Magazin

A híres folytatás – Megérte várni kilenc évet Ron Burgundy következő történetével (Box Office december 20-22.)

Anchorman 2 The Legend Continues

Anchorman 2 The Legend ContinuesBár vígjátékhoz képest remek eredménnyel nyitott, még ez sem volt elég az Anchorman 2: The Legend Continues számára az első hely megszerzéséhez, ami így megmaradt A hobbitnak. Ellenük két díjesélyest küldtek be a forgalmazók, közülük az Amerikai botrány remek, a Banks úr megmentése közepes számokkal teljesített. A Dinoszauruszok a Föld urai eközben csúnyán elhasalt, és akár az év legnagyobb bukása is lehet belőle.

Pompás hétvégét zárt Hollywood karácsony előtt, szinte biztossá vált, hogy 2013-ban többet költenek mozijegyre az Egyesült Államokban, mint az előző évben. Pedig a december 20-ai hétvége első helyezettje éppenséggel rontja az eredményt. Noha szinte pontosan ugyanannyival csökkent második heti bevétele a Smaug pusztaságának (The Hobbit 2 – The Desolation of Smaug, magyar bemutató: december 12.), mint egy évvel ezelőtt a Váratlan utazásnak, a második hobbit jelenleg 15%-kal marad el a tavalyitól.

A képzeletbeli dobogó ezüstöt jelentő helyén indult A híres Ron Burgundy legendájának folytatása, az Anchorman 2: The Legend Continues. Péntektől vasárnapig 26,7 milliót gyűjtött össze, de mivel szerdától vetítették, így viszont már összesen 40 milliónál jár a vígjáték. Az eredmény nem meglepő, a tengerentúlon rendkívüli reklámkampány övezete a Will Ferrel új bohóckodását.

Éppen a marketing okozta felfokozott várakozások miatt némiképpen csalódáskeltő az első hétvége bevétele. Az biztos, hogy az Anchorman 2 nem szokványos módon viselkedik, bármennyire is szeretné azt a Paramount stúdió. Miről is van szó?  A karácsonyi vígjátékok általában óriási bevételeket érnek el (pl: Vejedre ütök – 279,3M), mert az egész család elmegy szórakozni az ünnepek alatt. Hogy ez hogy alakul majd A híres folytatásával, azt még nem lehet tudni, de rontja esélyeit, hogy az első hétvégén a nézők 62%-a férfi volt, ami igen szokatlan egy vígjáték esetében. A kritikusok mindenesetre pozitívan ítélték meg a filmet, a nézők pedig inkább jónak tartják (de semmiképp sem a legjobbnak).

Anchorman 2 The Legend Continues
Anchorman 2: The Legend Continues

Valójában a kérdés nem az, hogy nyereséges lesz-e az Anchorman 2, hanem az, hogy elérik-e a 150 milliót Ferrelék. A költségek ugyanis mindössze 50 millióra rúgtak (már ez is a kétszerese az előzőnek), ebből pedig 40 millió már össze is gyűlt az első héten. A pillanatnyi helyzet alapján én 120 milliót jósolok nekik.

Az ünnepek teljesen feldúlják a hagyományos box office-t, és ebből a legtöbbet várhatóan a már eddig is elképesztően jól teljesítő Jégvarázs (Frozen, magyar bemutató: december 5.) profitál. Ötödik hétvégéjén is 20 millió körüli összeget gyűjtenek a hercegnők, és ha lehetséges, még jobban szeretik őket a nézők. Márpedig így karácsonykor még akár növekedésbe is fordulhat a bevételváltozása. Hasonló lendület Az éhezők viadalának (The Hunger Games: Catching Fire, magyar bemutató: november 21.) is jót tenne, számíthatunk is rá, akkor pedig már biztosan nem lesz kérdés a 400 millió (máskülönben igen).

Az előző héten néhány moziban kipróbált, majd a széles közönség számára is elérhetővé tett mozik közül egyértelműen az Amerikai botrány teljesített jobban. Önmagában a 19,1 milliós nyitány nem adna okot az elégedettségre, de David O. Russel tavalyi Napos oldal oldalánál már láttuk, hogy a film kiváló színvonala hetekig magas nézettséget jelent a rendező mozijainak, és végül ennél mélyebbről indulva 132,1 millióig jutott. Ugyan most a Sony vállalta a forgalmazást (nem pedig a csodákra képes Weinstein testvérek), de a 100 milliót én már most is biztosra veszem, sőt a 150-et sem tartom lehetetlennek.

Dinoszauruszok, a Föld urai (Walking with Dinosaurs)
Dinoszauruszok, a Föld urai (Walking with Dinosaurs)

A Banks úr megmentését övező lanyhább érdeklődés már a limitált forgalmazásnál kiderült, így annyira nem volt meglepő a mindössze 9,3 milliós eredménye. Az igazi probléma, hogy gondot jelenhet a költségek megtérítése, hiszen a 35 millió előteremtéséhez még csaknem ennek négyszeresére lenne szükség (az összbevétel általában a nyitóhétvége 3,5-szöröse). Ha a drámaként kezelik a nézők, akkor hosszú távú kifutásra számíthatunk, ha pedig családi filmként, akkor a karácsony lesz pozitív hatással, tehát a kilátásai mindenképp jobbak az átlagosnál, de nagy siker már biztosan nem lesz a Banks úr megmentéséből.

Azonnal megbukott a jegypénztáraknál a Fox animációs családi mozija, a Dinoszauruszok, a Föld urai (Walking with Dinosaurs – magyar bemutató: december 19.). A negatív jelek a múlt héten érkeztek, amikor kiszivárogtak az első vélemények az animáció siralmas minőségéről. A kritikusok elismerik a mozi vizuális erényeit, de a rendkívül gyenge forgatókönyv és az éretlen humor teljesen elhalványítja a látványt. A Fox valószínűleg abban bízott, hogy a képi világ elég lesz a nézők moziba csábításához – nem így lett, a minőségi aggályok eltántorították a közönséget.

A 7,1 milliós első hétvégi bevétel alapvetően problémás, ha pedig figyelembe vesszük a 80 milliós költségvetést, akkor már egészen borzasztó. A rossz híre miatt a valószínűleg a karácsony sem segít, hiszen rengeteg konkurens családi mozi érkezik még, ilyen mezőnyben pedig várhatóan kevesen választják majd a dínókat. Jelen állás szerint már az 50 millió is komoly kihívás.

Amerikai botrány (American Hustle)
Amerikai botrány (American Hustle)

A kilencedik helyen egy indiai film nyitott remek termenkénti átlaggal. 239 filmszínházból 3,4 milliót gyűjtött be a Dhoom 3, ennél komolyabb bevételhez sokkal szélesebb forgalmazásra lenne szükség. Hollywood viszont még mindig nem tartja elég fizetőképesnek a jelek szerint egyre bőkezűbb indiai származású közönséget, és kiszolgálásukat továbbra is meghagyja Bollywoodnak hazai pályán is.

A szűkebb rétegeket érintő filmek között a Philomena – Határtalan szeretet (Philomena, magyar bemutató: december 26.) áll a legjobb helyen, de az idős ír hölgy már egyértelműen leszálló ágban tart. A Coen-testvérek Inside Llewyn Davise átlépte a száztermes terjesztési léptéket, és így viszont már nem telt házzal fut. A Nebraska nem tud kitörni a művészfilmes keretei közül, és most már komoly gondot jelent a 12 milliós gyártási költség megtérítése – ez óriási visszalépés Alexander Payne számára az Utódok 82,6 milliós bevétele után. A remekül induló Mielőtt meghaltam (Dallas Buyers Club, magyar bemutató: január) átlépte a 15 milliót, viszont vészesen lekorlátozódott a forgalmazása, várhatóan még az előtt távozik a mozikból, mielőtt az Oscar-jelöléseket kihirdetnék.

A felsoroltak mellé megérkezett az egyik legütősebb konkurencia, az egyelőre csak hat moziban forgalmazott A nő (Her, magyar bemutató: február 6.). Spike Jonze új filmje elképesztően aktuális problémát dolgoz fel, főhőse, Theodore (Joaquin Phoenix) beleszeret a kipróbálásra kapott okostelefonjának operációs rendszerébe, ugyanis a szoftvert már emberi tulajdonságokkal ruházta fel a gyártó. A telefon hangját Scarlet Johansson kölcsönözi, aki bár fizikailag nem jelenik meg a drámában, a Római Filmfesztiválon megkapta a legjobb színésznő díját.

A nő (Her)
A nő (Her)

A nő a 12 év rabszolgaság mellett a díjszezon egyik legelismertebb alkotása, rengeteg filmkritikusi szövetségtől (San Diego, Chicago, Los Angeles) megkapta már a legjobb film, forgatókönyv és zene díját. Spike Jonze-nak remekül jött a siker, hiszen előző rendezésével, az Ahol a vadak várnakkal alaposan megosztotta a közönségét, melynek egyik következménye az volt, hogy a 100 millióba került fantasy elhasalt a jegypénztáraknál. A nőre várhatóan nem ez a sors vár, ennek hátterében persze inkább a titkolt, de vélhetően igen alacsony költségek állnak.

A jelenlegi terjesztési szint alapján nehéz lenne megbecsülni a várható végösszeget, de azért néhány következtetést már most levonhatunk. Egyrészt az idei díjszezon filmjei eddig kevés sikerrel tudták becsábítani a nézőket a filmszínházakba, és furcsa témája miatt A nőnek sem lesz könnyű dolga ebből a szempontból. A direktor azonban igen rég jelentkezett, és szédítő kritikai visszhang is segíti filmjét, összességében 20-30 milliós végeredményt előlegezhetünk meg közeljövőben játszódó mozinak.

A következő hét már szerdán elkezdődik, a pénteki premierrel ellentétben mindent már karácsony napján ringbe küldenek a forgalmazók. Lesz blockbuster jelölt akció a kritikusok véleménye szerint pocsék 47 Ronin személyében, tőzsdei vígjáték Martin Scorsesetől (A Wall Street Farkasa), nem éppen klasszikus Ben Stiller-vígjáték (Walter Mitty titkos élete) és egy sportkomédia szebb napokat látott akciószínészekkel (Grudge Match). Néhány moziban pedig bemutatják a Peter Berg féle A túlélőt és a sztárparádéval tarkított Augusztus Oklahomábant. Boldog karácsonyt mindenkinek!

Tóth Nándor Tamás

Tóth Nándor Tamás külpolitikai és kulturális újságíró volt. A kettő metszetéből alakult ki filmes specializációja: a politikai témájú és a társadalmi változásokat feldolgozó filmek, valamint a Mediterrán-térség, Németország és Latin-Amerika filmművészete. A Filmtekercs Egyesület pénzügyi vezetője. tothnandor@filmtekercs.hu

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!