Magazin Papírfény

A pokolba vezető út is… – Ingmar Bergman: A legjobb szándékok

Ingmar Bergman

bergmankEgy ember nézegeti a régi családi fényképeket, és történeteket költ hozzájuk. Érdekes könyv lesz ebből? Hát, akkor mindenképpen, ha olyan nagy ember teszi ezt, mint Ingmar Bergman

Bergman már nagyjából leszámolt a filmrendezéssel, amikor A legjobb szándékok című könyvét írta – de tényleg ez volt a módszere. Megpróbálta a családja történetének kezdeteit, szüleinek megismerkedését és szerelmük első éveit leírni úgy, hogy az erről szóló, tőlük szóban hallott sztorikat kombinálta a kezébe jutott naplótöredékekkel, levelekkel, fényképekkel – és, mivel ezek a dokumentumok meglehetősen foghíjasak voltak, a saját fantáziájával pótolta ki a lukakat. Az eredmény minden valószínűség szerint inkább a fikció, mint a hiteles dokuregény kategóriájába tartozik (ezt a szerző előre meg is mondja), ennek ellenére lenyűgöző, ahogy feltárul előttünk a múlt, és azoknak az embereknek az élete, akik olyan nagy hatással voltak a XX. század egyik legnagyobb európai rendezőjére. Ráadásul Bergman nem csak a képi világban van otthon, írni is nagyon tud – elég csak arra gondolni, hogy nem csak filmjei, hanem nyomtatott formában megjelent forgatókönyvei is méltán ismertek és elismertek. A legjobb szándékok írásakor már hetven éves elmúlt – volt tehát tapasztalat mögötte. Azt talán nem lehet mondani, hogy ez élete fő műve, hiszen annyi nagyszerű dolgot alkotott, de hogy ez a könyve is bizonyítja, hogy tiszteletre méltó helye van az világirodalomban is, az biztos.

Ahogy azt Bergman filmjeiből, forgatókönyveiből is tudni lehet, apja lelkész volt. A szüleiről szól regény főhőse tehát egy szegény sorsú, félszeg, fura lelkészpalánta, akinek hatalmas, elfojtott érzelmek égnek a lelkében, és aki csak csodálkozva nézi a gazdagok boldogságát. Hihetetlennek is találja, amikor egy gazdag barátjának fruska húga kezd érdeklődni iránta – de persze a szerelem mindent legyőz, a családi ellenállást, a rangbéli különbségeket, a pénzügyi nehézségeket is. Vagy mégsem? A sok külső tényező mind mellékes, és minden igyekezetük ellenére végül saját maguk gáncsolhatják el a boldogságukat?

Bergman, ahogy azt már szokta, nagyon alaposan, szépen ír, a drámai párbeszédekkel és az pontos leírásokkal szinte azonnal leforgathatóvá teszi történetét. És a fejünkben azonnal forogni is kezd a film, a szemünk előtt látjuk azt, amit és ahogy láttatni szeretne. Szinte ott érezzük magunkat a száz évvel ezelőtti Svédországban – és rácsodálkozhatunk, mennyire más is volt akkoriban az élet, és ugyanakkor mégis ugyanolyan, mint most. A fiatalok bolondságai, a pályaválasztás nehézségei, a vizsgák, a családok, a szerelem – pont ugyanolyan, mint ma. Sőt, a környezetet sem olyan nehéz magunk elé képzelni: bár a telefonálás akkor még macerásabb volt, de a gyárak, a nyaralók, a diákok olcsó albérleti zugainak szép leírásai ma is tökéletesen átélhetővé teszik az ifjú pár történetét.

bergmanÉs valóságossá. Talán a dokumentáló jellegű forgatókönyv-formátum teszi (amit azért Bergman rendesen fellazít, igazából keverednek itt a különböző formai megoldások), de annyira hihető minden, hogy az olvasó könnyen készpénznek vesz mindent. Pedig Bergman a saját születése előtti évtizedről ír, és saját maga is többször jelzi, hogy a képzeletének játéka az egész mű – bár persze érződik benne az a hatalmas lélektani tapasztalat, ami filmjeire is rányomja a bélyegét.

A legjobb szándékok nagyon jó könyv. Tökéletesen illeszkedik Bergman életművébe. Ugyanazok a témái, a vallástól kezdve a két ember egymással való harcain át egészen addig, hogy mindez voltaképpen valamiféle önvizsgálat. Természetesen felkavaró, mint minden Bergman mű – de emellett szép is. És talán nem bravúrosan, de mindenképp hatalmas rutinnal, egy élet alkotói tapasztalatával megírt könyvről van szó. Aki szereti olvasni Ingmar Bergmant, az ebben sem fog csalódni – aki pedig még sosem olvasott tőle semmit, annak érdemes megismerkednie ezzel az oldalával is!

Pásztor Balázs

Pásztor Balázs

Pásztor Balázs újságíró, szerkesztő, tanár, édesapa. A kamera túloldalán is előfordul – ismeretterjesztő és dokumentumfilmek készítésébe kóstolt bele. Az okos és többrétegű filmeket kedveli, de a humor is fontos számára – a filmekben és az életben is.

Add Comment

Click here to post a comment

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya