk a főszereplők útját? Meghoznánk azokat a döntéseket, amiket nekik meg kell? A küzdelmek izgalmait még közelebb hozhatjuk a sportfogadással, például a sportfogadas.net felületén: így még nagyobb a tétje a szurkolásnak, hiszen ha a kedvenceink nyernek, azzal mi is nyerünk – ezt nevezik win-win helyzetnek, nem igaz?

Lássuk, melyek a filmtörténet legizgalmasabb, leghíresebb és legmeglepőbb sportfilmjei!

5. Tűzszekerek (1981)

Ha a Tűzszekerekre gondolunk, azonnal megszólal a fejünkben Vangelis halhatatlan zenéje, és már peregnek is a tengerparton futó, fehér ruhás fiatalok lassított képei. Hugh Hudson 4 Oscar-díjat (legjobb film, legjobb eredeti forgatókönyv, legjobb jelmeztervezés és természetesen legjobb filmzene) nyert filmje két brit atléta vetélkedéséről szól, egyikük hithű katolikus, másikuk zsidó – és mindketten az 1924-es olimpiára készülnek. Az egyformán tehetséges fiatalok a saját büszkeségükkel, lelkiismeretükkel is megküzdenek, így a Tűzszekerek jóval többről szól a futóversenyeknél.

Harold és Eric egyformán bizonyítani akarnak a futással, az esetleges győzelmük a saját hitük és terveik megerősítését szolgálja. Az igaz történeten alapuló film középpontjában nem egy döntő verseny áll, hanem a hősei személyisége, a versenyszellem maga, illetve az életüket övező tragédiák. A végeredmény egy hol elégikus, hol felemelő sportdráma, amelyről méltatlanul kevés szó esik manapság.

4. Én, Tonya (2017)

Lehet egy sportfilm szemtelenül szórakoztató? Van helye a fekete humornak egy sportoló (anti)hősnő portréjában? Craig Gillespie az Én, Tonyában az egyszerű családból származó, trampli Tonya Harding felemelkedését és bukását mutatja be. Tonya sikerrel betört a műkorcsolya elit világába, de a vasakaratú, kompetitív anyja, proli férje, annak buta barátja és természetesen a saját vereséget el nem ismerő, monomániás személyisége miatt karrierje derékba tört. Ugyanis megverette a barátnőjét és vetélytársát, hogy biztos legyen a győzelme.

Az Én, Tonya a végletek között pattog: a műkorcsolya csillogása és Tonya családjának lepukkant környezete, a sport légiessége és Tonya botrányhős mivolta, illetve eleve, az igazság és a hazugság ütköztetése igazi hullámvasútra ülteti a nézőt. Igaz történet-e az Én, Tonya? Gillespie felvállalja a hősei ellentmondásos személyiségét, áldokumentarista jelleggel a kamerába mondatja Tonyával és családjával, hogy mi hogyan nem történt. A film nemcsak a sportvilág hátsó udvarát mutatja be érzékletesen, hanem a színésznői átalakulása miatt is emlékezetes: Margot Robbie joggal kapott Oscar-jelölést a szerepért, Allison Janney pedig nem meglepő módon a díjat is elnyerte.

3. Rocky (1976)

Ha sportfilm, akkor Rocky. Sylvester Stallone ezzel a filmmel robbant be a köztudatba, neve összeforrt a szereppel, így nem csoda, hogy az eredeti film négy közvetlen folytatást kapott, majd következett a Rocky Balboa és a sorozat „spin-offjai”, a Creed-filmek, melyeknek harmadik része éppen idén novemberben kerülhet mozikba. A boksz rendkívül jó sportfilm-alap, főleg Hollywoodban karolják fel sokszor, hiszen a meccseken két izmos test feszül egymásnak látványos és legálisan erőszakos küzdelmek során, a bokszkarrier sok nehézsorsú fiatal álma, a sportág logikája szerint pedig egyre nehezebb és nehezebb ellenfelekkel kell ringbe szállni, ami hatásos dramaturgiai ívet ad ezeknek a filmeknek. Nem mellesleg pedig az eltévelyedés is reális veszély a hirtelen népszerűvé váló bokszolók számára.

Sylvester Stallone a Rocky című filmben

Mindezt tökéletes arányokkal egyesíti a Rocky, amely magáról az amerikai álomról is szól hőse sorsán keresztül. A sok, nem mindig méltó folytatás előtt a háromszoros Oscar-díjas klasszikus nem akart többet, mint elmondani egy jólelkű munkásember történetét, aki szerelmes lesz és lehetősége adódik valami sokkal nagyobbra. John G. Avildsen rendezése egy érzékeny, realista dráma, amit egyszer mindenkinek látnia kell.

2. Pénzcsináló (2011)

Kik állnak tulajdonképpen egy sportsiker mögött? A Pénzcsináló különlegessége, hogy a látványos meccsek helyett a háttérre, az irodákra, szakemberekre, stratégiákra irányítja a figyelmet. Bennett Miller filmjében az emberfeletti sportteljesítmények helyett statisztikák feszülnek egymásnak, maga a sport, a baseball pedig elsősorban biznisznek tűnik – a cél a lehető legjobb eredmény a lehető legkevesebb pénzért. Ennek megfelelően a sportolókat bemutató jelenetek is többek közt a szerződésekről szólnak, a csillogásnak nem sok nyomát látjuk.

Hogy a Pénzcsináló mégsem száraz közgazdasági traktátus, az nagyban múlik a színészeken, főleg Brad Pitten és Jonah Hillen, akik hétköznapi hőssé avatják a számítógépes analízist a sport szolgálatába állító úttörőket. A Pénzcsináló nem egy tipikus baseball-film, akit viszont a felszín alatt is érdekel a sportvilág, annak üdítő kivétel lesz.

1. Dühöngő bika (1980)

„Semmit nem tudtam a bokszról” – vallotta be később Martin Scorsese, minden idők egyik leghíresebb bokszfilmjének a rendezője. Ez megmagyarázza, hogyan lehet a Dühöngő bika ennyire brutális, romantikától mentes portré a valóban is létezett középsúlyú bajnokról, Jake LaMottáról. A legendás rendező fekete-fehér, nyers erőszakban bővelkedő filmet forgatott, amely nem is annyira életrajzi film, inkább pszichológiai tanulmány a férfiakat megmérgező maszkulinitás kényszeréről. A Dühöngő bika nem azt mutatja meg, hogy milyen sport a boksz, hanem hogy milyen érzés bokszolni.

A Robert De Niro Oscar-díjas alakításával (és az ő unszolására) készült film az erőszakról, fájdalomról, nőkről és családról szól, egy olyan világról, amelyet Scorsese is jól ismert, és más filmjeiben is gyakran bemutatott. Hirtelen haragú időzített bombának lenni a ringben előny, otthon pusztító következményekkel jár – a Dühöngő bika akár az anti-Rockynak is nevezhető, hiszen itt nincs morális győzelem, és hősünk jutalma sem a nő. 

Szponzorált cikk

Gyöngyösi Lilla

Gyöngyösi Lilla az ELTE irodalom- és kultúratudomány szakán végzett. Specializációja a szerzői film, a western és az intermedialitás, mániája az önreflexió. Újságíróként és marketingesként dolgozik. A Filmtekercs.hu főszerkesztője.
gyongyosililla@filmtekercs.hu

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!

Podcast

Hirdetés

Hirdetés