Magazin

Az ügynök (magán)élete – A vizsga

Bergendy Péter igenis tud filmet rendezni. Méghozzá jó közönségfilmet. Annak idején az Állítsátok meg Terézanyut! minden bizonnyal elég sokunk számára az ellenkezőjét bizonyította, azonban most minden tekintetben kitörli a szégyenfoltot. A Magyar Televízió számára készült színvonalas, rutinosan megrendezett A vizsga egyszerre szolgál történelmi, politikai látleletként és izgalmas thrillerként.

A lehallgatási thriller, mint kvázi önálló alműfaj, gyakran örvend népszerűségnek olyan esetekben, mikor a bizalom alapvetően rendül meg a társadalmi szervekben (Coppola: Magánbeszélgetés a Watergate-ügy évében) vagy éppen a terrorizmus elleni védelmet kihasználva drótozzák be az emiatt magánéletét veszélyben érző lakosságot (Tony Scott: A közellenség az ezredfordulón).

Az egykori államszocialista kelet-európai országok esetében viszont többről van szó: szembenézésről a múlttal, hiszen ezen országokban évtizedeken keresztül folyt a lehallgatás, a megfigyelés és a besúgás jól szervezett szinteken (az „ügynökkérdés” aktualitásáról nem hiszem, hogy különösebben beszélnem kellene).

A németek nagy sikerű Stasi-drámája, A mások élete után elérkezettnek látszott az idő, hogy mi is készítsünk egy témába vágó alkotást. Bergendy filmjének pikantériája viszont abban a csavarban rejlik, hogy ezúttal a megfigyelt maga is az állambiztonság tisztje, mégpedig a III/III-asok beszervezésével megbízott Jung András (Nagy Zsolt).

Megfigyelését nem más végzi, mint atyai mentora, Markó Pál (Kulka János). A feladat: tizenkét órás folyamatos nyomon követéssel bizonyítani a fiatal belügyes „elvhűségét”, ami felől senkinek sincs kétsége. A probléma ott kezdődik, mikor egy ismeretlen nő (Hámori Gabriella) bukkan fel a férfinál, akinek nem éppen makulátlan a „politikai előélete”…

A vizsga minden percében ügyesen építi a feszültséget és játszik a műfaj által meghatározott formákkal. Kevés hazai alkotásról lehet elmondani, hogy ennyire sikeresen tudná felépíteni cselekményét, anélkül, hogy felesleges hangulatteremtési kísérletekbe és hatásvadászatba torkollna, ami az egész filmet romba döntheti (emlékszünk még a borzalmas Halálkeringőre?).

Bergendy és stábja mellett a színészek is hozzájárulnak persze mindehhez: Nagy nem véletlenül nemzedéke egyik legtöbbre tartott színművésze, ahogyan Kulka és a kisebb szerepekben feltűnő Scherer Péter, Haumann Péter vagy Elek Ferenc is kitesznek magukért.

Természetesen nem hibátlan a film (egyes részek, mint pl. a Duna-parton elhelyezett „titkos üzenet” jelenete megmosolyogtatóan gagyi, Parádi Gergely zenéje pedig túlontúl sablonos, „hollywoodias”), ettől függetlenül személy szerint örülnék, ha minden magyar közönségfilm ezt a színvonalat tudná hozni. Örömteli látni, hogy van, aki ért a műfajokhoz is, aki rutinosan le tud vezényelni egy thrillert, akkor is, ha személyijében a Kárpát-medence található születési helyként megjelölve. Az évtizednyi gagyi után frissítő egy efféle mű. Reméljük, minél többhez lesz szerencsénk.

A vizsga
színes, magyar thriller, dráma, 88 perc, 2010

rendező: Bergendy Péter
forgatókönyvíró: Köbli Norbert
zeneszerző: Parádi Gergely
operatőr: Tóth Zsolt
producer: Bodzsár István
jelmez: Breckl János
látványtervező: Hujber Balázs
gyártásvezető: Pék Csaba
vágó: Király István

szereplők:
Nagy Zsolt (Jung András)
Kulka János (Markó Pál)
Hámori Gabriella (Éva)
Scherer Péter (Kulcsár Emil)
Elek Ferenc (Csapó)
Haumann Péter (Rozgonyi)

Rudolf Dániel

Nem is tudom mikorra vezethető vissza a film iránti érdeklődésem (értsd szenvedélyes rajongásom), talán valamikor ovis koromban történt először, hogy éles kritikusi szemmel elemeztem a Gumimacik aktuális epizódjait. Azóta sok víz lefolyt a Dunán. Jelenleg az ELTE bölcsészkarán tanulok filmtudomány mesterképzésen, korábban kommunikáció szakon végeztem a Kodolányi főiskolán, és időközben diákzsűriztem is pár filmfesztiválon.

Filmek: Elsősorban a filmtörténet és a klasszikusok érdekelnek, ezen belül bármi, Bergmantól a B-noirokig. „Emberi gyengeségemnek” a klasszikus Star Trek sorozat iránti rajongásomat tartom.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com