Magazin

Anifest versenyprogram

The DeliveryA Lapok című alkotás nyerte az idei fődíjat, ezen kívül három különdíj és egy közönségdíj talált gazdára. A versenyprogram a legváltozatosabb rövidfilmeket vonultatta fel.

Ötszáz jelöltből huszonnégy animációs rövidfilm került be az idei Anifest versenyprogramjába. A rendezők a legkülönfélébb technikájú és hangvételű alkotások közül válogattak: bábfilm, papírrajzot idéző mű és 3D-animált képcsoda; fekete komédia, társadalmi parabola és könnyű mese is akad az egységesen magas színvonalú filmek között.

A zsűri három tagú volt: Vincze Teréz, a Metropolis filmelméleti folyóirat szerkesztője, Masao Maruyama, a Paprika és Az idő fölött járó lány producere, a Madhouse alapítója, és Phil Mulloy, a The Christies és a Tízparancsolat rendezője alkották. Három különdíjat, egy közönségdíjat és a fődíjat osztották ki az Anifest záróvetítésén. A győztes alkotás a lengyel Pavel Weremiuk Lapok (Sheets) címu filmje lett, a különdíjat Joanna Quinn Családi szálak (Family Ties) című szarkasztikus műve, Annette Jung Edgar Allan Poe novelláját megfilmesítő alkotása, Az áruló szív (The Tell-Tale Heart) és George Gendi Pingpong című, egy öreg házaspárt bemutató filmje kapták. A közönség legmagasabb arányban Till Nowak pompásan animált rövidfilmjét, A küldeményt (The Delivery) találta díjazásra érdemesnek.

A huszonnégy alkotás közül nehezen lehetne kiválasztani a legjobbakat, de néhány kedvencünket (és a díjazottakat) mégis bemutatjuk.

A Pingpong papírrajzra hasonlít, a szereplők csak részleteikben animáltak. Az öreg házaspár csak élete alkonyán beszél őszintén egymással, de hogy ekkor sem késő, azt kedves derűvel mutatja be George Gendi brit rendező ötperces filmje.

A Lapok című alkotás tizenegy percében egy nyugdíjas tornatanárnő viaskodik egy rajzolt kutyával. A kutya csak papírlapokon létezhet ugyan, de mindent megtesz, amire csak egy eleven kis jószág képes lehet – nem is lehet megfékezni, csak azzal, hogy végül keretbe zárják. A fődíjas rövidfilm a közönség egyöntetű tetszését is kiváltotta, főleg a rajzolt kutya fantáziadús viselkedés és ábrázolása miatt.

A Családi kötelék a legrosszabb házi videók ismerős képeit ötvözi egy kisebb esküvői katasztrófával. A hölgy, akit digitális kamerája okán felkérnek az esküvő rögzítésére, filmes buzgalmában kis híján tönkreteszi az ünnepséget; szerencse, hogy a társaság igazán közönséges alakokból áll, akik között fel sem tűnik a folyton ki-kibontakozni kész káosz. Egy hasmenéses kutya és az elhízott vendégsereg segítségével jó ideig emlékezetes esküvői videó készült a film tíz percében.

Az Ichthys ravasz keresztény szimbolikát használó sötét, elvont alkotás. Egy idős úr a tengeren átevezve érkezik meg egy vendéglőbe, ahol a hal az egyetlen fogás, de arra is halálig várnia kell. Végül a pincér áldozást imitálva helyezi a rég éhen pusztult vendég szájába az ebédet. Ügyes és a többi filmhez képest hosszú, tizenhét perces mű az Ichthys, komor humora nehéz darabbá teszi.

A Jegyzőkönyv Mansfeld Péter emlékére az idei versenyprogram egyetlen magyar résztvevője. A kivégzésről szóló jegyzőkönyv felolvasása alatt megelevenednek a leírtak: az élettelen, egyen-forma ítélkezők és végrehajtók, s a közöttük fogva tartott mártír alak. A nyolcperces film tárgyilagos és szomorú emlékezés Szilágyi Varga Zoltán rendezésében.

Az áruló szív Edgar Allan Poe ugyanilyen című novelláját viszi filmre szintén nyolc percben. Az öreg gazdáját meggyűlölő, végül gyilkossá váló inas beleőrül tettébe, az animáció pedig fantasztikus képzelőerővel jeleníti meg az őrület állomásait – a verseny legextrémebben kivitelezett darabja méltán kapta meg a zsűri különdíját.

A küldemény című film a leglátványosabb az idei alkotások között. Egy öregember ajándékáról szól: a postán érkezett küldemény a nagyvilág mása kicsiben, s amit vele művelnek, az történik a világgal is – az öreg tétovázás nélkül el is tünteti a szomszéd ipari várost, és egy hatalmas virágot ültet a helyébe. Till Nowak kilenc perces filmje magas szavazati aránnyal nyerte el a közönség díját.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés