Magazin

A francia kapcsolat – Indul a 4. Frankofón Filmnapok

Adéle élete

frankofonia_bros_0205.pdf-page-001Idén megrendezésre kerül a francia nyelvet mint egyetemes értéket ünneplő Frankofón Fesztivál, melynek egyik központi és egyben fesztiválindító eseménysorozata a február 28-án induló 4. Frankofón Filmnapok.

Március 20-án van a francia nyelvű kultúra világnapja, vagyis egy körülbelül 890 millió embert érintő ünnepnap, mely óriási közösségnek közvetetten maga Magyarország is a tagja. Az ünnep interkulturális jellegét jól mutatja, hogy a hazánkban megrendezett Frankofón Fesztivál 14 ország közös erejéből jött létre, azaz egy közös munka gyümölcsét élvezhetjük a fesztivál programjaiban. Ma Magyarországon a francia a harmadik legnépszerűbben választott idegen nyelv, így körülbelül 28 000 fő tanulja és beszéli azt. Ezen adatokból kifolyólag a fesztivál nyílt céljai közé tartozik, hogy a frankofón kultúra közvetítése mellett egy aktív és termékeny párbeszéd létrehozását is elérjék.

E célokat szem előtt tartva, a program kialakításának fő rendezőelve a sokszínűség volt, vagy ahogy Roland Galharague, Franciaország magyarországi nagykövete fogalmazott: „Ha összegezném, hogy mi az az egyetlen üzenet, amit meg kell jegyezni a fesztivállal kapcsolatban, akkor az a következő lenne: olyan, mint a mai francia nyelv – nagyon élő és nagyon sokszínű.” Jól bizonyítja ezt a törekvést, hogy a fesztiválon minden jeles művészeti ág képviselni fogja magát, köztük a film, a zene, a színház és az irodalom, de emellett lehetőség lesz vitákon, szemináriumokon való részvételre, illetve a gasztronómia szerelmesei a frankofón ízekbe is belekóstolhatnak. Természetesen a fesztivál szervezői nem feledkeztek meg a fiatalabb korosztály igényeiről sem, sőt, különös figyelmet fordítottak a diákságot megszólító eseményekre. Számos kreatív, ám játékos verseny várja a tanulni vágyókat, hogy ezáltal is ösztönözzék őket a francia nyelv tanulására, illetve, hogy lehetőségük legyen a frankofón kultúrába való belehelyezkedésre.

A már említett fesztiválnyitó rendezvénysorozat, a Frankofón Filmnapok, feburár 28-tól március 9-ig várja a francia nyelvű filmművészetre kíváncsi nézőket, Budapest mellett öt vidéki nagyvárosban. A Filmnapok keretében a magyar közönség elsőként láthat 38, eddig vetítetlen produkciót. Ezek közül 8 alkotás a versenykategóriában foglal helyet, melyek közül a közönség által leginkább kedvelt mű forgalmazását a TV 5 Monde francia csatorna 1000 eurós díjjal támogatja.

Adele_elete1A felsorakoztatott filmek közül egyértelműen kiemelkedik a rendező hírneve révén,  Roman Polanski legújabb műve, a Vénusz bundában (Venus á la fourrure), melyben egy színházi rendező és egy színésznő kapcsolatát láthatjuk kibontakozni. Aki esetleg egy ismerős arcot szeretne látni a vásznon, találkozhat a fantasztikus Adéle élete (La vie d’Adéle), nem kevésbé fantasztikus színésznőjével, Léa Seydoux-szal, mégpedig Az erőmű (Grand Central) című drámában. Ugyancsak különleges élményt nyújthat a válságban lévő rocker és egy fiatal lány szerelmét feldolgozó Tonnerre című romantikus dráma, melyet március 3-án a rendező, Guillaume Brac, jelenlétében nézhetünk végig.

A versenyfilmek mellett bemutatásra kerülnek fiatal frankofón alkotók munkái is, lehetőség lesz premier előtti vetítéseken részt venni, ráadásul 5 film erejéig az érdeklődők rövid kirándulást tehetnek az afrikai filmművészet területére is. A Csemege szekcióban rövidfilmvetítések és némafilmkoncert mellett találkozhatunk egy magyar kuriózummal is, mégpedig Pálfi György Final Cut című, több száz filmből összeollózott montázsfilmjével.

A fesztivál nyitófilmje a Kis-Anglia (Mikra-Anglia) című görög alkotás lesz, tiszteletet adva ezzel Görögországnak az Európai Unióban betöltött elnöki szerepe és a kultúra iránt való elkötelezettsége miatt.

A fesztivál ideje alatt érdemes követni a Filmtekercs aktuális tudósításait, mivel cikkeink, beszámolóink értékes támpontot nyújthatnak az érdeklődők számára a Filmnapokkal kapcsolatban. A fesztivál eseményei ingyenesek, a filmnapok programjára az Uránia Nemzeti Filmszínházon keresztül lehet jegyet váltani.

Fancsali Csaba

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com