Magazin

A mozi megváltói – Korszakalkotók. Kortárs amerikai filmrendezők

Michael Mann

korszakalkotókA Prizma folyóirat tanulmánykötete sikeresen mutatja be, hogyan képes alig egy tucatnyi rendező meghatározni a kortárs amerikai tömegfilmek legfőbb irányzatait.

Tim Burton, Jim Jarmusch, Richard Linklater, David Lynch, Terrence Malick, Michael Mann, Ridley Scott, Steven Soderbergh, Steven Spielberg, Quentin Tarantino és Gus Van Sant. Olyan névsor, amelynek tagjai egyértelműen meghatározták és manapság is befolyásolják a nyugati filmkészítési trendeket és egyúttal generációk filmes ízlését is. Vitathatatlanul tehetséges alkotók, akik közül könnyűszerrel találhat bárki a szívéhez közel álló rendezőt. Jó eséllyel mindannyian láttunk már filmeket tőlük, a filmkedvelők számára életútjuk és munkásságuk sem ismeretlen, és éppen ezért szívesen olvasunk róluk izgalmasnak ígérkező elemzéseket.

Véleményed van a cikkről vagy a filmről? Írd meg nekünk kommentben!

Korszakalkotók. Kortárs amerikai filmrendezők címmel jelent meg a Prizma folyóirat tematikus kötete, amely tizenegy vitathatatlanul nagyágyúnak számító filmrendező alkotói szokásait, munkásságuk jellemző formajegyeit, továbbá Új-Hollywood történetét vizsgálja tudományos igénnyel. Hiánypótló mű, hiszen a legújabbkori filmtörténet legnagyobb hatású rendezőit veszi górcső alá, teszi mindezt a bulvárízű sallangokat elhagyva, tűpontos meglátásokkal és a részletes elemzés módszerével.

Noha az esszéírók személyes válogatásának köszönhető a tárgyalt rendezők köre, első ránézésre mégis következetlennek tűnhet a rendezők névsora. Bár Spielbergnek a legtöbb kortárs filmes listán vitathatatlanul helye van, nehezen védhető álláspont egy hasonló tematikával megjelenő tanulmánykötetből kihagyni például Scorsesét, Coppolát vagy a fiatalabbak közül Finchert. Óriási öröm viszont, hogy magyar nyelven is színvonalas és lényegre törő gondolatokat olvashatunk olyan kétségtelenül nagy formátumú, mégis a széles közönség számára kevésbé ismert rendezőről, mint Terrence Malick. Egy hasonló terjedelmű műnek nem lehet célja egy átfogó korszakelemzés megalkotása, de azért joggal bízhat a filmkedvelő közönség abban, hogy a Prizma folytatni fogja a sort, és a sorozat jövőbeli tagjai tovább gyarapítják majd (akár más kontinensekre is kitekintve) a kortárs rendezőkről megszerezhető ismereteinket.

Michael Mann
Michael Mann

Ma is élő alkotókról írni sosem könnyű küldetés, hiszen a szerzőnek egy lezárt életmű áttekintése helyett a még alakuló művészi pályát kell átfognia, és e befejezetlen pálya kortársakra tett hatásait vizsgálnia. Különösen nehéz összefoglalni azt, hogy egy-egy jelenleg is alkotó rendezőnek a filmjei és pályája mekkora hatással volt környezetére, mennyire változatta meg az elmúlt évtizedek amerikai filmkultúráját. A Korszakalkotók. Kortárs amerikai filmrendezők minden írása egy izgalmas vállalkozás arra, hogy bemutassa azokat a folyamatokat, amelyek egy-egy életműre jellemző kézjegyből vagy stíluselemből kinőve változtatták meg a tömegfilm legfontosabb irányvonalait.

Kötelező olvasmány minden filmbarátnak.

 

Rókus Ákos

Rókus Ákos a PTE-n végzett filmelmélet és filmtörténet, illetve magyar szakpáron. 2012 óta a szerkesztőség tagja. Specializációja a zsánerfilm (különösen az akció, a western és a thriller), valamint a műfajelméleti kérdések.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!

Podcast

Hirdetés

Hirdetés