Magazin

A kulisszák mögött: Kick-Ass 2.

Kick Ass 2 - plakát

Kick Ass 2 - plakátMark Millar és John S. Romita 2008-ban megjelent Kick-Ass című képregénye egyszerű, de égető kérdéssel tette próbára olvasóját: miért van az, hogy soha senki nem akart szuperhős lenni? A két alkotó jókora adag erőszakkal, hihetetlen karakterekkel és jópofa dumákkal adott ütős választ saját kérdésére.

Amikor Matthew Vaughn producer új projekt után kutatott, a Csillagpor (Stardust) egyik forgatókönyvírója, Jane Goldman és férje, Jonathan Ross összehozták Millarrel, aki számos ötletét előadta a rendező-producernek. Vaughnnak a Kick-Ass tetszett közülük a legjobban. Elhatározta, hogy vászonra viszi az anarchista történetet, vállalva annak ódiumát is, hogy bemutatja, amint egy 11 éves kislány, Hit Girl (Chloe Grace Moretz) halomra gyilkol egy csapat állig felfegyverzett embert, miközben úgy káromkodik, mint egy kocsis. A projekt egyetlen nagy hollywoodi stúdiónak sem tetszett, ezért Vaughn úgy döntött, független produkcióként valósítja meg.

Így ismerhettük meg Dave Lizewski (Aaron Taylor-Johnson), az átlagos manhattani kamasz történetét, aki egy szép napon úgy dönt, hogy szuperhősként tesz rendet a világban. Magára ölti zöld-sárga kezeslábasát és a Kick-Ass művésznevet, s csakhamar közfigyelemnek örvend, továbbá rengetegszer kattintott internetes sztár lesz. Kisvártatva rájön, hogy nem ő az egyetlen szuperhős a környéken. Mély benyomást tesz rá egy igazságosztó apa-lánya duó: a köpönyeges Superman-imitátor Big Daddy és kislánya, Hit Girl, a nindzsa orgyilkos. Kick-Ass csatlakozik hozzájuk, hogy legyőzzék a helyi keresztapát, Frank D’Amicót. Küldetése közben saját külön bejáratú ellenségre tesz szert Chris (Christopher Mintz-Plasse), a galád maffiózó kamaszfia személyében, aki Vörös Köd néven kezdi meg főgonoszi tevékenységét.

A film létrehozása nagy lutri volt, de alkotói szeretnek veszélyesen élni. 2008-ban készült el a produkció, Vaughn azonban csak egy évvel később mutatta meg a potenciális forgalmazóknak. 2010-ben sikerült szerződnie a Lionsgate-tel és a Universal Picturesszel az amerikai, illetve a nemzetközi terjesztésről. A Kick-Ass kiváló kritikákat kapott. A Time magazin ítésze, Richard Corliss például így áradozott róla: „Fékevesztett vágtázásra ragadja magával a nézőt, mert a szuperhős-kliséket a modern városi kamasznyomor savával maratja csillogóvá, miközben mindvégig légiesen laza tud maradni.”

Kick-Ass 2

Bár a film néhány kritikus fanyalgását is kiváltotta, a nézők messzemenően értékelték, hogy Vaughn kísérletet tett a műfaj megújítására. A produkció csaknem százmillió dolláros összbevételt ért el, rendkívül sikeres volt DVD-n és Blu-rayen, és kultikus rajongótáborra tett szert.

Eközben az eredeti képregény alkotói, Millar és Romita sem tétlenkedtek. 2010. október 20-án látott napvilágot az első történet folytatása, a Kick-Ass 2, Issue 1. A sztori pár hónappal a korábbi történések után veszi fel az események fonalát. Mindy és Dave próbálják titokban tartani, hogy ők másodállásban szuperhősök Kick-Ass és Hit Girl néven, miközben a leányzó szeretne olyan társat nevelni a fiúból, akinek elég lesz egyszer odacsapnia, mert a második ütés már hullagyalázás lenne. Jó okuk van arra, hogy állandóan készenlétben legyenek, mert régi ellenségük, Vörös Köd visszatér: kergültebb, mint valaha, és nyomdafestéket nem tűrő névvel kezd nyomulni újra. Az egykor Chris névre hallgató maffizógyerek célja, hogy szupergalád elemekből összeállított csapata élén bosszút álljon a két hősön, akik kiiktatták oly gyalázatos emlékű édesapját.

„A Kick-Ass egy srácról szólt, aki szuperhős akart lenni, és másokat is arra buzdított, hogy álljanak ki az árvákért és megszomorítottakért – mondja Millar, a képregények szerzője. – A Kick-Ass 2 ezt a gondolatot viszi tovább. Kick-Ass hősiességét látva összeáll egy csapat, az Örök Igazság, akik az ő nyomdokain szeretnének haladni. Közben Chris, a korábban kiiktatott keresztapa fia ellenkező irányban fejlődik: úgy dönt, hogy szuper-főgonosz lesz, és saját hadsereget toboroz. Szóval fokozódik a helyzet, amit joggal elvárhatunk egy valamirevaló folytatástól.”

A Kick-Ass váratlan sikere nyomán biztos volt a folytatás, mégis beletelt egy kis időbe, amíg körvonalazódni kezdtek a dolgok. Matthew Vaughn 2011-ben arra készült, hogy Bloodshot címmel filmet rendez Jeff Wadlow forgatókönyvéből, de az események más fordulatot vettek. Vaughn egyéb elfoglaltságai miatt kénytelen volt lemondani a Bloodshotról, de továbbra is szeretett volna együtt dolgozni a tehetséges fiatal rendezővel. A forgatókönyv megírását és a rendezést átadta Wadlow-nak, miközben megtartotta magának a produceri feladatokat.

Ugyanazok a főhősök térnek vissza, akiket korábban megismertünk, ezért Wadlow mélyebbre akart ásni, hogy feltárja kapcsolatuk lényegét. „Számomra a kiindulópont az volt, hogy Dave, Mindy és Chris még mindig nem tudják, kicsodák ők valójában – magyarázza a rendező. – Az előző filmben létrehozták alteregóikat, Kick-Asst, Hit Girlt és Vörös Ködöt, de a legfontosabb kérdésekre nem találták meg a választ. ’Ki vagyok én? Hol van a helyem a világban? Mihez kezdjek az életemmel?’ Továbbra is ilyen dolgok foglalkoztatják őket. Egy dolog, hogy valaki szuperhős akar lenni, de egész más meló, ha azon akarunk dolgozni, hogy rájöjjünk, igazából kicsodák vagyunk, és mit keresünk ezen a világon. Az új filmben a hősök már azt a kérdést teszik föl: végül is ki a búbánat van a maszk mögött?”

Wadlow szerint a Kick-Ass franchise egyik legnagyobb erőssége, hogy nem a képregény műfaj közhelyeiből építkezik. „A szuperhősöket szembeállítjuk a való világgal. Dave esetében megmutatjuk, hogyan viszonyul a többi szuperhőshöz, akik az igazi világ igazi problémáival küzdenek. Mindyt berakjuk a gimibe agresszív csajok közé. Chris számára pedig az jelenti a megpróbáltatást, hogy ő akar lenni a világ szuper-főgonosza, ami nem is olyan egyszerű feladat.”

Vaughn és producertársai jó ötletnek tartották, hogy Wadlow, miközben megőrizte az első film főbb jellemzőt, amerikai érzékenységet csempészett a folytatásba. „A Kick-Assnek olyan bizarr angolos beütése volt, a folytatás viszont harsányabb, közvetlenebb, szóval amerikaibb ízlésű – magyarázza Tarquin Pack producer. – Továbbra is olyan helyzeteket mutat be, amilyeneket más filmek nem, de Jack jóval rámenősebben kezeli az anyagot. Nagyon erős vizuális érzéke van, és pontosan tudja, mit akar a filmből kihozni.”

http://www.youtube.com/watch?v=EM3Eu0QDJO8

A Kick-Ass 2 forgatókönyvének megírásakor Wadlow arra törekedett, hogy a rajongók még jobban megismerhessék kedvenc karaktereiket, láthassák, hogyan fejlődnek és változnak. „Esetünkben nem arról van szó, hogy a folytatásban előadjuk ugyanazt kicsit másképp. Manapság a legtöbb folytatás ilyen, mi viszont fogjuk a hőseinket, és beletesszük a húsdarálóba. A néző már megismerte hőseinket az első részben, tehát a bemutatással nem kell veszkődnünk, rögtön a lovak közé csaphatunk, és olyan akciók jöhetnek, amilyenekről a rajongók álmodni sem mertek.”

Négy év telt el azóta, hogy a főszereplők az első Kick-Asst elkészítették. A film végén Dave visszatért régi életébe, s bár alteregója eltűnt, a többi szuperhős-aspiráns nem felejtette el. A Kick-Asst alakító színész élete azonban gyökeresen megváltozott azóta. Aaron Taylor-Johnson kétgyermekes családapa lett, dolgozott Oliver Stone-nal és Joe Wrighttal. Nem szűnt meg azonban érdeklődése első híres karaktere iránt, és készen állt arra, hogy ismét magára öltse a kék-sárga szuperhős jelmezt, ha az alkotók olyan üdítően eredeti produkcióval képesek kirukkolni, amilyen az első film volt.

Wadlow izgalmas forgatókönyve olvastán a színész csak igent tudott mondani. „Fura dolog lett volna, ha megismétlem, amit először csináltam, ezért arra volt szükség, hogy néhány szinttel feljebb lépjünk – magyarázza a brit színész. – Dave-ről tudtuk, hogy kicsoda, de most elkezdi fölfedezni magát, férfivá érik és felelősséget vállal azért, amit tesz. Neki kell viselnie az összes következményt mindenért, és ezzel tisztában is van.”

Kick-Ass félkarú szuperhős lenne Hit Girls nélkül. Millar a legidősebb lánya tiszteletére találta ki a karaktert, és a közönség is azonnal beleszeretett a mininindzsába. A fiatal színésznő, Chloe Grace Moretz azóta sztár lett, játszott Scorsese A leleményes Hugójában és Tim Burton Éjsötét árnyékában. Nagy örömmel tért vissza a karakterhez, amely az első nagy sikert hozta el neki.

Kick-Ass 2.
Kick-Ass 2.

A 16 éves színésznő nem is tudta, hogy látnoki képességekkel bír, amikor a Kick-Ass díszbemutatóján azt találta mondani, hogy bíborszínű Ducatin szeretne száguldozni: most a második részben Hit Girl tényleg ilyen motort kap. „Nagy élvezet volt még több dimenzióval gazdagítani a karaktert, és ha lehet így mondani, érettebb fejjel kihozni belőle, amit lehet” – mondja Moretz.

A Kick-Ass 2-ben immár kilencedikes a nemrég elárvult Mindy, aki jobban tart komisz osztálytársaitól, mint a gazfickóktól, akiket Big Daddyvel kiiktatott. „Ellógja az óráit, és továbbra is sokkal inkább Hit Girl, mint Mindy – magyarázza a színésznő. – Mivel Big Daddy nincs többé, a gyámja, Marcus pedig olyan, mint átlagos szülő, Mindy elkezd kérdéseket feltenni magának. Megígéri Marcusnak, hogy felhagy a szuperhősködéssel és összeszedi magát. Csakhogy Mindy nem tud megváltozni.”

A visszatérő trió harmadik tagja Chris D’Amico. A Kick-Ass végén Chris gonosz alteregója, Vörös Köd a kamera felé fordul, és így szól: „Ahogy egyszer egy nagy ember mondta: meglátjuk, hogy hozzám mit szólnak”. Ezzel Tim Burton Batmanjéből idéz, amelyben Jack Nicholson Jokere teszi a klasszikussá vált megjegyzést, arra utalva, hogy hamarosan színre lép. Vörös Köd ezzel azt sugallta, hogy szuper-főgonoszi terveket dédelget. Az alkotók nagy örömére a karaktert alakító színész, Christopher Mintz-Plasse azonnal leszerződött a folytatásra.

„Nagy élvezet visszatérni ebbe a világba, bár sok minden változott – mondja a színész. – A történet szerint az apám halott, az anyám gyógyszerfüggő eszelős, Vörös Köd pedig áttért a sötét oldalra, és mindenképpen Kick-Ass vérét akarja. Chris kezd rájönni, hogy lassan Muterbeverré változik. Mindenkit elveszített már, önmagát is beleértve, és egy ponton kiderül: nincs többé Chris D’Amico, csak Muterbever.”

UIP Magyarország

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com