Magazin

Filozocica – A rabbi macskája

A rabbi macskája beszél, mi több, vitatkozik. Érvel. Hitvitázik. Zsidó akar lenni. Még a rabbinál is jobban tudja. Csoda egy macska! Joann Sfar író és grafikus képregénye az intellektuális francia alkotási mód egyik remekműve: az 1920-as évek Algériájában játszódó vallástörténeti komédia Franciaország egyik legnépszerűbb képregénye lett.

A rabbi macskája már rajzstílusában is elüt a megszokott ábrázolásmódoktól. Csöppet sem aranyos, mégis melegszívű, nem túl kidolgozott, de elsimított groteszkségében egyedi. Csálé figura valamennyi szereplő, össze-vissza állnak a kontúrjaik, maga a macska pedig a legrondább cirmos, amit valaha megrajzoltak, de mind kifejező és koherens alak, messze a karikatúrától. És mennyit szövegelnek!

Véleményed van a cikkről vagy a filmről? Írd meg nekünk kommentben!

Rengeteget. A könyv gunyoros filozófiával van tele. Alapfokúval, a legtöbb kérdésig egy közepes gimnázium filozófiaóráin el kellene jutni, de akkor is: ez egy kincs. „A nyugati logosz elhomályosítja a szemed”, mondja a rabbi a macskának, az olvasóé pedig egyből csillogni kezd: nincs is szebb dolog a szőrszálhasogató judaista érvelésnél. Ha a világot magát nem pont ötezer évvel ezelőtt teremtették, akkor legalább az évek számítását igen – „szórakozol velem?”, kérdi a macska, pedig mást a rabbi nem is tehet: képtelenség komolyan venni a rusnya hitvitázó állatkát, de mert muszáj, hát a zsidó identitás problémáitól meg a teremtett világ korától az együttélés kérdéseiig számtalan téma felmerül a nem egészen ötven, szigorúan szerkesztett oldalon. (A mennyiség kárára is válik az egyes témák kidolgozottságának.) És az egészet magába foglalja az az erős gúnnyal ábrázolt, sok kultúrát elegyítő világ, ami Algéria volt a századelőn: egy zsidó közösség a muszlim többségű, francia irányítású gyarmaton. Már az első oldalon láthatunk kemény inges európait, gyümölcsárus arabot, és persze a macskát rabbistul.

A 2002-ben indult, végül öt részesre bővülő képregénynek csak egy kötete jelent meg idehaza – A bár-micva –, így a történetbe magyar fordításban épp csak belekezdhetünk. A rabbi macskája azonban így, töredékesen is érdekes olvasmány, a hiányzó kötetek megismerésének pedig megvannak a módjai. A könyveken túl animációs film is készült az okoskodó macska kalandjaiból; a szintén Joann Sfar rendezte film először elnyerte a 2011-es Annecy fesztivál fődíját, aztán a budapesti Anilogue-on is bemutatkozott.

A rabbi macskája – 1. A bár-micva
Jaffa Kiadó | Vándorkő Kiadó, 2005.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!

Podcast

Hirdetés

Hirdetés