Magazin

Ahol a filmtörténet életre kel – Cinémathèque française

A párizsi filmes élet egyik emblematikus helye a Bercy parkjában, a Szajna jobb partján, épp a francia OSZK-val, a BNF-fel szemben elhelyezkedő francia filmarchívum, a Cinémathèque française. (Zárójelben meg kell jegyeznünk, hogy nem ez az egyetlen Cinémathèque nevet viselő intézmény Franciaországban, hiszen ott van még a Cinémathèque de Toulouse is.)

Az intézményt 1936-ban alapította Henri Langlois, Georges Franju, Jean Mitry és Paul Auguste Harlé. Langlois és Franju ekkor már évek óta gyűjtötték a némafilmeket, majd Cercle du cinéma (kb. Filmkör) néven filmklubot szerveztek az egyre kevésbé elérhető alkotások vetítésére, mert látták, hogy a hangosfilm megjelenésével az előbbi kezd háttérbe szorulni, ráadásul a nyersanyag romlása miatt az eltűnés veszélye is fenyegette az alkotásokat. Kezdetben a Chaillot palota adott otthont az intézménynek, majd többszöri költözés után, 2005-ben került mostani helyére, a 12. kerületi, Frank Gehry tervezte modern épületbe.

A filmarchívum célja a filmek, filmhez kapcsolódó egyéb képi és írott anyagok gyűjtése, megőrzése, és restaurálása, valamint klasszikusok, teljes retrospektívek levetítése. Mindig valamilyen aktuális filmes eseményhez kapcsolódik a mozitermekben bemutatott anyag, melyet konferenciák, közönségtalálkozók, és a múzeum időszaki kiállításai egészítenek ki. Például Fritz Lang Metropolis-ának restaurálása alkalmával amellett, hogy levetítették a rendező összes filmjét, a múzeumban is ehhez a műhöz állítottak össze tárlatot. Jelenleg Tim Burton áll fókuszban nemcsak a vásznon, hanem a múzeumban is, mely helyet ad a 2009-ben, a New York-i MoMA által megkomponált, 700 darabot számláló, filmrészletekkel színesített, rajzokból, makettekből, kosztümökből és egyéb tárgyakból álló kollekciónak.

Az állandó kiállítás jó harmadát a filmművészet kezdetének szentelték. A 19. század második feléből származó, mozgóképet előállító szerkezeteket, mint például Émile Reynaud praxinoszkópját, valamint a Lumière-fivérek kinetográfját is itt őrzik, melyek működését többnyelvű audio-tárlatvezetés részletezi. A számos filmrészlet mellett a nagy mágus, Georges Méliès varázslóruhája és eszközei is megtekinthetőek. A legújabb szerzemény a Martin Scorsese ajándékozta automata a rendező új filmjéből, A leleményes Hugóból. Megtalálható itt még többek között Mrs. Bates feje magától Hitchcocktól, a Metropolis robotjának másolata, valamint Eizenstein Rettegett Ivánjából a főhős kaftánja is. Ezek mellett számtalan régi plakátot, filmtervhez készült grafikát is láthatunk.

2007-ben a Filmes könyvtárat (Bibliothèque du film) beolvasztották a Cinémathèque-be, ahol így nemcsak folyóiratot és könyvet olvasni, hanem filmet nézni is lehet. Emellett szerveznek filmes műhelyeket, szakmai gyakorlatokat, továbbképzéseket, és iskolai programokat, hogy a gyerekek is felfedezhessék a hetedik művészetet, valamint két-három filmklub is hozzájárul a pedagógiai profil erősítéséhez.

Érdemes még tudni, hogy az alapító, Henri Langlois, 1977-es haláláig a Cinémathèque elnöke volt. Jelenleg Costa-Gavras tölti be ezt a pozíciót,  az igazgató pedig Serge Toubiana, a Cahiers du cinéma kritikusa. Összességében azt mondhatjuk: sokszínű, változatos programokat kínáló intézmény a Cinémathèque, mely kisebb hibái ellenére is sok hasznos funkciót tölt be – méghozzá sikerrel, amit jól mutatnak a mozitermek teltházas vetítései, valamint a kiállításokra kígyózó sorok.

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com