Magazin

Anilogue 2014: Felnőttvilág gyerekszemmel

Michel Gondry: Animált beszélgetés Noam Chomskyval

anilogue-2014-poster-printOscar-esélyes remekművek, Švankmajer retrospektív, workshop és masterclass, hagyománnyá vált anime-blokk egy kis horrorral fűszerezve. A 12. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál menüjén 14 egészestés film és számtalan rövidfilm közül válogathatunk, melyek közül 7 nagyjátékfilmért és 30 kisfilmért izgulhatunk a versenyszekcióban.

November 19. és 23. között rendezik meg az elmúlt évek hagyományaihoz hűen az Uránia moziban a több mint egy évtizedes múltra visszatekintő Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivált. A fődíjra pályázó nagyjátékfilmek összekötő szála idén a gyermeki látásmóddal való kísérletezés. A túlon túl (Resan till Fjäderkungens Rike) című mesefilmet nyugodt szívvel ajánlhatjuk gyerekeknek is, amennyiben főszereplője, Johan, a kedves, szeretnivaló kisnyúl, aki egyik kalandból a másikba csöppen, és ha találkozik is nehézségekkel és rossz döntésekkel, végül minden jóra fordul.

A kisnyúlhoz hasonlóan ártatlan és tiszta lelkű A fiú és a világ (O Menino e o Mundo) csíkos pólós kisfiúja, Cuca, aki nem önszántából ugyan, de elindul a torz alakok és tornyosuló felnőttek világába, amely lebilincselő krétarajzok sorozataként elevenedik meg előttünk. A feltáruló új dimenzió problémáit kritikusan, a maguk egyszerűségében, mindenfajta mellébeszélés és felesleges bonyodalmak nélkül ábrázolja. A világ átlátható, jól körülhatárolt ellentétpárokkal leírható, akárcsak a népmesékben, aminek legfőbb előnye: a megoldás is ugyanilyen kézenfekvő, csak mire felnő az ember, elfelejti.

A Csocsó-sztoriban (Metegol) a felnőtté válás útján elinduló Amadeó számára a mesebeli világ már csak csodaként jelenik meg, nagy becsben tartott csocsóasztalának focistái életre kelnek, hogy a fiú segítségére siessenek. Mizuho Nishikubo művében, a Giovanni szigetében (Jobanni no shima) már nyoma sincs a játékosságnak. A film Japán Szovjetunió általi megszállását dolgozza fel egészen ritka konstellációban: egy animáció, amely valós történelmi témát választ, két kisgyerek szemszögéből bemutatva.

A fiú és a világ
A fiú és a világ

A nagyjátékfilmek között két Oscar-esélyes is akad. A Megcsalás (Cheatin’) és A tenger dala (Song of the Sea) pontosan azt nyújtja, ami egy rajzfilmtől elvárható: végtelen szabadságot. Formák és színek, különös motívumok és varázserők birodalmába sodródva, bármi megtörténhet. Ellenállhatatlan vizuális költemények, akárcsak a rövidfilmes versenyszekcióban Bucsi Réka szintén Oscar-jelölt, irracionális asszociációk sorára építő Symphony No. 42 című alkotása.

A fesztivál hagyományait követve idén is láthatjuk az „európai animációs Oscar”-ként is emlegetett Cartoon d’Or jelölt rövidfilmeket, köztük a nyertes francia The Christmas Logot (La bûche de Noël). Ezenkívül a tematikus blokkokra bontott Animált éjen találkozhatunk többek között Simon Balázs Nils Frahm: Re című dalára készített zenei klipjével, majd az est előrehaladtával a horror ideje is elérkezik. Aki további hátborzongató örömökre vágyik, annak extra alkalmat kínál a Versenyprogram C szekciója.

Michel Gondry: Animált beszélgetés Noam Chomskyval
Michel Gondry: Animált beszélgetés Noam Chomskyval

Lesz ismét Anime Haiku, Koji Yamamura válogatásával, ami viszont újdonság: Jan Švankmajer 80. születésnapi életmű-kiállítása, retrospektív vetítéssorozattal egybefűzve. 3 nagyjátékfilmet és 5 rövidfilmet választottak ki a szervezők a rendező több évtizedes pályafutása alatt készült számos alkotásból. Ha ez még nem lenne elég, az idei Anilogue az oktatás irányába is tett lépéseket: az észt animáció guruja Priit Pärn workshopot tart, az argentin fesztivál-díszvendég Juan Pablo Zaramella háromórás mesterkurzus keretein belül osztja meg tapasztalatait a hallgatósággal.

És amiről semmiképp ne maradjunk le: a nyitófilm! November 19-én este 7-kor Michel Gondry igazi vizuális és szellemi csemegét kínál egyedi stílusú, kollázsként felépülő filmjével. Az Animált beszélgetés Noam Chomskyval (Is the Man Who Is Tall Happy? An Animated Conversation with Noam Chomsky) kézzel rajzolt animációk, archív fotók és a nyelvésszel készült interjúfelvételek kombinálásával, a világhírű amerikai nyelvész komplex gondolatainak szubjektív interpretációját adja.

Egy kis számadat: a filmek teljes hossza közel 40 óra és ez a filmmennyiség 28 ország több mint 200 rendezőjének köszönhető.

Tóth Nándor Tamás

Tóth Nándor Tamás külpolitikai és kulturális újságíró volt. A kettő metszetéből alakult ki filmes specializációja: a politikai témájú és a társadalmi változásokat feldolgozó filmek, valamint a Mediterrán-térség, Németország és Latin-Amerika filmművészete. A Filmtekercs Egyesület pénzügyi vezetője. tothnandor@filmtekercs.hu

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com