Magazin

Vérszívás tematikusan – A vámpírfilm alakváltozatai

A vámpírfilm alakváltozatai egy olyan könyv, ami kapcsán nem is az a kérdés, hogy miért íródott, hanem hogy eddig miért nem? A szerzők (Vajdovich Györgyi és Varga Zoltán) indoklása a „miért”-re: „E műfaj végigkísérte a film eddigi történetét és feltehetően több ezer művet foglal magába. A vámpírfilm hatása jóval túlterjed a film határain, s az itt megmintázott vámpír figurája ma már a vizuális médiumok legkülönbözőbb területein fellelhető; a képregényekben vagy a számítógépes játékok között csakúgy megtalálhatjuk, mint a reklámok világában.” S ez egyben indoklás az „eddig miért nem”-re, hiszen a több ezer mű és a film határait is átszelő, világdöngető jelenség determinálja, hogy ez a könyv lehetetlen vállalkozás, vagy minimum négyezer oldalas legyen. Vagy ami a legépeszűbb: csupán szeletek a minden-egészből, s az okosan kiválasztott részek majd képviselik az egészet, pont annyira, amennyire ez lehetséges. Természetesen ez utóbbi történt, s a könyv nemcsak hogy megíródott, felettébb izgalmas lett!

nosferatuA vámpírfilm alakváltozatai egy olyan könyv, ami kapcsán nem is az a kérdés, hogy miért íródott, hanem hogy eddig miért nem? A szerzők (Vajdovich Györgyi és Varga Zoltán) indoklása a „miért”-re: „E műfaj végigkísérte a film eddigi történetét és feltehetően több ezer művet foglal magába. A vámpírfilm hatása jóval túlterjed a film határain, s az itt megmintázott vámpír figurája ma már a vizuális médiumok legkülönbözőbb területein fellelhető; a képregényekben vagy a számítógépes játékok között csakúgy megtalálhatjuk, mint a reklámok világában.”
S ez egyben indoklás az „eddig miért nem”-re, hiszen a több ezer mű és a film határait is átszelő, világdöngető jelenség determinálja, hogy ez a könyv lehetetlen vállalkozás vagy minimum négyezer oldalas legyen. Vagy ami a legépeszűbb: csupán szeletek a minden-egészből, s az okosan kiválasztott részek majd képviselik az egészet, pont annyira, amennyire ez lehetséges. Természetesen ez utóbbi történt, s a könyv nemcsak hogy megíródott, felettébb izgalmas lett! 

A könyv felépítése

Vajdovich Györgyi - Varga Zoltán: A vámpírfilm alakváltozatai

A vámpírfilm alakváltozatai három nagy egységre tagolódik, melyeket egy Bevezető támogat meg, melyben a műfaj fogalmi tisztázására, a vámpír archetípusának körülírására és az irodalmi alapok bemutatására kerül sor, s amely biztosítja, hogy a történeti megfigyelések és az elméleti fejtegetések biztos alapon álljanak. Az első egység címe: A Drakula-mítosz filmen (Vajdovich Györgyi). Ez a rész egy történeti áttekintő, a legfontosabb Drakula-filmeket rendszerezi.

A második egység A női vámpírok mítosza filmen címet kapta (Varga Zoltán), mely hagyján, hogy női vonalra tereli a témát (A női vámpírok mítosza), külön alfejezetet szentel a szexvámpírfilmeknek (A szexvámpírfilm), ezáltal csupa olyan filmet megidézve, melyek hazánkban nem kerültek forgalmazásba.

A harmadik egység, A vámpírmítosz dekonstrukciója (Varga Zoltán) talán a legizgalmasabb része a könyvnek, hiszen itt kerül sor a remake-ek, a motívum-újraértelmező filmek és szerzői alkotások bemutatására. S ehhez bizony nem árt az előképzettség, amit szerencsére  a korábbi fejezetekből megszerezhetünk: ezért érdemes vissza-visszalapozni! A jól áttekinthető felépítés támogatja, a hatalmas információ-áradat pedig szükségessé is teszi ezt.

A könyv jelentősége

A könyv jelentősége, hogy összefoglal, rendszerbe szed, áttekint, vagyis műfajtipológiai elemzéseket tár az olvasó elé. Egy ma is élő műfajt – mely falombnyi elágazással és előtörténettel bír – komoly elemzői, történeti igényességgel próbál rendszerbe szedni és az összefüggéseket megláttatni. A könyv egésze egy magyarázat-kísérlet arra, hogy miért lett (és van még ma is) ekkora jelentősége a vámpírmítosznak, s hogy ez miért pont a filmen találta meg a legideálisabb megvalósulását? A könyv jelentősége továbbá az is, hogy kevés ilyen színvonalú tematikus igényű történeti-elemző írás születik, pedig – úgy vélem – igény lenne rá.

Vajdovich Györgyi – Varga Zoltán: A vámpírfilm alakváltozatai
Áron Kiadó, 2009

Keller Mirella

Keller Mirella

Keller Mirella az ELTE Filmelmélet és filmtörténet, illetve Magyar nyelv és irodalom szakán végzett. Jelenleg a Nyelvtudományi Doktori Iskola hallgatója. 2008 óta publikál filmes cikkeket. A Filmtekercs.hu ötfős szerkesztőcsapatának tagja. [email protected]

Add Comment

Click here to post a comment

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya