Magazin

Farkasbőrbe bújt farkas – A Wall Street farkasa

a wall street farkasaBedőlt hitelek, Lehmann Brothers, jelzálog, apróbetűs részek, Occupy Wall Street – a gazdasági világválság mindenkivel megismertette ezeket a fogalmakat. És bár szinte lehetetlennek tűnt, annyit rontott a bankárok és brókerek addig sem éppen pozitív megítélésen, hogy mára már szinte a tolvajokkal és politikusokkal emlegetik egy lapon a nevüket. És akkor előáll az életrajzi könyvével egy nagyarcú, minden hájjal megkent kis ficsúr, aki rommá kereste magát, miközben alázatos beosztottai (és persze ő maga) úgy szédítették telefonon keresztül a szerencsétlen ügyfeleket, hogy az már-már maga volt a művészet.

Jordan Belfort eredetileg évtizedes büntetést kapott illegális tevékenységei miatt, ám mivel kiegyezett a hatóságokkal – és éveken át az FBI informátoraként működött – csak 22 hónapot kellett a sitten töltenie. Mihelyst szabadult, kiadta memoárját, amelyben részletesen ír arról a hétköznapinak semmiképpen sem nevezhető életről, amelyet oly sokáig élt. A három fő alapmotívum: pénz, csajok, drogok. Utóbbi olyan mennyiségben, hogy az olvasó (hacsak nem dob be maga is egy gyógyszertárnyi fájdalomcsillapítót és Xanaxot ébredés után) el sem tudja képzelni, egyáltalán hogy lehet még életben a pasi. De nem csak a legális és illegális tudatmódosítók térnek vissza folyamatosan, a nők (általában fizikai adottságaikra redukálva) is szóba kerülnek, pontosabban a szexnek is igen nagy szerepe van ebben a történetben. Mintha azt bizonygatná a szerző, hogy nem csak a részvénypiacon, de férfiasságában is megkérdőjelezhetetlen a teljesítménye. Ettől persze cseppet sem válik szimpatikusabbá. Mint ahogy általában a többi tettétől sem érezzük úgy, hogy szívesen lennénk a barátai vagy mondjuk a szomszédai. Főhősünk ugyanis százezres, milliós nagyságrendben szórja a pénzt, az irodája simán elmegy kuplerájnak, úgy eszi a tablettákat, mint más a müzlit – mindeközben pedig rezzenéstelen arccal kopasztja meg a jónépet. Tulajdonképpen az a csoda, hogy Michael Moore még nem üldözi „Add vissza, amit elvettél!”-feliratos táblával (mint ahogy azt tette a Kapitalizmus, szeretem című filmjében a Wall Streeten). Igen, lényegében erről van itt szó, Belfort a kapitalista munkaverseny győztese. Nem hiába oktatta beosztottainak A MÓDSZERT (hogy tudniillik olyan nincs, hogy valaki nemet mond), s nem hiába haknizik ma is valami kísértetiesen hasonlóval.

Mert ha pénzed van, mindened van – lüktet a könyv mondataiban. Na jó, persze ez nem teljesen igaz. Például nyugalmad nincsen. Vagy normálisnak nevezhető családi életed. De van más, és ezek azért egy darabig kárpótolnak a hiányért. Mintha az Amerikai Psyicho valamiféle kifordított változatát olvasnánk: ez ennyibe kerül, az annyiba, ilyen márkájú az óra, olyan a kocsi. Minden és mindenki beárazható. Ahogy a prostiknak, a kertészeknek, úgy a brókereknek is van ára. És nincs finomkodás. Ízlés, világszemlélet és humor kérdése, hogy ki mit olvas ki a sorokból. Hogy felfordul-e a gyomra, hogy aztán utálkozva olvassa tovább a Farkas sztoriját; vagy inkább csak hüledezik a vadabbnál vadabb történeteken. Habár néhol felsejlik az önirónia, egészében véve csak úgy sugárzik az önelégültségtől a mesélő. És ne feledjük, nagy mesemondóval van dolgunk. Olyasvalakivel, aki egész csomó embert rá tudott venni arra, hogy úgy tegyék a dolgukat, ahogy az neki a legjobb.

Jordan Belfort
Jordan Belfort

A könyv véleményem szerint legizgalmasabb része a háromnapos kényszergyógykezelést, majd az elvonót és az AA-t leíró rész a végén. Kicsit Száll a kakukk fészkére, kicsit minden elvonós könyv vagy film sztorija benne van, persze Belfort ekkor sem hazudtolja meg önmagát, és még ezekben az epizódokban is nagy szerepet szán a szexnek, habár sajátos módon, a szex hiányának. Nincsenek hosszas leírások az elvonás tüneteiről, inkább a többiek, a gyógyulófélben lévők viselkedését írja le részletesebben, egészen pontosan azt, ahogyan hozzá viszonyulnak. Alapvető tapasztalata, hogy pénze és befolyása miatt utálja mindenki. Vagyis éppen azért, amiért addigi életében tisztelték, és barátkozni próbáltak vele mások. De hát ő a Farkas, vagyis ennél több kellene, hogy kibillentse. Vagy pénzzel, vagy világhírűen nagy dumájával oldja meg a helyzetet.

Tulajdonképpen egyáltalán nem csoda, hogy Scorsese kapott az alkalmon, és filmet készített Belfort elvarázsolt világáról. S ahogyan a film után is vegyes érzelmekkel állunk föl a fotelból, úgy a könyv végére érve is elgondolkozunk azon, hogy ez vajon bukás- vagy éppen sikertörténet-e.

Maksai Kinga

A filmhez az irodalmon, a színházon és a művészettörténeten keresztül vezetett az utam. Ami a diplomákat illeti, az ELTE-n végeztem magyar, illetve filmelmélet és filmtörténet szakon, jelenleg pedig az SZFE televíziós műsorkészítő szakán készülök befejezni a tanulmányaimat. Mindig is imádtam moziba járni, maradandó mozis élményeim közé tartozik az Apollo 13, a Titanic és az első 3D-s film, amit Disneylandben láttam. Sokakkal ellentétben nem vetem meg a tévét és a DVD-t sem. Azt mondják, hogy ha sokat tudsz valamiről, akkor már nem vagy képes úgy élvezni a dolgot. Én még mindig felhőtlenül szórakozok egy sitcomon, ami ugye két dolgot jelenthet: vagy nem igaz rám a fenti állítás, vagy... Nem tartom magam sorozatfüggőnek, de a csajos és vicces változatokat szívesen nézem. A bennem élő feminista entellektüelt elnyomva imádom a Szex és New Yorkot, a Modern Family és a Bored to Death című sorozatokat pedig az utóbbi idők legjobbjainak tartom. Egy éve vagyok a tagja a Filmtekercs csapatának, jelenleg a fesztivál rovatot vezetem.

Filmek: Nem csak műfajok, hanem rendezők és színészek alapján is válogatok, így jöhet minden, amiben van egy kis Woody Allen, Tarantino, Alejandro Gonzalez Iñárritu, Mike Nichols, Philip Seymour Hoffman, Javier Bardem vagy Meryl Streep. Barátkozom az animékkel és Bollywooddal, de mellettük hű maradok régi kapcsolataimhoz is. Nehéz kiemelni filmeket, mert ez folyton változik, de most éppen: Diploma előtt, Madárfészek, 21 gramm, Annie Hall, Elveszett jelentés, A nagy Lebowski, Halálbiztos, Tükör, Asszonyok a teljes idegösszeomlás szélén, Melankólia, Totoro, Ra One, Chungking Express.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com