Magazin

Afféle csinnadratta – Hellboy II. filmzene

Láttam a filmet, írtam róla. Bár kicsit fanyalogtam, kicsit
megpiszkáltam Guillermo del Torro képregényfilmjét hiszen már túl voltam a Sötét lovagon, bevallhatom – a korábbi
fenntartásaimat fenntartva – tetszett mégis. A filmzenétõl azonban sokkal
többet vártam.

Kezdjük akkor a megbocsájthatatlannal. A cd-rõl teljes egészében lemaradt Kék és Piros ironikus duettje a „Can’t Smile Without You”. Innentõl kezdve nem lenne érdemes egyetlen szót sem fecsérelni erre a kiadványra. Hiszen mindaz, ami ezen kívül a filmbõl marad, az képek nélkül értelmezhetetlen hatásvadász kakofónia.

Szóljunk mégis néhány szót a fináléról. Hiszen a szerzõ vagy inkább szerkesztõ a  cd-t lezáró „zenemûvét” a filmzene darabjaiból, inkább maradványaiból építette. Ez egyáltalán nem lenne probléma, ha a film zenéje nem lenne olyan amilyen: afféle csinnadratta.

A beteljesedõ-végzet-zene hallatán menekülni támadt kedvem. Ennyi erõvel hallgathatnék c64-es olimpiai himnuszokat, vagy néhány akkordot a számítógépes játékok hõskorából. Hála Istennek gyerekkoromban nem volt hangfalam a számítógéphez, s csak késõbb tudtam meg mirõl maradtam le.

Egyszóval Danny Elfmann meg sem próbál játszani a témával. Talán elõszedte már lejárt szavatosságú hangsorait, s könnyen emészthetõ sorrendbe rendezte. Egyszóval a zeneszerzõ filmromantikája meg sem közelíti del Torro zseniális iróniáját. Csak durrogtatja a vak, süket világba a film foszlányait. Kicsit keleties, mert miért ne, kicsit vad, nem árthat, s itt-ott csilingel kicsit.

A cd összeállítói pedig, mintha Abe Sapien mozdulatát követték volna, az iróniától távirányítóval átkapcsoltak egy rosszul értelmezett komolyzenei izére. Nézzen már valaki a hátuk mögé, hátha õk is rejtegetik az eredeti filmzenét!

 

Szentpály Miklós

Szentpály Miklós a Filmtekercs egyik alapító tagja. Magyartanárként és újságíróként végzett a PPKE bölcsészkarán, doktori címet szerzett. Több folyóiratnak ír irodalomkritikákat, magyar mint idegen nyelvet tanít. Specializációja a filmtörténet, a filmnyelv lehetőségei, a szépirodalmi adaptációk, a sci fik, képregényfilmek és szerzői filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com