Magazin

A francia kapcsolat – Indul a 4. Frankofón Filmnapok

Adéle élete

frankofonia_bros_0205.pdf-page-001Idén megrendezésre kerül a francia nyelvet mint egyetemes értéket ünneplő Frankofón Fesztivál, melynek egyik központi és egyben fesztiválindító eseménysorozata a február 28-án induló 4. Frankofón Filmnapok.

Március 20-án van a francia nyelvű kultúra világnapja, vagyis egy körülbelül 890 millió embert érintő ünnepnap, mely óriási közösségnek közvetetten maga Magyarország is a tagja. Az ünnep interkulturális jellegét jól mutatja, hogy a hazánkban megrendezett Frankofón Fesztivál 14 ország közös erejéből jött létre, azaz egy közös munka gyümölcsét élvezhetjük a fesztivál programjaiban. Ma Magyarországon a francia a harmadik legnépszerűbben választott idegen nyelv, így körülbelül 28 000 fő tanulja és beszéli azt. Ezen adatokból kifolyólag a fesztivál nyílt céljai közé tartozik, hogy a frankofón kultúra közvetítése mellett egy aktív és termékeny párbeszéd létrehozását is elérjék.

E célokat szem előtt tartva, a program kialakításának fő rendezőelve a sokszínűség volt, vagy ahogy Roland Galharague, Franciaország magyarországi nagykövete fogalmazott: „Ha összegezném, hogy mi az az egyetlen üzenet, amit meg kell jegyezni a fesztivállal kapcsolatban, akkor az a következő lenne: olyan, mint a mai francia nyelv – nagyon élő és nagyon sokszínű.” Jól bizonyítja ezt a törekvést, hogy a fesztiválon minden jeles művészeti ág képviselni fogja magát, köztük a film, a zene, a színház és az irodalom, de emellett lehetőség lesz vitákon, szemináriumokon való részvételre, illetve a gasztronómia szerelmesei a frankofón ízekbe is belekóstolhatnak. Természetesen a fesztivál szervezői nem feledkeztek meg a fiatalabb korosztály igényeiről sem, sőt, különös figyelmet fordítottak a diákságot megszólító eseményekre. Számos kreatív, ám játékos verseny várja a tanulni vágyókat, hogy ezáltal is ösztönözzék őket a francia nyelv tanulására, illetve, hogy lehetőségük legyen a frankofón kultúrába való belehelyezkedésre.

A már említett fesztiválnyitó rendezvénysorozat, a Frankofón Filmnapok, feburár 28-tól március 9-ig várja a francia nyelvű filmművészetre kíváncsi nézőket, Budapest mellett öt vidéki nagyvárosban. A Filmnapok keretében a magyar közönség elsőként láthat 38, eddig vetítetlen produkciót. Ezek közül 8 alkotás a versenykategóriában foglal helyet, melyek közül a közönség által leginkább kedvelt mű forgalmazását a TV 5 Monde francia csatorna 1000 eurós díjjal támogatja.

Adele_elete1A felsorakoztatott filmek közül egyértelműen kiemelkedik a rendező hírneve révén,  Roman Polanski legújabb műve, a Vénusz bundában (Venus á la fourrure), melyben egy színházi rendező és egy színésznő kapcsolatát láthatjuk kibontakozni. Aki esetleg egy ismerős arcot szeretne látni a vásznon, találkozhat a fantasztikus Adéle élete (La vie d’Adéle), nem kevésbé fantasztikus színésznőjével, Léa Seydoux-szal, mégpedig Az erőmű (Grand Central) című drámában. Ugyancsak különleges élményt nyújthat a válságban lévő rocker és egy fiatal lány szerelmét feldolgozó Tonnerre című romantikus dráma, melyet március 3-án a rendező, Guillaume Brac, jelenlétében nézhetünk végig.

A versenyfilmek mellett bemutatásra kerülnek fiatal frankofón alkotók munkái is, lehetőség lesz premier előtti vetítéseken részt venni, ráadásul 5 film erejéig az érdeklődők rövid kirándulást tehetnek az afrikai filmművészet területére is. A Csemege szekcióban rövidfilmvetítések és némafilmkoncert mellett találkozhatunk egy magyar kuriózummal is, mégpedig Pálfi György Final Cut című, több száz filmből összeollózott montázsfilmjével.

A fesztivál nyitófilmje a Kis-Anglia (Mikra-Anglia) című görög alkotás lesz, tiszteletet adva ezzel Görögországnak az Európai Unióban betöltött elnöki szerepe és a kultúra iránt való elkötelezettsége miatt.

A fesztivál ideje alatt érdemes követni a Filmtekercs aktuális tudósításait, mivel cikkeink, beszámolóink értékes támpontot nyújthatnak az érdeklődők számára a Filmnapokkal kapcsolatban. A fesztivál eseményei ingyenesek, a filmnapok programjára az Uránia Nemzeti Filmszínházon keresztül lehet jegyet váltani.

Avatar

Fancsali Csaba

Add Comment

Click here to post a comment

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya