Magazin

A habcsók embertől nem kell félni – Szellemirtók

szellemirtokA kistestvérről vagy jót vagy semmit. Mert ugye ki az a lelketlen szülő vagy rokon, aki ne tapsolna kipirosodott arccal a gyermekinek ható produkción? Valahogy így kezdtem el nézni majd’ 20 év után ismét a Szellemirtókat, hogy aztán szépen lassan arcomra fagyjon a fölényeskedő mosoly, és rájöjjek: Ivan Reitman klasszikusa megelőzte korát.

És ez nemcsak afféle politikusi közhely, amit rendre elő kell szedni olyan filmeknél, amik korábban készültek, mint a Jurassic World, és még emlékszik rá valaki, sőt, lefújja róla a port, és felteszi a Corvintetőre. Szellemirtókat nézni cool volt 1984-ben, de messze nem azért, amiért most. Akkor kevesebb érdekesebb alkotás lehetett a mozikban, mint a feltörekvő sztárokkal bemutatott vígjáték. Bill Murray már felvette a flegma pofát, de még nem volt védjegye. Az Aranyoskámban már ugyan megjelent, de hát az Dustin Hoffman filmje, ez azonban egyértelműen Murray-é. De a többi szereplő is emlékezetes: Dan Aykroyd, mint a csapat szellemi atyja remek karaktert testesít meg, valljuk be, jól megírt figurája könnyen hozható. De a szellemek által megszállt figurák is sokat tesznek a történethez: a csetlő-botló, vastagkeretes szemüveges könyvelő, Louis karakterében is lubickolhat az ekkor világhírt szerző Rick Moranis, aki később a Drágám, a kölykök… filmekkel lett végleg komikus színész. Sigourney Weaver, a  könyvelő muslinca szomszéd beteljesületlen (vágy)álma – ami később a szellemek segítségével azért beteljesül – pedig már túl van Ripley legendás szerepén.

Mondhatjuk tehát, hogy a Szellemirtók egyik legnagyobb erőssége, hogy karaktereit tisztességesen megírták, a színészgárdát pedig nagyon jól kiválasztották. Legalább ilyen fontos viszont a műfaj kérdése. Vígjátéknak említettem, és így hívják az adatbankok is, bár bennem, igaz, 20 évvel ezelőtti emlékeimben kutatva, valami akcióhorror, valami misztikus kalandtörténet rémlik föl – persze kétségtelen, hogy ehhez a bizonyára mindannyiunk által ismert filmzene nem igazán passzol. Ez mondjuk mindig gyanús volt.szellemirtok 2

Hát mert ez nem akcióhorror. Itt nincs megszálló démonok között rettegő néző, itt nincs final girl, a horrorfilmek visszatérő motívumaként megmaradó egyetlen túlélő, valójában itt nem félünk a szörnyektől, pedig tényleg vöröslik a szemük, törnek-zúznak, és elsodornak mindenkit, aki az útjukba kerül. Nem félünk, és 20 év után újranézve ez volt a film első szakaszának legkínosabb része, végig azon agyalni, hogy úszom meg ezt a kritikát anélkül, hogy a földbe kellene döngölnöm egy ma már lassú, megijeszteni nem képes, a CGI-t láthatóan még nagyon nem ismerő filmet papírmasé szörnyfigurákkal, nagyjából nulla történettel.

Ez az egy megmarad, valóban nulla történet, de a film második felére azért szép lassan kiderül, hogy ez igenis vígjáték akar lenni, elkezdenek ülni a gegek, stílusuk lesz a szellemirtó fiúknak, jönnek a szörnyes filmekbe egyáltalán nem való poénok, ha pedig ez még nem volna elég, hát persze, hogy a habcsókemberre gondolt valamelyik idióta szellemirtó. Gondolhatott volna inkább Marilyn Monroe-ra, kicsit jobban jártunk volna… A Szellemirtók tehát, mondhatni, az első meghatározó műfajparódia a 80-as évekből, amit követ a Szörnyecskék, az Űrgolyhók, vagy a későbbi idők megannyi filmje a Csupasz pisztolytól a Trópusi viharig.

Ivan reitman rendező, aki egyébként a szörnyek hangját is adta a filmben, valamit nagyon elkapott a Szellemirtókkal, aminek ikonikus zenéje és képei éppen azért tudtak beégni a retinánkba, mert felvállalta ezt a furcsa, de a filmlexikonokban mindenképpen kifizetődő humort. A rendező később próbálkozott még filmekkel, amelyek némelyike el is jutott a magyar mozikba vagy a filmszeretők körébe. Ugyanígy járt a Szellemirtók 2 is, amely sajnos már nem tudott méltó folytatása lenni az 1984-es eredeti darabnak.

 

A filmet a Budapest Rooftop Cinema június 25-én, csütörtökön este újra műsorra tűzi a Corvintetőn.

Avatar

Sergő Z. András

Sergő Z. András alapító, főszerkesztő-helyettes. Közép-Kelet-Európa, különösen a román újhullám, a délszláv és a magyar film követője. Kedvencei a dokuk, a kamaradarabok, sport- és valláspolitika. [email protected]

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya