Magazin

Titanic 2013: A jéghegy csúcsa – ajánló a Titanic filmfesztivál hétvégi kínálatából

alijahAz idén elmúlni nem szándékozó téli hangulat elől kiváló menekülési útvonal lehet az április 4-én kezdődő Titanic filmfesztivál. A legnagyobb magyar filmfesztivál elképesztő kulturális merítést kínál a kortárs filmművészet legjavából. Az ideiek a legaktuálisabb társadalmi problémákra hívják fel a figyelmet, és ehhez kőkemény kontrasztot is nyújtanak. Az egyik téma a terjedő szélsőjobb Közép-Európában (Kutyám, Killer), míg egy másik film a második világháború egyik tragikus népirtását mutatja be (Lidice). Megjelenik a fiatalok kilátástalanságából fakadó alkoholizmus (Szárazon), illetve a túlzott jólét által kiváltott önpusztító partizás (Avalon) és az ifjúsági felelőtlenség következményei (Mit tettél, Richárd?). A süllyedő Európát foglalkoztató kérdések is különleges művészeti alkotásokat hoztak világra: láthatjuk a magyarok nyugatra vándorlásának világát holland szemmel (Csendesek), a zsidó exodus problematikáját (Alija), vele kontrasztban az egyiptomi tavasz kettősségét (Felkelés).

Kutyám, Killer (április 7. 19 óra, Uránia)

A szédítő társadalmi változások korát éljük, ezt sugallja az idei Titanic Filmfesztivál kínálata. Látszik, hogy a rendezőket azok a problémák foglalkoztatják, amelyek egyre erőteljesebben feszegetik a társadalom békéjét. Kiváló példa erre a szlovákiai magyar Mira Fornay új filmje, a Kutyám, Killer: a film főszereplője egy skinhead, Marek, akinek a legjobb barátja az őrkutyája. A rotterdami filmfesztivál Tiger-díjas filmje a problémás tinédzser életen keresztül mutatja be a szlovák falusi életet egészen közelről. A fődíjra is esélyes film nem csak a mai Európa rasszistáiról és etnikai konfliktusairól szól, hanem mindenekelőtt olyan rossz döntésekről, amiket már nem változtathatunk meg, illetve olyan lehetőségekről, melyekkel viszont nem tudunk élni. Ha vannak (és valószínűleg lesznek) kérdéseink a filmmel kapcsolatban, április 7-én feltehetjük a rendezőnek az Urániában a vetítés után.

 

Lidice (április 5. 21 óra, Uránia)

Egy szlovák faluban újjáélednek a fasiszta eszmék, egyik másik alkotás pedig éppen azt mutatja be, mekkora kárt okozott a náci birodalom Csehországban. Lidice megsemmisítése volt az egyetlen, a náci Németország által is elismert népirtás a világháború alatt – Petr Nikolaev három történeten keresztül mutatja be a tragikus eseményt Lidice című filmjében. A Phoenix Filmfesztivál közönségdíjas filmjében egy szerencsétlen család, egy levél és egy túlélő körül folynak az események, amelyek mind a falu felgyújtása irányába haladnak.

 

Csendesek (április 5. 20:45 Puskin)

A zsidók menekülnek Európából, a magyarok pedig menekülnek Közép-Európából. Ennek egy speciális történetét mutatja be a Csendesek című holland-magyar film. A Rotterdami Filmfesztiválon is jelölt alkotás főszereplője a Tóth Orsi alakította Csilla, aki egy összetört autóban ébred valahol vidéken. Kábultan továbbáll, és találkozik egy gyanús figurával, Gáborral, akinek sikerül meggyőznie, hogy egy teherhajón Nyugat-Európába utazzon. Ez az utazás a film igazi története, ahol Csilla lassan egy szürreális alkonyzónában találja magát. A rendezővel, Ricky Rijnekével és Tóth Orsival beszélgethetünk is a vetítés után a Puskinban.

Tóth Orsi, a Csendesek című holland film főszereplője
Tóth Orsi, a Csendesek című holland film főszereplője

Avalon (április 6. 17:30, Uránia)

Ahova mi, magyarok menekülünk, ott sem jó, még ha annak is tűnik . Az Avalon Svédországban játszódik, ahol a korábban partiszervezőként dolgozó, hatvanéves Janne exkluzív nightclubot szeretne nyitni egy part menti városban. A film a materializmus kritikájaként is felfogható, karakterei nemcsak a fiatalság, hanem a pénz megszállottjai is. A Torontói Filmfesztivál FIPRESCI-díjas művének főhősei partiról partira sodródnak, drága ruháikban és nonstop partihangulatuk álcája mögött morális érzékenységük utolsó morzsái is elenyésznek.

 

Mit tettél, Richard? (április 6. 19 óra, Uránia)

Írországban játszódik a Mit tettél, Richard? című dráma, ami az ír filmes díjátadó szinte össze fontos díját bezsebelte. A címszereplő, Richard egy szépreményű atléta, a film pedig arról a nyárról szól, ami mindannyiunk életében különösen meghatározó: érettségi után, de még a főiskola előtt. A főleg fiatal színészek rendkívül erős játékát bemutató Mit tettél, Richard? egy csendesen lesújtó tanulmány egy fiúról, akinek szembe kell néznie a személyiségében megjelenő kettősséggel: azzal, aki volt, és akivé szeretne válni.

wrd2

Tóth Nándor Tamás

Tóth Nándor Tamás külpolitikai és kulturális újságíró volt. A kettő metszetéből alakult ki filmes specializációja: a politikai témájú és a társadalmi változásokat feldolgozó filmek, valamint a Mediterrán-térség, Németország és Latin-Amerika filmművészete. A Filmtekercs Egyesület pénzügyi vezetője. tothnandor@filmtekercs.hu

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com