Magazin

Nézőpontok egy szivárványra – A sci-fi – Válogatott tanulmányok

Folytatódik a Filmanatómia-sorozat: A sci-fi című kötet izgalmas tanulmányokat tartogat minden érdeklődő számára.

A sci-fi csodálatos világ; a rajongásig bele lehet bolondulni, és aztán nincs határa a felfedezésnek a sötét, épp-csak-holnapi, szűk utcákon játszódó cyberpunktól az univerzumok történelmén átívelő regényciklusokig, a tech-orientált jövőképektől a társadalmi jóslatokig és karaktervezérelt mesékig…

És a sci-fi egyre gazdagodik: a legprogresszívebb irodalmi és filmes „műfaj”.

Ha pedig már eleget olvastál (és néztél és játszottál), talán megmozdul benned, hogy érteni is szeretnéd. Nem az egyes műveket, hanem a műfajt magát. Ebben segít a Filmanatómia című sorozat 3. kötete, A sci-fi. (A horrorfilm című kötetről itt írtunk.)

Kárpáti György és társai Filmanatómia-sorozata rajongók és laikusok számára is szórakoztató – írtuk A horrorfilmről. Így van ez A sci-fivel is. A könyv kitér a zsáner történetére és alműfajaira csakúgy, mint a sci-fi és a vallás kapcsolatára, valamint a magyar animációs filmhez fűződő gazdag hagyományaira. Szerzői gyakorló, jegyzett filmkritikusok, közöttük egyaránt megtalálhatók a Filmvilág filmművészeti folyóirat szerzői-szerkesztői és a felsőoktatásban dolgozó tanárok. Megjelenik a filmalkotói szemszög is: a könyvben interjú olvasható Pater Sparrow rendező-látványtervezővel (1)

A kötet tanulmányai általában magas színvonalú írások, ám ezt leszögezve: a magas színvonal kissé hullámzik olykor. Erősen indítja a kötetet a Vágyódás a végtelenbe és tovább – A sci-fi filmek társadalomtörténete című fejezet (szerzője Kárpáti György, a Filmanatómia-sorozat szerkesztője); a tanulmány a Gilgames-eposztól „a műfaj és a fantasztikus film műfajcsalád” napjainkban élvezett „páratlan dominanciájáig” kalauzol – tanulmány-terjedelme persze ellentétben áll az áttekintett irgalmatlan időmélységgel, de első összefoglalásként hasznos a műfajjal ismerkedő olvasó számára. És kifejezetten jól megírt fejezet: jól átgondolt és informatív, izgalmas kapcsolatokat kínál.

Az A jövőbe kódolt jelen – Társadalmi kérdések a cyberpunkban című írás is az erősebbek közül való (Huber Zoltán jegyzi, aki többek között a Filmtekercs szerzője is). A tanulmány egyszerre definíció, szubzsáner-történet, tematikai áttekintés és sokkal több; magáról a cyberpunkról talán a legjobb bemutató jellegű írás, amit bárhol olvastam.

Ellenben például a Zsánerek háborúja: Star Warstól Sex Warsig – A science fiction alműfajai (Orosdy Dániel) című fejezet látványosan lehetetlen küldetésre vállalkozik: kategorizálni próbálja minden műfajok e legszínesebbikét. Eleget elárul a vállalkozás realitásáról, hogy a cyberpunk (amellyel kapcsolatban csak a Filmtekercsen húsz válogatott cikket gyűjtöttünk össze nemrég) négy sort kap a 32 oldalas írásban. Érdekes az olvasmány abból a szempontból, hogy rácsodálkozhatunk a terület gazdagságára, ám definitív besorolásként, vagy akár az alműfajok méltó bemutatásaként nézve problémás lenne.

Star Wars: Az ébredő Erő

Maga a kötet vállaltan „válogatás”, tehát nem kísérel meg sem áttekintő képet nyújtani, sem átfogó tartalmat. A szerzőket éppen érdeklő területekről szól a legtöbb fejezet; nézőpontok egy szivárványszínű, gazdag műfajra. Hasonló témájú írásokat akár online is fellelhetünk: ám épp

a szerkesztett kötet felügyelt egységében rejlik a Filmanatómia sorozat értéke

– ez garantálja a színvonalat, és hogy mindegyik tanulmány megbízható és hasznos akár a laikus, akár a kissé hozzáértőbb olvasó számára.

A hazai sci-fi tanulmányok között kiemelkedik még Tóth Csaba nemrég megjelent A sci-fi politológiája című kötete. Ez a könyv is az áttekinthetetlenül órási korpuszból való önkényes válogatás, és ez is kiváló színvonalon végzi a munkáját. Még sok hasonló könyvet a magyar sci-fi rajongóknak!

Kárpáti György, Schreiber András: A sci-fi – Válogatott tanulmányok.
KMH Print Kft. 2016.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya