Magazin

A zsék gyöngye – Az Asylum Stúdió

Sharknado_2Bár még csak alig múlt 15 éves, az Asylum Stúdió neve mára igazi fogalommá lett. Sorra ontja magából a mockbustereket – a zsé filmek rajongótáborának nem kis örömére. A II. Halloween Night Fest október 25-én most hat Asylum gyöngyszemet is műsorára tűz – ennek kapcsán ismerkedünk a híres-hírhedt műhely titkaival.

A stúdiót 1997-ben David Rimawi, Sherri Strain és a rendező David Michael Latt alapították kifejezetten DVD-re szánt kisköltségvetésű horrorok gyártására, de az olyan nagyobb stúdiók szorításában, mint amilyen a Lions Gate Entertainment is, az első filmek nem nagyon találtak maguknak piacot. 2005-ben elkészült H. G. Wells Világok háborújának adaptációja – ugyanabban az évben, amikor Steven Spielberg is elkészítette saját változatát. A film nem várt sikert hozott, és meghatározta a stúdió további sorsát. Innen indul a mockbusterek igazi szárnyalása.

A mockbuster kifejezés olyan kifejezetten DVD piacra szánt filmeket jelöl, melyek a nagyköltségvetésű blockbusterek, az eredetire nagyon erősen hajazó cselekménnyel játszódó olcsóbb változatai – Latt jobban kedveli, ha filmjeit inkább tie-insnek nevezik, hiszen büszke rá, hogy az Asylum bár erősen kötődik a nagy stúdiók filmjeihez, eredeti történetekkel dolgozik. Természetesen a film a címadás terén nem szakad el teljesen az eredetitől, sőt, a premiert is előszeretettel időzítik a blockbuster megjelenésének idejére. A 2007-es Transmorphers például Michael Bay Transformerse után két nappal debütált. A meglehetősen kétes címadásról David Michael Latt úgy nyilatkozott: „Nem akarok én becsapni senki – csak azt szeretném, ha néznék a filmeimet.” A 2008-as a The Day the Earth Stood Stillre hajazó The Day the Earth Stopped címválasztása már a nagy stúdiók haragját is kivívta: a 20th Century Fox perrel fenyegetőzött. A 2008-as American Battleship már nem tudta elkerülni a végzetét: 2012 májusában az Universal Studios beperelte a súdiót a Csatahajó kapcsán – ennek eredményeképp az Asylum American Warshipsre változtatta saját filmje címét. A következő jogi botrány az Age of the Hobbitsot fenyegette – s bár a cég arra hivatkozott, hogy az ő hobbitjainak vajmi köze van Tolkien világához, végül csak el kellett halasztania a bemutatót.

maxresdefaultMíg a hollywoodi nagy stúdiók filmjei akár évekig is készülhetnek, egy asylumos produkció rendszerint mindössze négy hónapot igényel. A forgatókönyvírók csupán 4-6 hetet dolgoznak, és a forgatás maga is csak néhány hetes. Elsőre azt gondolnánk, ennyi idő semmire sem elég – arra azonban biztosan, hogy visszahozza a befektetett dollárokat, hiszen az Asylum még sosem bukott egyetlen filmmel sem. Bevált recept szerint gyártja  a B (vagy inkább Zs) filmeket. Latt előszeretettel ad filmjeinek vallásos színezetet, a Deep Impact kapcsán született The Apocalypse készítésekkor például még papokkal és rabbikkal is konzultált. A keresztény közönség olyannyira potensnek bizonyult, hogy a stúdió külön divíziót hozott létre Faith Films néven a nekik szánt produkciók kedvéért: itt készült például a High School Musical keresztény verziója Sunday School Musical címmel.

Természetesen a vallásos oldalhajtás sem tartja vissza a stúdiót az erőszakos és erős szexuális felhanggal operáló filmek készítésétől. A Transmorphers egy leszbikus szállal bolondították meg, 2009-ben pedig elkészítették első 3D-s vígjátékukat a Sex Potot. Újabb lendületet a SyFy csatornával való közös munka hozta meg: 2010-ben elkészült a Mega Piranha, amit aztán sorra követtek az extrémebbnél extrémebb kreatúrák filmjei. A Megacápa az óriáskrokodil ellen vagy a Gyilkos cápa vs. óriáspolip csupa olyan gyöngyszem, melyet csak a stúdió legújabb agymenése, a Sharknado (kép a lead mellett) tudott felülmúlni – ez utóbbit a nagyközönség a Halloween Night Festen nézheti meg először mozivásznon idehaza. A programban a stúdió horrorfilmes kínálatának további öt darabja is helyet kapott elsősorban a zombirajongókaz megcélozva. A zombik lázadása Danny Trejóval hódít, az Abraham Lincoln a zombivadász történelmi közegbe helyezi a kérdést, a Zombi apokalipszis a klasszikus dramaturgia kedvelőinek kedvez, míg az Utazás a nácik központja felé náci tematikával fejeli meg az amúgy is bizarr témát. Persze nemcsak a zombifanoknak kínál izgalmakat az este, érdemes megnézni az Alien: Origin – A kezdet című filmet is, mely a földi élet keletkezésének eltitkolt horrorisztikus keletkezéséről mesél. Most mindezt akár ingyen is megnézhetitek – ha sikerül megnyerni játékunkon a páros jegyet!

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs.hu egyik alapítója, 2020 augusztusáig főszerkesztője. Geográfusként és filmtörténetre specializálódott bölcsészként végzett, PR-, branding- és marketingtanácsadóként dolgozik. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!