Magazin

Anilogue 2014: Mese a halálról – A túlon túl

tulon tul A túlon túl egy elragadó történet a gyermeki akarás határtalanságáról, a gyermeki lélek tisztaságáról. Végtelenül komoly témája ellenére is kedves tud maradni, leginkább a szerethető karakterek révén. Az izgalmas kalandok, és az olykor akcióba átforduló cselekményszálak ellenére is családi dráma ez, amely azonban tökéletesen szól minden gyermekhez is. Az Anilogue 2014 fődíját ez a film nyerte.

Esben Toft Jacobsen filmjét igazándiból kötelezővé kéne tenni mindazoknak, akik valaha elvesztettek már valakit az életük során, legyenek kicsik vagy nagyok. Ez a végtelenül bájos animáció képes elfogadtatni velünk, hogy egyszer mindenkinek eljön az ideje, és ebbe bele kell törődni, ez a világ szomorú rendje.

A kis nyúl, Johan édesanyja elvesztését követően édesapjával él egy hajón, a tenger kellős közepén. És bár kapcsolatuk nagyon jó, mindent megtesz, hogy megtalálja anyukáját, és egy véletlen baleset folytán ez sikerül is neki. Átjut a túlvilágba megzavarva ezzel azonban a világ egyensúlyát, amely komoly katasztrófához vezet. Végül persze minden megoldódik, kivéve, hogy ismét el kell válnia édesanyjától. Utóbbi nyilvánvalóan evidens a számunkra, de attól csodálatos ez a film, hogy ezt képes a gyermekekkel is megértetni.

Látványos képi világ, gyönyörű zene és izgalmas kalandok övezik a nyúlcsalád történetét, amelyet az ötletes elemek tesznek még különlegesebbé. A halál itt szárnyakon jár, és elragadja a kijelölteket, ezért is logikus teljesen, hogy Johan a Tollas Királyt próbálja megtalálni, hisz akkor édesanyját is megleli. A túlvilágba hajó visz át, melyre csak a megfelelő jeggyel (amely jelen esetben egy személyre szóló toll) juthatsz fel. Az élet és halál ura egy forrásban megbújó polipkarokkal rendelkező lény, aki a világ harmóniájáért felel.

tt5Ez a világ apró emeletes házak sokasága, szürke és komor, az itt élők nem boldogok, bár ennek nem kell feltétlen így lennie. Johan édesanyja például a városon kívüli erdőben él, ahol gyönyörű a táj, és ahol igenis lehet boldognak lenni. Minden csak az itt maradtak képzeletén múlik, ugyebár. És most mindegy, hogy mennyország, vagy csak az ég, vagy éppen egy szép felhő, vagy csillag. Ha hiszünk abban, hogy elhunyt szeretteink jó helyre kerültek, akkor az így is van.

Az is egy nagy pozitívuma a műnek, hogy bár nagyon aranyos állatkákkal dolgozik (tényleg messze az egyik legélethűbb animációs nyuszikkal találkozhatunk), és a családi szeretet és összetartozás adja a magját, sosem lesz túl érzelgős vagy nyálas. Reális képet ad a halállal való megbirkózásról annak nehézségeivel, és a végső elfogadásról, amely minden esetben egy kis csalással jár. Jelen filmben a fiúcska képes levelet küldeni anyjának, így tartva fent valamilyen kapcsolatot. Válasz persze nincsen, de a lényeg nem is erről szól. Nem tudni elengedni valakit, és megtanulni megtartani belőle valamit két egészen különböző dolog. És erre mutat rá nagyon szépen A túlon túl: úgy is tovább lehet lépni, hogy közben nem felejtesz.

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés