Magazin

Agymosás Banksy módra – Kijárat az ajándékbolton át

November 22-én nyílik meg a Műcsarnok alagsorában a világhírű street-art művész, Banksy kiállítása. Az ironikus, háború- és establishment-ellenes képeiről elhíresült, brit születésű graffitis 2010-ben dokumentumfilmet rendezett, Exit Through the Gift Shop címmel.

A film középpontjában Thierry Guetta, Los Angeles-ben élő francia ruhaboltos áll. Guetta megszállottja a videózásnak, soha nem indul el otthonról a kamerája nélkül, hogy saját és családja életének minden percét rögzíthesse. Egy alkalommal, amikor hazalátogat Franciaországba, felfedezi, hogy az unokatestvére nem más, mint Invader, egy nemzetközileg elismert street-art művész, aki nyilvános helyekre ragaszt ki Space Invader-mozaikokat. Innentől kezdve Guetta visszafordíthatatlanul belesodródik a street-art titokzatos világába, ahová természetesen kameráját is magával viszi. Hazatérése után újabb utcai művészeket követ kamerájával, míg végül összeismerkedik minden graffitis legnagyobbikával, Banksyvel. A két férfi között barátság szövődik, ami ahhoz vezet, hogy – Banksy tanácsára – Guetta is szerencsét próbáljon az street-art világában. A Mr. Brainwash néven debütáló Guetta első kiállítása (Banksy presztizsének hála) óriási siker lesz, annak ellenére, hogy a franciának semmilyen alkotói tehetsége nincsen. Képeivel dollármilliókat keres, azonnal bekerül a művészeti fősodorba, ezzel szembeköpve mindazt, amit Banksy és társai számára a street-art jelent.

A kérdés már csak az, hogy mennyi igaz mindebből? Jeannette Catsoulis, a New York Times kritikusa nagyon találóan „prankomentary“-nak nevezte a filmet. A Gift Shopban látható dokumentumok és szereplők bár mind valósak, könnyen lehet, hogy az amatőr dokumentumfilmesből napok alatt Mr. Brainwash-sá avanzsáló Thierry Guetta története már Banksy zseniális találmánya. Az egész túl tökéletes, hogy igaz legyen. Banksy művészetétől nem áll messze az átverés és médiahack műfaja (gondoljunk csak arra, amikor több ezer fontnyi hamis pénzt szórt egy fesztiválozó tömegre), a film pedig mesterien építi tovább az őt övező titokzatosságot. Mr. Brainwash a street-art világ antihőse, aki tehetség és üzenet nélkül került be a rivaldafénybe, ahol aztán jól megszedte magát. Mindez nagyon jót tesz Banksy imidzsének, hiszen Guetta karakterével szembehelyezve ő a művészi integritás álarcos lovagja. Már Mr. Brainwash neve is gyanúsan Banksy-illatú: egy középső ujj a világnak, ami oly sokszor vádolta meg szenzációhajhászással a művészt. Mr. Brainwash lényegében Banksy mainstream verziója, ezért nehéz elhinni, hogy ne az ő találmánya lenne.

Mindez azonban semmit sem vesz el a film értékéből. A Gift Shop remekül szerkesztett, tempós, elragadó dokumentumfilm, megérdemelt volt az Oscar-jelölése. Nyomon követhetjük az utca legnagyobb művészeit, ahogy háztetőkön mászkálva osztják meg a világgal falra fújt üzeneteiket. Thierry Guetta szórakoztató és hiteles, karakterének változása pedig gyönyörű ívet ad a filmnek. Mégha részben meg is van rendezve, szinte már intim betekintést nyerhetünk Banksy életébe, aki még titokzatosságában is visszafogott és őszinte. A graffiti-művész rajongóinak kihagyhatatlan darab, hiszen Banksy több legendás akciójáról is láthatunk benne felvételeket. Aki pedig eddig csak hallomásból ismerte, a film után biztosan kedve támad elmenni novemberben a kiállítására. Abban pedig csak reménykedhetünk, hogy Banksy maga is ellátogat Budapestre, és ott hagyja kéznyomát néhány magyar házfalon.

Kijárat az ajándékbolton át (Exit Through the Gift Shop)
színes, amerikai-angol dokumentumfilm, 87 perc, 2010

rendező: Banksy
producer: Holly Cushing
vágó: Tom Fulford, Chris King

szereplők:
Banksy (saját maga)
Shepard Fairey (saját maga)
Thierry Guetta (saját maga)
Rhys Ifans (saját maga)
Space Invader (saját maga)

Kerényi Máté

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com